Nieuws van vandaag


Flevoland - Stroomnet vol: aansluiten nieuwe woning vanaf 2026 stuk moeilijker

18-10-23

Als er niet snel maatregelen worden genomen, kunnen vanaf 2026 ook nieuwbouwwoningen in Flevoland niet meer direct worden aangesloten op het stroomnet. Eerder waren er al problemen voor bedrijven, maar nu worden ook huishoudens geraakt. Dat meldt netbeheerder TenneT.

Naast de aansluiting van nieuwbouw kunnen veel particulieren vanaf dan ook niet meer hun woning verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Dat kan nog maar voor één op de drie woningen, de rest komt op een wachtlijst te staan totdat er weer voldoende elektrisch vermogen is. Verder is verdere groei van elektrisch vervoer niet mogelijk.

Volgens TenneT raakt het stroomnet in een rap tempo veel voller dan gedacht. Dat komt door de snelle groei van zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen. Naar verwachting duurt het tot uiterlijk 2029 voordat het net in de regio weer voldoende is uitgebreid om iedereen op de wachtlijst van de gewenste capaciteit te voorzien.

[quote:TenneT:"We werken hard aan de uitbreiding van het net, maar dat kost tijd."]

In september 2021 werd in Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde al de maximale capaciteit voor het terugleveren van zonnepanelen bereikt. Ruim een jaar later meldde TenneT dat ook het hoogspanningsnet in Flevoland de maximale capaciteit voor het leveren van elektra had bereikt.

De afgelopen maanden is onderzocht of bedrijven beter met hun stroomverbruik konden omgaan. Dat houdt in dat ze op piekmomenten minder stroom gebruiken om ruimte te maken op het net. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven te weinig kunnen doen, waardoor nieuwe bedrijven die op de wachtlijst staan, niet worden geholpen.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231018_anp_niet_hergebruiken_200326628_569E9A323CB4E55BC1258A4C0049EB7E.jpg:ANP]

Grote impact bedrijven
Doordat er geen ruimte kan worden gemaakt door de spits te mijden, moeten bedrijven wachten totdat er aanvullend vermogen beschikbaar is. TenneT zegt zich te realiseren dat dit een enorme impact is voor bedrijven in Flevoland. "We werken hard aan de uitbreiding van het net, maar dat kost tijd."

Het kost ook tijd omdat het lang duurt voordat TenneT vergunningen krijgt. Volgens het bedrijf moeten er meerdere maatregelen worden genomen om het probleem op te lossen.

Maatregelen
Het belangrijkste wat nu nodig is, is dat er elektriciteitsstations en kabels worden aangelegd. Om dat te kunnen bereiken is het volgens TenneT nodig dat overheden sneller keuzes maken over waar de energie-infrastructuur moet komen. Ze moeten ook sneller grond beschikbaar stellen. Verder moeten vergunningen en procedures worden versneld. Daarnaast moet het 'spitsmijden' van elektriciteit financieel aantrekkelijker worden gemaakt en minder vrijblijvend zijn. Verder moeten gebruikers beter met de energie omgaan. Dus niet alles tijdens piekuren gebruiken.

Maatregelen Rijk
Demissionair minister Rob Jetten van energie trekt ook aan de bel. Hij wil dat het kabinet alles op alles zet. Hij wil dat netbeheerders afspraken maken met bedrijven om tegen een vergoeding op piekmomenten minder elektra te gebruiken. Dat is bijvoorbeeld tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Dan gebruiken zowel bedrijven als huishoudens veel elektriciteit.

Het kabinet gaat zich inzetten om grond beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het net en ook om de vergunningverlening te verkorten. Van bepaalde uitbreidingsprojecten die een "zwaarwegend maatschappelijk belang" hebben, kan de procedure met 1,5 jaar worden ingekort, denkt Jetten.

Ook wil het kabinet experimenteren. Zo zou netbeheerder TenneT mogen beginnen met bouwen, terwijl de vergunning nog niet definitief is.


Lees meer

Almere - Geen 12, maar 20 maanden cel voor Almeerder die zwangere ex-vriendin mishandelde

18-10-23

Een 33-jarige Almeerder is woensdag veroordeeld tot twintig maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, voor een poging tot zware mishandeling van zijn ex-vriendin. Dat gebeurde op 15 juni vorig jaar in het Almeerse Hotel Best Western. Het slachtoffer was toen zwanger. De straf is veel hoger dan de twaalf maanden die de officier van justitie twee weken terug eiste.

De rechtbank komt tot een hogere straf, omdat zij enkele strafverzwarende omstandigheden heeft laten meewegen. Bijvoorbeeld dat de Almeerder eerder is veroordeeld voor mishandeling van zijn ex.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de man zijn vriendin in het bijzijn van hun kind om een kleine aanleiding ernstig heeft mishandeld. Ook zou hij onder invloed van alcohol zijn geweest. Hij heeft zijn ex meermalen tegen het hoofd geslagen en geschopt en haar met een riem geslagen. Daarna heeft hij een mes gepakt en de vrouw in haar been en vingers gesneden.

"Verantwoordelijkheid niet nemen extra kwalijk"
De man heeft altijd ontkend en zegt dat zijn ex hem heeft aangevallen door hem met een scherpe scherf naast zijn oor te snijden. Daarop zou hij zich verdedigd hebben in het bijzijn van het kind. De rechters vinden dat de Almeerder met zijn ontkenning geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat hij heeft gedaan en dat nemen ze hem 'extra kwalijk'.

Daarnaast hebben zij laten meewegen dat de man vorig jaar maart veroordeeld is tot een gevangenisstraf van vijf maanden voor mishandeling van hetzelfde slachtoffer als in deze zaak.

De vrouw krijgt voor deze nieuwe zaak drieduizend euro smartengeld.


Lees meer

Lelystad - 15-jarige opgepakt voor drugshandel, politie doet drie invallen in Lelystad

18-10-23

Een tiener en twee mannen zijn dinsdag in Lelystad aangehouden voor drugshandel. De politie viel drie woningen in de Atolwijk, Bolder en Lelystad Haven binnen. Bij die invallen werden onder meer verdovende middelen, geld en telefoons in beslag genomen.

De tiener (15) en de twee mannen (19 en 20) worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen.

Kwetsbare jongeren gebruikt
Ze kwamen in beeld in een lopend onderzoek van de politie naar drugszaken in Lelystad. De verdachten zitten nu in voorarrest. Volgens de politie investeren drugscriminelen in kwetsbare jongeren die klussen voor ze kunnen uitvoeren, zodat ze zelf buiten beeld blijven.

De politie zegt dat jongeren vaak zelf niet beseffen dat zij daardoor afglijden in de criminaliteit. "Ze worden aangetrokken door het geld, de dure spullen en de status. Maar eenmaal toegetreden is het door het 'snelle geld', geweld, afpersing, schulden en gebrek aan toekomstperspectief moeilijk om eruit te stappen."

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Lelystad zegt dat er in Lelystad te veel jongeren afglijden in de criminaliteit.

'Jongeren moeten bloeien'
Volgens Bakker is dat in de eerste plaats erg onwenselijk voor de jongeren zelf en voor hun families, maar ook voor de stad: "Wij willen dat elke jongere in Lelystad tot bloei komt en dat onze inwoners hier prettig en veilig wonen. Daarom zetten we ons er samen met politie, OM, jongerenwerk en het onderwijs voor in om jongeren met acties als deze te waarschuwen en te voorkomen dat ze nog verder afglijden in de criminaliteit."

Daarvoor zijn verschillende programma's gestart, zoals de Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost en Preventie met Gezag.


Lees meer

Almere - Almeers kantoorartikelenbedrijf Staples failliet verklaard

18-10-23

De Almeerse kantoorartikelenleverancier Staples Nederland is failliet. Dat meldt de rechtbank Midden-Nederland. Vanuit het distributiecentrum in Almere levert het bedrijf naar eigen zeggen meer dan 20.000 producten per werkdag aan zakelijke klanten in de Benelux en Duitsland.

Staples verkoopt verschillende soorten kantoorartikelen zoals papier en bureaustoelen, maar bijvoorbeeld ook smartphones en schoonmaakmiddelen. Het bedrijf heeft ondanks een loonsubsidie van 1,8 miljoen euro veel last gehad van de coronacrisis. Ook de digitalisering speelt het bedrijf parten. Daardoor worden er minder pennen, potloden en notitieblokken besteld.

Via de webshop is het niet meer mogelijk om een bestelling te plaatsen. Klanten die iets willen kopen, krijgen een melding op hun scherm: "Op dit moment hebben we een technische storing."

Het is niet duidelijk wat het faillissement precies betekent voor klanten die nog wachten op een levering. Ook is onduidelijk hoeveel medewerkers de onderneming precies telt. Curator Rinke Dulack laat weten dat de curatoren op dit moment "onvoldoende in staat zijn" om vragen te beantwoorden. Hij verwacht volgende week meer te kunnen zeggen.

Staples Benelux is een zelfstandige organisatie die oorspronkelijk voortgekomen is uit het Amerikaanse Staples Inc. en het Nederlandse Corporate Express. Het is niet bekend hoeveel mensen bij het bedrijf in Almere werken.


Lees meer

Dronten - Ook politie trekt aan de bel over hangjeugd Dronten, vanaf nu strengere aanpak

18-10-23

Agenten in Dronten gaan strenger optreden tegen hangjongeren die overlast veroorzaken. Dat laten ze weten in een bericht op Instagram. Ze zien het aantal klachten over overlast op straat toenemen en vinden dat onacceptabel. Dinsdag trok Leefbaar Dronten ook al aan de bel over de overlast. De partij heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

De klachten bestaan uit vernielingen, overlast en het achterlaten van rommel. Agenten schrijven dat ze snappen dat jongeren buiten willen zijn, maar dat ze dit gedrag niet accepteren.

Als de politie jongeren betrapt die zich niet gedragen op straat, kunnen de ouders thuis een brief verwachten. Daarin staat dat hun kind betrokken is geweest bij ongewenst gedrag.


Lees meer

Almere - Rijbewijs afgepakt en meerdere boetes opgelegd door 'gehuurde' agenten

18-10-23

De politie heeft dinsdagochtend een verkeerscontrole gehouden op de Poortdreef in Almere. Daarbij zijn meerdere boetes uitgedeeld en één bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren. De controle werd gehouden naar aanleiding van de actie 'Rent-a-Cop', waarbij inwoners van Almere Poort via sociale media kunnen aangeven waar het volgens hen onveilig is, waar afval wordt gedumpt of waar gevaarlijk hard gereden wordt.

Als er veel klachten over een onderwerp komen, komt de politie in actie. Op Instagram schrijft de politie Almere-West dat er veel berichten binnenkwamen over te hoge snelheden op de Poortdreef. Op de weg mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden, maar die snelheidsregel zou volgens de melders vaak worden overtreden. Daarom werd er dinsdagochtend een lasercontrole gedaan.

115 waar 50 mag
Tijdens de controle heeft de politie meerdere boetes uitgeschreven. De hoogst gemeten snelheid was 115 kilometer per uur. De politie heeft het rijbewijs van deze bestuurder afgepakt. De officier van justitie zal een straf uitdelen. Ook heeft de bestuurder een 'educatieve maatregel gedrag' opgelegd gekregen. Dat betekent dat die zich binnenkort opnieuw zal moeten melden bij het CBR.

Eerder is er ook al een controle gedaan op de Poortdreef naar aanleiding van 'Rent-a-Cop'. Ook toen zijn er verschillende bekeuringen uitgeschreven. Verder heeft de politie toen meerdere bestuurders gewaarschuwd.

[instagram:https://www.instagram.com/p/CygGYipKER4/]


Lees meer

Almere - Minder incidenten op treinstation Almere Centrum door hekken

18-10-23

Het aantal incidenten met zwartrijders op het station Almere Centrum en in de trein is door het plaatsen van hekken bij een ingang van het station aanzienlijk afgenomen. Dat meldt de NS.

Begin augustus werd de ingang afgesloten om mensen zonder geldig vervoersbewijs zoveel mogelijk op het perron te weren. Zij maakten vaak gebruik van deze ingang door de poortjes te forceren. Omdat de trap relatief weinig gebruikt wordt, is er ook geen toezicht en weinig sociale controle.

"Almeerders de dupe"
De VVD in de gemeenteraad van Almere was ongelukkig met de situatie en drong bij het gemeentebestuur aan om de ingang weer standaard te openen en meer toezicht in te voeren. De partij noemt het "onbegrijpelijk dat de daadwerkelijke problemen onvoldoende worden aangepakt en Almeerders dus de dupe worden van overlastgevers."[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/spoor_8AC4324780CDA2FEC1258A1B006F2B62.jpg]De NS had liever ook een andere oplossing gezien, maar in overleg met ProRail en de gemeente Almere is gekozen voor deze oplossing. Een andere mogelijkheid was er volgens de partijen niet.

De zwartrijders kunnen volgens de NS agressief worden als ze worden betrapt. Dat veroorzaakt een onveilige situatie voor het personeel en de reizigers. Het afsluiten van de ingang buiten de spits duurt in totaal zes maanden en wordt begin volgend jaar geëvalueerd. Dan wordt ook duidelijk om welke afname van het aantal incidenten het gaat.

Opgang Lelystad ook dicht
Op het NS-station Lelystad Centrum werd eerder om dezelfde reden een opgang naar het perron afgesloten. Na een proefperiode is de afsluiting definitief geworden, omdat het aantal incidenten ook daar was afgenomen.


Lees meer

Almere - Nieuwe voorzitter moet noodlijdende Almeerse Hockey Club redden

18-10-23

De Almeerse Hockey Club heeft een nieuwe voorzitter. Het is Toon van Dijk, ook wel bekend als fractievoorzitter van de Almeerse PVV. Van Dijk moet de noodlijdende club weer financieel gezond maken nadat de afgelopen maanden een faillissement dreigde door een torenhoge schuldenlast bij de club. Van Dijk is al jaren lid.

"Ik ben een flinke tijd geleden in Almere komen wonen en toen zijn mijn kinderen gaan hockeyen. Ik heb zelf altijd gehockeyd en de vereniging is een beetje onze sociale omgeving geworden", legt Toon van Dijk uit. "Dus als er een moment is dat je iets terug kunt doen dan voor zo'n vereniging dan moet je geen nee zeggen."

Van Dijk stapt op een moeilijk moment in, omdat de club kampt met een schuldenlast van rond de zes ton en daardoor technisch failliet is. De tekorten zouden in de afgelopen vier jaar zijn opgelopen door 'buitensporige' begrotingen en het gebruikmaken van coronasteun.

Afgrond
De penningmeester zou volgens de club hebben verzuimd het bestuur erop te attenderen dat de club richting de afgrond ging. De vereniging heeft ook een tijdlang geen aangifte gedaan van de omzetbelasting, waardoor ze nu 180.000 euro schuld heeft bij de belastingdienst. Deze heeft daarom in mei beslag gelegd op de tegoeden van de vereniging.

Naast de schulden bij de belastingdienst, moet de club ook nog tienduizenden euro's terugbetalen aan het UWV en staat er nog 200.000 euro open bij de gemeente Almere. Toch ziet Van Dijk de toekomst van de club met vertrouwen tegemoet.

"Het klopt dat het geen makkelijk moment is om in te stappen. De situatie is nu zo dat we in ieder geval het komende jaar alles financieel onder controle hebben. We hebben afspraken gemaakt met onze schuldeisers en het komende jaar gaan we gebruiken om tot definitieve oplossingen te komen."

Fusie?
Wel denkt van Dijk dat er nagedacht moet worden of Almere wel groot genoeg is voor twee hockeyclubs. De sport is minder populair dan een aantal jaar geleden waardoor het ledental is teruggelopen. Dat betekent minder inkomsten voor de club. Een fusie tussen beide clubs acht hij dus niet uitgesloten. "Twee verenigingen in deze stad is echt te veel. Het is iets voor de lange termijn, maar ik denk dat het onontkoombaar is om daar over na te denken." Dinsdagavond zijn de leden van de hockeyclub bijgepraat over de situatie. Zij begrijpen de situatie en wachten de ontwikkelingen af.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230521_Hockey1_DA109E7403FDF3FEC12589B6005245F7.jpg]


Lees meer

Emmeloord - 'Onveilig' kunstwerk bij gemeentehuis gesloopt

18-10-23

Het kunstwerk Kubische Fossielen, voor de deur van het gemeentehuis van Noordoostpolder, is woensdagochtend door een aannemer gesloopt. Met een graafmachine en een sloophamer is het standbeeld in stukken gehakt. In december vorig jaar besloot de gemeente dat het kunstwerk moet verdwijnen, omdat het niet meer voldoet aan moderne veiligheidseisen.

Kubische Fossielen werd in 1992 ontworpen door de Haarlemse beeldhouwer Sjoerd Buisman. Het bestaat uit een hoekige grijze spiraal, met daarnaast een gelijkvormig gat in de grond. In dat gat staat regelmatig een laagje bruin regenwater met bladeren of zwerfafval. In het verleden is er al licht aangebracht in het gat, om te voorkomen dat er mensen in zouden vallen.

Ontwerper Buisman verzette zich tegen verdere aanpassingen aan het ontwerp, om het kunstwerk aan moderne veiligheidseisen te laten voldoen. Hij kreeg de opdracht van de gemeente om een opslagplaats te vinden voor het kunstwerk. Dat is hem niet gelukt en daarom is hij akkoord gegaan met de sloop.
[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/221223KunstwerkEmmeloord2_6A98E5491764224CC12589210042D613.jpg:Het kunstwerk in betere tijden.]


Lees meer

Zeewolde - Miljoeneninvestering voor beschermen 'onoplettende' zeearenden

18-10-23

Een deel van de turbines van Windpark Zeewolde wordt volgend jaar zomer voorzien van camera's. Dit vogeldetectiesysteem moet botsingen met zeearenden voorkomen. Maar hoe werkt zo'n systeem eigenlijk?

Het aantal zeearenden in de omgeving van het windpark, zoals in de Oostvaardersplassen, neemt flink toe, zegt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde. Vorig jaar februari overleed een zeearend na een botsing met een van de 83 molens in Zeewolde. Daarop werd besloten om na te denken over een detectiesysteem.
[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/220204_zeearend_bronvermelding_mennobart_van_eerden3_F4252C1FFAF6D658C12587DF0036692E.jpg]
Aan zestien windturbines komt deze zomer een stalen band met meerdere camera's te hangen. Deze acht camera's bekijken de omgeving elk vanuit een andere hoek. Zodra een zeearend voorbij vliegt, worden een of meerdere turbines in de omgeving stilgezet.

De camera's komen op dertig meter hoogte in de turbine te hangen. Hoger ophangen is ingewikkeld en maakt geen verschil, zegt Sieburgh Sjoerdsma. Zeearenden worden gezien op een afstand van 1100 meter. Als de dieren 300 meter of dichterbij zijn, wordt besloten om de wieken van één of meerdere windmolens stil te zetten.

Dat is een ruime marge met de hoogste windmolens in het park. Die zijn maximaal 220 meter hoog[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231017_systeem_9D7C745B71F766F4C1258A4B00523E25.jpg: De camera's aan de turbine]De camera's zijn alleen nodig voor de zeearend, zegt Sieburgh Sjoerdsma. "De andere vogels kijken meestal voor zich uit. De zeearend kijkt omlaag op de grond wat-ie wil eten." In het systeem zit ook een toeter. "Dan kunnen we een signaal afgeven maar dat gaan we niet gebruiken. De zeearend hoort de toeter wel maar trekt zich er niks van aan. Het is een schitterend beest, maar ook een beetje eigenwijs."

Het systeem moet in de loop van de tijd slimmer worden omdat er steeds meer beelden worden verzameld. Dan is onderscheid te maken tussen zeearenden en andere vogels. De camera's worden alleen overdag gebruikt, in de nacht kan dat niet. Dan vliegen zeearenden ook niet of nauwelijks. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/220826_Windpark_66E47BA742844A22C12588AA001B156A.jpg:]Windpark vindt kosten gerechtvaardigd
Een oplossing voor ongelukken met zeearenden werd sinds vorig jaar onderzocht. Dat gebeurde met een team van experts. Tot dan toe was er nooit over een detectiesysteem voor Windpark Zeewolde nagedacht. Uit onderzoek bleek toen dat daar de kans op ongelukken met zeearenden minimaal was.

De camera's kosten een paar miljoen euro. Dat komt uit de winst van het windpark en is gerechtvaardigd, zegt Sieburgh Sjoerdsma. Volgens hem is de zeearend een nieuwe gebiedsbewoner geworden. Dan is er een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid, aldus de directeur. De directie, het bestuur en aandeelhouders gingen akkoord met de aanschaf van het systeem.

De terugverdientijd van het windpark wordt door de aanschaf van het 'vogeldetectiesysteem' wel langer. Hoeveel langer kan Sieburgh Sjoerdsma niet zeggen.


Lees meer

Lelystad - Politiek worstelt met distributiecentra en buitenlandse medewerkers

18-10-23

De politiek in Lelystad worstelt met de distributiecentra die naar Lelystad komen. Aan de ene kant is men blij met de werkgelegenheid en de bijdrage aan de economie van die bedrijven, aan de andere kant zijn er zorgen over de aantallen arbeidsmigranten die daar aan de slag gaan. Het gaat dan met name over de huisvesting voor hen. Toch heeft de gemeenteraad dinsdag ingestemd met een bestemmingsplan dat de komst van onder meer Bol.com naar Flevokust Haven mogelijk maakt.

Van de 35 aanwezige raadsleden stemden er 21 voor en 14 tegen. De zorgen van de tegenstemmers leven ook bij de voorstemmers: waar komen met name de arbeidsmigranten die Bol.com nodig zal hebben te wonen? Er komen op termijn in het distributiecentrum op de drukste dagen zo’n 4.500 mensen te werken, een aanzienlijk deel daarvan zal uit arbeidsmigranten bestaan. De tegenstemmers hadden liever gezien dat daar eerst een oplossing voor was gekomen en konden daarom nu niet voor stemmen.

De voorstemmers geloven er in dat er een oplossing zal komen. Bol.com zal het distributiecentrum niet voor 2028 in gebruik hebben. Gemeenteraadsleden zijn de afgelopen week op excursie geweest naar Waalwijk, waar Bol.com haar andere distributiecentrum heeft. Zij waren onder de indruk van hoe mensen daar met hulp van externe partijen zijn gehuisvest. De voorstemmers hebben er vertrouwen in dat dat in Lelystad ook gaat gebeuren. “We hebben ten slotte nog vijf jaar de tijd om het goed te regelen,” zei wethouder Piet van Dijk.

Logistiek scoren
Dat geldt ook voor het eventueel aanpassen van de infrastructuur voor het vele verkeer dat het distributiecentrum zal opleveren. Want over het geheel genomen is de Lelystadse politiek blij dat Lelystad zo goed slaagt met haar economische inzet in de logistieke sector, en daardoor ‘mooie’ bedrijven naar Lelystad weet te halen.

Internationale medewerkers
Eén ding hebben de raadsleden in ieder geval al opgestoken in Waalwijk: de term ‘arbeidsmigrant’ is achterhaald. Vroeger waren dat vooral mensen uit Oost-Europese landen, tegenwoordig komen ze uit heel Europa. “Ik vond de term ‘internationale medewerkers’ die Bol.com gebruikt eigenlijk wel raak getroffen”, zei Jarno Volmer (ChristenUnie).

De inzet van de Lelystadse politiek is in ieder geval niet alleen goede huisvestingsoplossingen te creëren voor hen, maar ook voor de internationale medewerkers die nu al in Lelystad wonen. Zij moeten soms genoegen nemen met krappe huisvesting in overvolle huizen en buurten. Want de problemen die dat oplevert, zoals in de wijk Bastion, moeten worden opgelost, vindt de gemeenteraad.

[oproep]Dit artikel is gemaakt door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl[/oproep]


Lees meer

Emmeloord - Flinke schade na frontale botsing tussen auto en trekker

18-10-23

Een automobilist is dinsdagavond op de Kamperweg in Emmeloord frontaal op een trekker gebotst. Volgens een correspondent wilde de bestuurder een lijnbus inhalen, maar zag hij het tegemoetkomende landbouwvoertuig over het hoofd. De bestuurder van de auto is lichtgewond geraakt, zegt de politie. Een bezoek aan het ziekenhuis was niet nodig.

Ondanks dat er amper sprake was van letsel, is de schade groot. Het wiel waar de auto op botste, brak van de trekker af. Ook lag er overal glas op de weg en was de dieseltank van de trekker opengescheurd.

De trekker is geborgen door hulp van collega-boeren uit de omgeving. Een berger heeft de zwaar beschadigde auto weggesleept. De Kamperweg was geruime tijd afgesloten vanwege de opruimwerkzaamheden en voor het schoonmaken van het wegdek. Uit voorzorg was de afrit van de N50 naar Emmeloord-Zuid ook afgesloten. Rijkswaterstaat leidde het verkeer om.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/231018_Ongeval_Emmeloord.mp4]


Lees meer

Lelystad - Overlastgevende jongeren in centrum Lelystad zorgen voor veel klachten

18-10-23

De gemeente Lelystad krijgt steeds meer klachten binnen over overlast door jongeren in de Neringpassage in het centrum. Bewoners en ondernemers klagen over dealen, vuurwerk, alcohol en drugsgebruik. De VVD heeft dinsdagavond tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over de problematiek en wil weten of het college bekend is met de klachten en of er wat aan gedaan wordt.

Volgens de VVD voelen bewoners en ondernemers zich in het gebied buiten bij het ABC-gebouw en Big Bazar niet veilig. "Het gaat om zaken als dealen, drugsgebruik, alcoholmisbruik en het gooien met vuurwerk", zegt VVD-raadslid Marten Tilstra. De klachten zouden zijn toegenomen sinds jongerenbroedplaats Spot op de tweede verdieping van het ABC-gebouw zit.

Wethouder Dennis Grimbergen geeft toe dat er inderdaad sprake is van klachten. Volgens hem zijn de toezichthouders, jeugd-boa’s en jongerenwerkers er druk mee bezig. Daarbij worden op dit moment nog niet direct boetes uitgedeeld, maar wordt eerst het gesprek aangegaan. Op vragen van Tilstra of er een samenscholingsverbod wordt overwogen, antwoordde hij dat daar nu nog niet aan gedacht wordt.

Goed in beeld
"De plek heeft ook een aantrekkingskracht op andere in het Stadshart rondhangende jongeren. Het voordeel daarvan is dat we goed in beeld hebben om wie het gaat. We zetten er extra op in, ook in samenspraak en samenwerking met Spot. Het is ook echt niet zo dat het allemaal bezoekers van Spot zijn die voor de overlast zorgen," zei Grimbergen dinsdag.

Middelen als een samenscholingsverbod of cameratoezicht kunnen pas worden toegepast als andere maatregelen niet werken. "We kijken eerst of dit helpt. We houden daarbij ook nauw contact met de ondernemers in het gebied."

Ook in Dronten overlast
Ook Leefbaar Dronten maakt zich zorgen om de veiligheid op en rondom het Meerpaalplein en trok aan de bel bij de wethouders en burgemeester. De fractie heeft meerdere verontrustende berichten gehoord. Naast vechtpartijen en vernielingen, zou er ook harde muziek worden gedraaid en zouden mensen wildplassen op het plein.


Lees meer

Flevoland - Twee ton gevraagd voor nieuwe impuls amateurkunst

18-10-23

Kunstlink wil volgend jaar 200.000 euro van het Rijk voor de amateurkunst in de provincie. Het Flevolandse kenniscentrum voor kunst dient daarvoor samen met alle zes gemeenten in de provincie een aanvraag in. Het geld is bedoeld om de amateurkunst een nieuwe impuls te geven.

Het is de bedoeling dat meer mensen in contact komen met amateurkunst. Dan gaat het vooral om mensen voor wie dat minder vanzelfsprekend is, zoals mensen met een smalle beurs, gehandicapten of nieuwkomers. "Wij willen amateurgezelschappen uitnodigen om meer samen te werken met deze groepen. Met elkaar dansen en zingen, op het toneel", vertelt Myriam Cloosterman van Kunstlink.

Op toneel met verslaafden
Er zijn bijvoorbeeld plannen voor samenwerking tussen toneelgezelschappen en de verslavingszorg. Cloosterman beseft dat dit om een andere werkwijze en om begeleiding vraagt. En daarvoor is geld nodig.

Het Rijk komt voor de jaren 2025 tot en met 2028 met het Nationaal Akkoord Amateurkunst, bedoeld om de amateurkunst nieuw leven in te blazen. In de aanloop daarnaar is 2024 een proefjaar, waar culturele instellingen subsidie voor kunnen vragen. Het gaat dan om bedragen tussen de 50.000 en 200.00 euro.

Kunstlink gaat dus voor het maximum. Cloosterman: "We zetten zo hoog mogelijk in." De subsidieregeling kan elk moment worden opengesteld. "Dan moet je er wel bij zijn. Want het is wie het eerst komt, die het eerst maalt", weet Cloosterman.


Lees meer

Almere - Almere koploper aantal meldingen kindermishandeling, vechtscheidingen groot probleem

18-10-23

Almere kent tweeënhalf keer meer meldingen van kindermishandeling dan het landelijk gemiddelde. Daarmee staat Almere bovenaan de lijst met 10 grote steden. De meldingen komen bij Veilig Thuis terecht. Dat is het landelijke meldpunt van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Volgens wethouder Roelie Bosch heeft dat deels te maken met de grote bereidheid bij bijvoorbeeld buren, familie, zorginstellingen en scholen om kindermishandeling te melden. "Wij hebben juist die meldpunten en de mogelijkheid om te melden onder de aandacht gebracht. Wij denken dat dat echt meespeelt in het hogere aantal meldingen."

Veel vechtscheidingen
Maar dat is nog niet alles. De wethouder denkt dat de thuissituatie ook een rol speelt bij het hoge aantal meldingen van kindermishandeling in de stad. Bosch zegt onderzoek te hebben gedaan naar 'de sociale staat van Almere'. Zo heeft de gemeente gekeken naar de kenmerken van Almere. "Het gaat met een heleboel bewoners goed, maar wij staan het hoogste op de lijst van het aantal echtscheidingen en eenoudergezinnen. Wij kennen veel vechtscheidingssituaties. Ja, dat is wel een kenmerk.", zegt Bosch.

Veiligheid van het kind staat voorop
Kindermishandeling heeft verschillende vormen zoals fysiek geweld, seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing of dat kinderen getuige zijn van ruzie tussen de ouders. De meldingen daarover komen bij Veilig Thuis binnen. Die worden door een team bestudeerd om te kijken hoe dringend de situatie is.

Bij de beoordeling van de meldingen staat de veiligheid van het kind centraal. In veel gevallen kan Veilig Thuis zelf in actie komen. Zo worden gezinnen benaderd om ze te helpen. Ook kan het zijn dat een gezin bij een zorgaanbieder wordt gemeld. In extreme gevallen kan beroep worden gedaan op kinderbescherming.

Yaëla Kok van Veilig Thuis Flevoland zegt ontzettend veel meldingen binnen te krijgen over allerlei vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij herkent het beeld dat wethouder Bosch schetst over vechtscheidingen: "Het is heel opvallend dat er veel meldingen binnenkomen over echtscheidingsproblematiek en de conflicten tussen ouders waar kinderen de dupe van zijn." Uit cijfers van Veilig Thuis blijkt dat Almere na Rotterdam op de tweede plek staat wat betreft partnergeweld.

[info]Lees ook: Scholen zitten met de handen in het haar om de lange wachtlijsten in de jeugdzorg[/info]

Beter samenwerken
Volgens Kok zijn er overal wachtlijsten, waardoor gezinnen lang moeten wachten voordat ze geholpen worden. "Daarbij heb je heel veel verschillende organisaties, waarbij ze allemaal toch soms een beetje helzelfde doen om een eerste beeld te krijgen."

Kok is van mening dat een goede samenwerking tussen de verschillende partijen kan bijdragen aan het verminderen van het aantal meldingen van kindermishandeling. "Op dit moment is een interessant project gaande. Dat project heet 'Proeftuin', waarbij verschillende professionele organisaties betrokken zijn. Het doel is om heel kritisch te kijken hoe we nou beter kunnen samenwerken om de onveiligheid binnen sommige gezinnen eerder en duurzamer te doen stoppen."

Volgens wethouder Bosch is kindermishandeling een serieus maatschappelijk probleem. "Heel vaak zien we natuurlijk ook dat ouders onderling elkaar de tent uit vechten. Wij willen ook ouders er attent op maken, je hebt een verantwoordelijkheid als ouder dat je een kind hebt, en dat je er voor zorgt dat het goed gaat bij jou zelf thuis."


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp