Nieuws van vandaag


Lelystad - Bedrijf van Arnoud breidt uit zonder stroomzekerheid: "Hopen dat aansluiting er komt"

19-10-23

De uitbreiding van het bedrijf van Arnoud Booij uit Lelystad is bijna klaar, maar de hal wordt pas begin volgend jaar aangesloten op het elektriciteitsnet. Die toezegging heeft de ondernemer gekregen van de netbeheerder. "Ik hoop dat het ook daadwerkelijk gebeurt, want de hal staat er dan al. De stroom is meer dan welkom."

Het verhaal van het bedrijf A.S.F. Fischer in Lelystad staat niet op zichzelf. Honderden bedrijven en instellingen moeten nu al wachten op een aansluiting op het stroomnet. In het geval van het bedrijf van directeur Arnoud Booij twee jaar.

Drie jaar geleden lagen de plannen voor de uitbreiding er al, maar dit voorjaar is Booij gestart met de bouw. Toen kwam er een toezegging dat er begin dit jaar stroom zou zijn.

Extra ruimtes huren
In de tussentijd moest het bedrijf, een groothandel in bouten, schroeven en bijbehorende producten, de logistieke processen omgooien. Extra's ruimtes werden gehuurd, vrachtwagens moesten heen en weer rijden. Dat is volgens de directeur niet zoals je het zou willen, ook met het oog op duurzaamheid.

Booij is ook bestuurslid van Bedrijfskring Lelystad en betrokken bij de commissie die gaat over de stroomproblematiek. Wekelijks krijgen ze verhalen te horen van collega-ondernemers die ook problemen hebben. "Nieuwe bedrijven die zich hier niet kunnen vestigen, anderen die niet kunnen uitbreiden. En bedrijven die nieuwe machines willen aansluiten en dat niet kunnen. Dat lossen ze dan maar op door een diesel-aggregaat te gebruiken."

'Tempo te laag'
Volgens de ondernemer is het belangrijk dat er snel oplossingen komen om de problemen op het stroomnet op te lossen. Vanuit de Bedrijfskring wordt er ook samengewerkt aan oplossingen voor de korte termijn, zoals het samenvoegen van elektriciteitscontracten. Booij: "Dat soort initiatieven proberen we te stimuleren. Er zijn genoeg technische ontwikkelingen waarom we denken dat we dit probleem kunnen oplossen. Alleen ligt het tempo veel te laag."


Lees meer

Zeewolde - Man toont geslachtsdeel aan zesjarig kind en moet daarvoor cel in

19-10-23

Een 39-jarige man moet de cel in omdat hij zijn geslachtsdeel afgelopen juli liet zien in een winkel in Zeewolde. Daar stond onder anderen een 6-jarig kind bij. De rechter geeft hem een maand celstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk.

De man krijgt de straf ook omdat hij een week ervoor stond te masturberen in een park aan het Kluunpad in Zeewolde. De twee weken cel heeft hij al in voorarrest uitgezeten.

De man uit Bulgarije is intussen verhuisd naar België. Zijn advocaat gaf aan dat de man verslaafd is aan alcohol en daardoor in vreemde situaties terechtkomt. "Ik beloof dat zoiets nooit meer gebeurt", zei de Bulgaar zelf.


Lees meer

Dronten - Gemeente kan geen camera's plaatsen bij station Dronten tegen overlast en diefstal

19-10-23

De gemeente Dronten kan geen camera's plaatsen op en rondom het station in Dronten. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de VVD. De partij wil het toezicht als proef, omdat er bij het station sprake zou zijn van overlast, vernielingen en (fietsen-)diefstal.

Daarnaast worden er volgens de politie de laatste tijd veel katalysatoren van auto's gestolen. Volgens de VVD is het niet de eerste keer dat dat gebeurt.

Grond niet van gemeente
Het college is bekend met de signalen die de VVD schetst. Maar de grond op en rond het station is eigendom van de NS en spoorbeheerder ProRail. Het gaat dan onder meer om de perrons, parkeerplaats en de fietsenstalling. ProRail en de NS gaan daarom ook over het plaatsen van camera's. Dat is daar geen bevoegdheid van de gemeente.

Wel is het mogelijk om camera's op te hangen op gemeentegrond, maar volgens het college zal dat waarschijnlijk weinig opleveren. De camera's zijn dan te ver weg van de plekken waar de incidenten zich voordoen. Het college laat weten dat de gemeente in gesprek gaat met de NS en ProRail over de camera's tijdens een gepland overleg over de uitbreiding van de fietsenstalling.


Lees meer

Emmeloord - Twee gewonden bij botsing op de Urkerweg

19-10-23

Op de Urkerweg tussen Emmeloord en Tollebeek zijn donderdagmiddag twee automobilisten bij een ongeluk gewond geraakt. De twee auto's botsten kort na het middaguur op elkaar nadat één van de twee voertuigen een erf afreed.

De Urkerweg is volledig afgesloten geweest voor onderzoek en het opruimen van de wrakstukken.

Drie inzittenden zijn ter plekke door het ambulancepersoneel onderzocht. Eén bestuurder moest uit de auto worden bevrijd. De brandweer heeft de deur uit zijn auto geknipt. Daarna is hij overgedragen aan het ambulancepersoneel.


Lees meer

Flevoland - Is de BCC open of dicht? 'Je moet het zelf checken'

19-10-23

Elektronicaketen BCC geeft niet meer aan welke winkels geopend zijn of niet. Dit komt door de recente ongeregeldheden in de winkels, schrijft BCC donderdag op X, voorheen Twitter. "De enige manier om erachter te komen of een filiaal open is, is door een bezoekje aan de winkel te brengen." De BCC in Lelystad en Almere zijn vooralsnog gesloten op donderdag.

Vanaf dinsdag werd op sommige plekken besloten om de winkels weer dicht te doen door de enorme drukte. De faillissementsverkoop leidde tot extreme omstandigheden. Personeel in onder meer Lelystad en Almere werd maandag belaagd door koopjesjagers.

De winkels mogen nu zelf bepalen of zij open gaan of niet. Dit hoeven ze niet af te stemmen met het hoofdkantoor van BCC. Daarom kan vanuit de winkelketen geen zekerheid worden gegeven over de openingstijden.

Vorige maand ging BCC failliet. Het bedrijf heeft 58 filialen in Nederland. Afgelopen maandag maakten de curatoren bekend dat er geen verkoop meer plaatsvindt via de webshop van het bedrijf. Daarna begon in de winkels een faillissementsverkoop.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231017BCCbedreigingen901-05-14.09_E854FE5C366B91C4C1258A4B00535DC2.jpg]


Lees meer

Zeewolde - 'Verplicht windparken tot camera's op molen om botsing met zeearend te voorkomen'

19-10-23

Nieuwe windparken moeten verplicht worden om camera's op te hangen om zo botsingen met zeearenden te voorkomen. Dat zegt Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation. Dat is een stichting die roofvogels beschermt. Pohlmann juicht toe dat een dergelijk systeem wordt toegepast bij de windmolens van windpark Zeewolde.

‘Mijn complimenten’ zegt Pollmann over het initiatief van Windpark Zeewolde. Het windpark liet woensdag weten dat een deel van de turbines volgend jaar zomer wordt voorzien van camera's. "Dit is een eigen initiatief van het windpark Zeewolde. Dat vind ik enorm toe te juichen", zegt Pollmann.

De vogelliefhebber pleit ervoor dat de camera’s een vast onderdeel worden van het vergunningsproces van windparken. Hoewel er geen landelijke telling is van botsingen met turbines, zei hij donderdagochtend bij Radio 1 dat het aantal ‘behoorlijk toeneemt.’ Vorig jaar februari ging een zeearend dood na een botsing met één van de 83 molens in Zeewolde.

Windmolen stilzetten
Na de botsing werd nagedacht over een detectiesysteem. Straks bekijken de camera’s de omgeving elk vanuit een andere hoek. Ze komen op dertig meter hoogte in de turbine te hangen. Zodra een zeearend voorbijvliegt, worden één of meerdere turbines in de omgeving stilgezet.

Zeearenden worden gezien op een afstand van 1100 meter. Als de dieren 300 meter of dichterbij zijn, wordt besloten om de wieken van één of meerdere windmolens stil te zetten. De camera's worden alleen overdag gebruikt. Het werkt niet in de nacht, maar dan vliegen zeearenden ook niet of nauwelijks.


Lees meer

Lelystad - Luchtvaartmuseum Aviodrome omgetoverd tot stemlokaal, gratis naar binnen

19-10-23

Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen kan volgende maand in Lelystad op een bijzondere plek. Namelijk in Luchtvaartmuseum Aviodrome.

De gemeente wil bij alle verkiezingen een speciale locatie aanwijzen voor een stembureau, om het stemmen extra aantrekkelijk te maken.

Bij eerdere verkiezingen kon dat bijvoorbeeld in de nieuwe terminal van Lelystad Airport, het Gemaal Wortman, de Marker Wadden en Batavialand. Stemmen in Aviodrome kan op 22 november van 9.00 tot 17.00 uur. Iedereen die daar gaat stemmen, heeft die dag gratis toegang tot het museum.

Het geldt vooral voor Lelystedelingen, omdat kiezers stemmen in hun eigen gemeente. Wel is het mogelijk om bij de eigen gemeente een kiezerspas aan te vragen zodat het ook in een andere gemeente kan.

[oproep]Dit artikel is gemaakt in samenwerking met verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl[/oproep]


Lees meer

Almere - Almeerder met 'flink' explosief in zijn tas blijft vastzitten

19-10-23

Een 20-jarige Almeerder die vorige week in Rotterdam met een explosief in zijn tas werd opgepakt, blijft zeker tot eind deze maand in de cel. Dat laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam weten. De man wordt formeel verdacht van poging tot brandstichting en bedreiging tegen het leven.

De Almeerder werd vrijdagmorgen vroeg gearresteerd in de buurt van een recyclingbedrijf waar eerder in de week al twee keer explosieven waren gevonden. Agenten zagen de man op een muurtje zitten. Toen de agenten hem aanspraken en hij geen identiteitsbewijs liet zien, controleerden ze hem.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het explosief van de Almeerder op een andere plek tot ontploffing gebracht.


Lees meer

Flevoland - Geschokte en teleurgestelde reacties op stroomtekort in Flevoland: 'Heel slecht nieuws'

19-10-23

De gemeente Almere heeft geschokt gereageerd op de problemen van het elektriciteitsnet. Het college van burgemeester en wethouders noemt de mededeling "heel slecht nieuws" en roept het kabinet op om snel met maatregelen te komen.

Woensdag werd bekend dat er mogelijk vanaf 2026 geen nieuwe woningen meer aangesloten kunnen worden op het stroomnet. Ook de provincie Flevoland vindt dat het overvolle stroomnet vooral een probleem is dat het Rijk samen met netbeheerder TenneT moet oplossen.

'Acuut probleem'
Grootverbruikers in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland hebben nu al een probleem. Ruim 200 bedrijven krijgen voorlopig geen aansluiting omdat het net dat niet aankan. "We roepen het Rijk en Tennet heel dringend op om met oplossingen te komen", zegt de Almeerse wethouder Alexander Sprong. "We hebben een acuut probleem", vervolgt hij.

Sprong maakt zich grote zorgen over de groeiplannen en de vergroeningsplannen van Almere. Als er niet snel een capaciteitsaanpassing komt aan het stroomnet, dan zullen woningen die over zo'n twee jaar worden gebouwd niet meer op het net aangesloten kunnen worden.

Bij vergroening gaat het om woningen duurzamer te maken door ze van het gas af te sluiten. Het alternatief is onder meer de warmtepomp. Het stroomgebruik zal daardoor toenemen.

Snel om de tafel met netbeheerder
"Het probleem zit 'm vooral tijdens piekmomenten" geeft gedeputeerde Harrold Hofstra aan. Hij noemt de situatie zorgwekkend en doet daarom een oproep aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om zo snel mogelijk met TenneT om de tafel te gaan.

Uitbreiding van het hoogspanningsnet staat gepland voor 2029, maar dat is veel te laat, vindt de gedeputeerde.

Hoogspanningsmasten zijn niet zomaar bijgeplaatst. Daar komt veel bij kijken, bijvoorbeeld regelgeving. Volgens Hofstra is dat vooral een zaak tussen het Rijk en TenneT. De gedeputeerde zegt wel een rol te kunnen spelen bij de onderstations.

Dat gaat over stroomkabels en transformatorstations in woonwijken. Ook daar zal op veel plekken een uitbreiding nodig zijn. Daar waar het vastloopt op regelgeving wil Hofstra kijken hoe dat versneld kan worden.

Dronten teleurgesteld
Ook de gemeente Dronten heeft teleurgesteld gereageerd op de berichtgeving: "Dat de resultaten van het onderzoek grote gevolgen hebben voor de groeiambities van Dronten op het gebied van woningbouw, economie en duurzaamheid, staat buiten kijf. Wat de impact precies is op de diverse beleidsterreinen gaan we de komende maanden onderzoeken", aldus de gemeente Dronten.


Lees meer

Lelystad - Jongeren zorgen voor overlast in centrum Lelystad: is er een simpele oplossing?

19-10-23

Het aantal klachten over jongeren in het centrum van Lelystad groeit. Bewoners en ondernemers klagen over dealen, vuurwerk, alcohol en drugsgebruik. De gemeente is bekend met de klachten en zegt er 'druk mee bezig' te zijn. Om wat voor jongeren gaat het en is er een (simpele) oplossing?

Om daar achter te komen gaan we naar de plek van de overlast toe. Het gaat dan vooral om de Neringpassage, voor het ABC-gebouw. Zodra we die kant op lopen, horen we de jongeren voordat we ze zien.

Er staat muziek aan en er hangen zo'n tien jongeren onder het overdekte gedeelte van het centrum. Ze lachen en dagen elkaar uit. Ze blokkeren ook de doorgang, waardoor we een stukje moeten omlopen.

Boven in het ABC-gebouw zit de zogenoemde jongerenbroedplaats SPOT, een samenwerking van CCA (Created Change Agents) het Leger des Heils, sportvereniging FIT12 en LOLA (leegstand oplossers). Maar die is vandaag dicht, ze zijn alleen op dinsdag en donderdag open.

Voor onze afspraak met jongerenwerker André van der Galiën mogen we wel naar binnen. Het is een ruime, gezellige plek met een grote keuken en verschillende tafels. Met voldoende ruimte voor 30 tot 40 jongeren.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231018_VR_Spotjongeren_2_3DAD543690B25E85C1258A4C00755D57.jpg]Geen enge jongeren
Van Galiën is op de hoogte van de klachten rondom overlast. Volgens hem zijn de jongeren die voor de deur 'hangen' wel goed in beeld. Sommige jongeren hebben problemen op school en in een aantal gevallen is er ook sprake van blowen of gebruik van alcohol.

"Ik snap dat het voor enkele ondernemers best wel heftig is dat ze hier zo rondhangen. Maar ik ken ze wat beter en weet dat het geen hele enge jongeren zijn."

De problemen die ontstaan komen volgens hem niet alleen van de jongeren, maar ook van die groep die daar weer omheen hangt. Het gaat dan om wat oudere mannen die vaak ook alcohol gebruiken. "Dat die jongeren hier hangen heeft een aanzuigende werking op andere doelgroepen."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231018_VR_Spotjongeren_1_56102399798C561DC1258A4C00755D59.jpg]Present zijn
Een simpele oplossing ligt voor de hand: kunnen de jongeren niet gewoon in de jongerenbroedplaats gaan hangen? Van der Galiën zou dat zeker wel willen, maar heeft daar nu niet de middelen voor. "Wij werken hier samen met verschillende partijen en iedereen heeft zijn eigen budget. Helaas is dat op dit moment niet zo veel. We willen wel elke dag open en we zijn met de gemeente in gesprek om meer te krijgen. Want we willen gewoon present zijn. Dat heeft deze groep nodig."

Bankje
We lopen naar buiten om de jongeren zelf te vragen wat ze eigenlijk willen. De jongeren vinden zelf niet dat ze overlast veroorzaken, hoewel er soms 'anderen' bij zijn die dat wel doen. Ze vinden het ook stom dat het bankje waar ze altijd op zaten door de gemeente is weggehaald. Daarom zijn ze nu een paar meter opgeschoven naar een stenen boog. Of ze niet liever binnen bij SPOT zouden hangen? Zeker wel, maar dat is nu dicht.

Eerste gesprek
Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond stelde Martin Tilstra van de VVD vragen over de problematiek. Hij is bij SPOT langsgegaan om in gesprek te gaan met Van der Galiën. "Het was echt een eerste gesprek, van wat doet men hier allemaal."

Tilstra ziet SPOT als onderdeel van de oplossing voor het probleem. "Maar ze richten zich wel op één bepaalde doelgroep en er zijn hier op straat ook nog andere doelgroepen. En dat trekt elkaar aan. Dus misschien zijn ze deels ook wel het probleem."

Geïntegreerde aanpak
Volgens Tilstra is het niet een kwestie van er wat geld tegenaan gooien, maar vraagt dit probleem om een geïntegreerde aanpak. "Uiteindelijk willen we dat mensen zich hier gewoon veilig voelen en rustig kunnen winkelen. Daar is het college ook al mee bezig."

Wethouder Dennis Grimbergen gaf dinsdagavond aan dat hij verschillende partijen bij elkaar gaat brengen om de problemen te bespreken en dat er ook meer actie zal worden ondernomen. "Ik wacht dat nu rustig af, maar zal er wel regelmatig bij de ondernemers op terugkomen. Om te kijken of het beter gaat."


Lees meer

Almere - Hockeyclub Buitenhout wil niet fuseren met de Almeerse

19-10-23

Hockeyclub Buitenhout MHC in Almere heeft 'totaal geen interesse' in een fusie met de Almeerse Hockey Club. Buitenhout is 'zeer gezond' en bovendien is er een 'verschil in cultuur' tussen de twee clubs. Dat is de reactie van de club op het bericht dat de Almeerse Hockey Club, die zit met een torenhoge schuldenlast, graag samen wil gaan met Buitenhout.

Toon van Dijk, de nieuwe voorzitter van de Almeerse Hockey Club, zei woensdag tegen Omroep Flevoland dat 'twee hockeyverenigingen in Almere echt te veel is'. Dat schoot bij René Dekker van de hockeyclub Buitenhout in het verkeerde keelgat. "Er is genoeg ruimte voor twee hockeyverenigingen in Almere," zegt Dekker. "Wij halen vooral nieuwe leden vanuit Nobelhorst en Oosterwold. Terwijl De Almeerse veel leden kan halen uit Poort en uit Duin." Hij verwacht ook dat met de komst van studenten naar Windesheim de sport enorm gaat groeien.

Bovendien is het karakter van de twee clubs verschillend. "De Almeerse Hockey Club richt zich meer op topsport en wij doen meer aan familiesport", zegt Dekker van Buitenhout. De Almeerse Hockeyclub zit met grote financiële problemen en Buitenhout voelt zich niet geroepen om de Almeerse te hulp te schieten middels een fusie. "Ze hebben zichzelf in de nesten gewerkt", aldus Dekker.

Ongezonde situatie
Wat ook steekt is dat Van Dijk én in het bestuur zit van een sportclub die met de gemeente zoekt naar een oplossing voor de hoge schulden én fractievoorzitter is van de PVV in de Almeerse gemeenteraad. "Ik vind het heel bijzonder dat iemand voorzitter is van Hockey Club Almere en voorzitter is van een politieke partij. Ik weet niet of het wel een gezonde situatie is."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231019Hockeyclub15_2BBAA929BC779795C1258A4C00783E2B.jpg]


Lees meer

Flevoland - Op Urk wonen de minste zorg-wanbetalers van Flevoland

19-10-23

Urk heeft het laagste aantal wanbetalers van Flevoland. Eind vorig jaar had slechts 0,3 procent van de volwassen Urker bevolking een achterstand van zes maanden of langer bij het betalen van de zorgverzekering. Dat zijn 50 mensen. Provinciebreed gaat het om 1,6 procent. Dat betekent dat 5.410 Flevolanders de zorgpremies niet op tijd betaalden.

De relatief meeste wanbetalers wonen in Lelystad. Daar had 2,2 procent van de volwassen bevolking een betalingsachterstand van zes maanden of langer bij het betalen van hun zorgverzekering. In Almere was dat 1,8 procent.

Zeewolde, Dronten en Noordoostpolder zitten net als Urk onder het landelijk gemiddelde van 1,1 procent wanbetalende inwoners. In alle Flevolandse gemeenten is het aantal wanbetalers vergelijkbaar met het jaar ervoor.

Stijgende zorgpremies
De zorgpremies gaan volgend jaar opnieuw omhoog. Zorgverzekeraar DSW kondigde in september aan de basisverzekeringspremie met 11,50 euro te verhogen. Nog nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo’n hoog bedrag. De premiestijging wordt veroorzaakt door de stijging van de loonkosten voor zorgpersoneel, van prijzen in de zorgsector en een toename van de zorgvraag.

Hulpverlening
Zorgverzekeraars mogen gemeenten waarschuwen als zij zien dat rekeningen van de zorgpremie niet betaald worden. De desbetreffende gemeente kan de wanbetaler hulp aanbieden.


Lees meer

Flevoland - Voorlopig geen nieuwe stroomaansluiting voor ruim 200 bedrijven en instellingen

18-10-23

Zo'n 210 bedrijven en instellingen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland kunnen voorlopig geen nieuwe stroomaansluiting krijgen. Dat melden netbeheerders TenneT en Liander. De afgelopen tijd werd door hen gezocht naar extra ruimte op het stroomnet, maar dat is niet gelukt.

De wachtlijst voor een nieuwe stroomaansluiting onder de bedrijven en instellingen in beide polders neemt toe, zeggen TenneT en Liander. Dat komt door de groei van wind- en zonne-energie en door verduurzaming.

Sinds november werd gezocht naar extra ruimte op het net. Dat bleek een lastige opgave, werd in juni duidelijk. Extra ruimte op het net blijkt nu deels te zijn gevonden, maar dat is niet genoeg, waardoor 210 partijen op de wachtlijst blijven staan. TenneT zegt zich te realiseren dat dit een enorme impact heeft voor bedrijven in Flevoland.

'Spitsmijden' moet verplicht worden
Het zijn onder meer scholen, logistieke ondernemingen en productiebedrijven die moeten wachten om (extra) stroom te kunnen afnemen. Om deze partijen toch eerder te kunnen helpen, wil minister Jetten van Energie bestaande bedrijven verplichten om hun stroom te laten spreiden. Nu gebeurt dit 'spitsmijden' nog op basis van vrijblijvendheid.

Om nog meer ruimte op het net te vinden en daarmee de wachtlijst te verkorten, denken de netbeheerders ook aan een financiële prikkel voor die bestaande ondernemingen. Nu krijgen ondernemingen al een vergoeding als ze meer stroom gaan afnemen op 'rustige' momenten, in plaatst van tijdens de piekmomenten. Maar dit is een te laag bedrag voor de kosten die bedrijven moeten maken om die veranderingen door te voeren.

Daarom is het plan nu dat de bedrijven en instelling zelf met een soort bod komen, waarin ze uitleggen hoeveel minder stroom ze kunnen afnemen op piekmomenten en wat dat voor kosten met zich meebrengt. Netbeheerders beoordelen dan of de ruimte die daarmee gecreëerd wordt op het net voldoende is.

Resultaten nodig vóór eind 2026
TenneT en Liander willen het stroomnet ook iets zwaarder gaan belasten als dat veilig kan. Daarnaast willen ze de banden met de gemeenten en provincie nog nauwer aanhalen. Zo moeten vergunningen nog sneller worden afgegeven en mogen gemeenten ook proactiever grond gaan aanbieden, vinden de netbeheerders.

Als er eind 2026 geen ruimte op het net is ontstaan, dan komt de stroomvoorziening voor nieuwe huizen in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland in gevaar. De uitbreidingen aan het elektriciteitsnet zijn vervolgens op z'n vroegst in 2027 en uiterlijk in 2029 klaar.

De problematiek speelt vooralsnog niet in Noordelijk Flevoland. Daar lopen vraag en aanbod niet uit de pas, aldus de netbeheerders.

[info]Lees hier uitgebreid wat de gevolgen van het overvolle stroomnet zijn voor huizenbouw.[/info]


Lees meer

Almere - Rondje Weerwater licht op met kleurrijk lichtkunstfestival

18-10-23

Langs het Rondje Weerwater in Almere zijn vanaf vrijdag na zonsondergang verschillende verlichte kunstwerken te zien. Op en om het water zijn acht kunstwerken te zien. De organisatoren van Alluminous werken daarvoor samen met verschillende Almeerse theatergezelschappen.

De kunstwerken zijn gemaakt door beeldende kunstenaars en theatermakers van Almeerse theatergezelschappen Vis à Vis, Suburbia, BonteHond en Gouden Haas. Het is de tweede keer dat het festival wordt gehouden. De eerste editie vorig jaar was een groot succes. Volgens Sandra van Beers van de organisatie trok het evenement toen in tien dagen tijd zo'n 30.000 bezoekers.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231019Festival13_B6B4AD0A7DED4424C1258A4C00755042.jpg]De route is vijf kilometer lang. De beste manier om het Alluminous te ervaren is wandelend, zegt van Beers. "Maar je kunt de route ook fietsen. Daarvoor is dit jaar een aparte fietsroute ontwikkeld en zijn er fiets-parkeervlakken in de buurt van de kunstwerken geplaatst. Ook nieuw dit jaar is de verlichte pendelboot die op en neer vaart tussen de Esplanade en Hortus."

Het idee om het lichtkunstfestival Alluminous te organiseren is van de gemeente Almere. Die wil het rondje Weerwater aantrekkelijk maken voor bezoekers. Het festival is gratis.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp