Nieuws van vandaag


Almere - Special Olympics wil meer mensen met een beperking laten sporten

21-10-23

Organisator Maarten van Erp van de Regionale Special Olympics wil dat sporten voor mensen met een verstandelijke beperking bekender wordt bij een groter publiek. Hij wil graag dat mensen de weg naar de sportclubs makkelijker kunnen vinden.

In de Topsporthal in Almere werd dit weekend het evenement met verschillende sporten gehouden. Deelnemers kwamen in actie tijdens hockey, handbal, dansen en bocce (een balsport die wel wat lijkt op jeu de boules). "We willen laten zien dat wij dit in Flevoland mogelijk kunnen maken", zegt Van Erp.

De sporters kregen tijdens het evenement de kans om hun sportieve vaardigheden te tonen en grenzen te verleggen. Bij de Special Olympic gaat het vooral om het plezier, samen sporten is belangrijker dan winnen zeggen de deelnemers in Almere. Naast de sportwedstrijden waren er ook allerlei andere activiteiten georganiseerd, zoals workshops en optredens.


Lees meer

Lelystad - Leerlingen krijgen 'ongeprikkeld' les bij een atletiekvereniging

21-10-23

Kwetsbare leerlingen krijgen onderwijs bij atletiekvereniging AV Spirit in Lelystad. Het gaat hierbij om leerlingen van het voortgezet onderwijs van De Wissel. Jongeren worden bij deze nieuwe onderwijsvoorziening voorbereid op een terugkeer naar het reguliere voortgezet onderwijs.

In het gebouw van de vereniging krijgen twee klassen met twaalf leerlingen tussen de 12 en 18 jaar oud dit schooljaar les. Het onderwijs bij AV Spirit gaat eind oktober van start. De leerlingen maken gebruik van verschillende ruimtes bij de vereniging waaronder de kantine en bestuurskamer.

Begeleiding
Het doel van De Wissel is om samen met experts en ouders te kijken wat de reden is dat reguliere onderwijs voor een leerling op het moment niet werkt. "Vaak wordt gedacht dat het door een drukke omgeving komt, dus als we dat weghalen door op een andere locatie dan school onderwijs te bieden, kan gekeken worden wat er nou echt aan de hand is", zegt Paula Ford van De Wissel.

Een traject bij De Wissel duurt tussen de drie maanden en een jaar. "In de eerste drie maanden wordt gekeken waaraan gewerkt moet worden. Vervolgens begeleiden we de leerlingen in hun ontwikkeling." Het is de bedoeling dat de jongeren weer het reguliere onderwijs in kunnen. Als de leerlingen hier na het jaar nog steeds niet klaar voor zijn, wordt er volgens Ford gekeken of ze elders beter passende hulp kunnen krijgen.

Pilot
Toen was besloten om het initiatief te realiseren werd er eerst een pilot gehouden. "We herkenden de leerlingen aan het einde van het traject op een positieve manier niet meer terug. Dat was zo mooi om te zien", aldus Ford. "Lelystad heeft onderwijs met deze opzet nodig." De organisatie heeft toen hun netwerk ingeschakeld om te kijken waar De Wissel onderwijs kan aanbieden. Na contact gehad te hebben met verschillende locaties, bood AV Spirit aan om de vereniging hiervoor open te stellen. "We zijn trots dat we onze faciliteiten kunnen delen met een project dat zo nauw aansluit bij onze missie om een maatschappelijke voortrekkersrol te vervullen", zegt Jeffrey Fernhout, voorzitter van AV Spirit.

Het is de bedoeling dat De Wissel voor nu bij de atletiekvereniging het onderwijs aanbiedt. Maar Ford zegt in gesprek te zijn met Staatsbosbeheer om in de natuur een eigen locatie voor De Wissel te realiseren.


Lees meer

Almere - Overkapping busstation nog niet af door regenachtige weer

21-10-23

Busstation 't Oor over de A6 in Almere Stad is sinds zaterdag weer open maar de nieuwe overkapping is nog niet af. Bussen stoppen nu op het station maar passagiers werden nog wel nat omdat het dak dus nog niet af is.

Afgelopen zomer dachten ze dat reizigers vandaag droog zouden staan, maar in de tussentijd is de overkapping nog niet af. "We zijn inmiddels begonnen met het aanbrengen van het foliedak," zegt projectleider Paul van Bakkum. "Zoals je hierboven kan zien is het eerste deel dichtgezet. Maar helaas, door het weer gaat het ook trager."

Na jaren vertraging was de verwachting dat het station vandaag officieel geopend kon worden. Maar ook deze keer is dat niet gelukt. Hier en daar spoelt er ook nog regenwater tussen de kieren van het dak door. "Aan de rand van de dakconstructie moet nog een cosmetisch stuk beplating komen", legt Van Bakkum uit. "Er moet een stuk staal geplakt worden maar helaas, met dit weer kunnen we het niet aanbrengen."

Reizigers lijken er zich niet druk om te maken. Die zijn vooral nog aan het zoeken waar de bussen staan. "Het ziet er best bijzonder uit", zegt een man die vol bewondering naar het nieuwe busstation kijkt. "Daar moet ik ze wel punten voor geven."

Als het even meezit de overkapping over een maand wel af. "Er is nu een baan van het dak overkapt," vertelt Van Bakkum. "Aan de andere vleugel moet dat ook nog gebeuren. Op de uiteinden en in het midden komen nog heldere foliedelen en dan staan we gelukkig straks allemaal droog."


Lees meer

Flevoland - Provincie heeft nog geen mogelijkheden om komst distributiecentra te remmen

21-10-23

De provincie heeft op dit moment geen beleid in de maak om de bouw van grote distributiecentra te remmen. Ook in het coalitieakkoord wordt daarover niks gemeld. Toch vindt coalitiepartij BBB wel dat er stappen gezet moeten worden, zegt BBB statenlid Alfons Remery in het Weekendcafé, een samenwerking van Omroep Flevoland en Radio Lelystad.

Remery ziet dat die wens ook in de coalitie klinkt. "Dan is het niet meer een gemakzuchtig wit gebouw in de polder van 30 meter hoog. Die tijd hebben we wel gehad." Volgens het BBB Statenlid gaan er kwaliteitseisen gesteld worden.

Die mogelijke regels en eisen tegen 'verdozing' moeten als het aan de provincie ligt in de Omgevingsvisie komen te staan. In zo'n visie wordt gekeken hoe op de lange termijn de provincie ruimtelijk moet worden ingedeeld. Maar dat laat nog wel even op zich wachten, naar verwachting is het pas in 2025 klaar.

Andere provincies zetten stappen
Ondertussen worden er in andere provincies wel stappen gezet. Uit onderzoek van Pointer in 2022 blijkt dat zeven provincies toen al bezig waren met regels om uitbreiding van grote distributiecentra af te remmen. Flevoland zat daar niet tussen en de provincie wilde ook niet meewerken aan die journalistieke productie.

Ondertussen blijkt uit een rapport uit 2022 van de provincie dat Flevoland wel steeds meer in trek is voor distributiecentra, omdat in andere provincie de ruimte schaars is geworden. Het rapport schrijft dat er 'nog nauwelijks beleid is om dit in goede banen te leiden.' Distributiecentra zijn volgens de onderzoekers niet per se slecht, want het kan bij 'goede selectie en inpassing' leiden tot toegevoegde waarde. Distributiecentra bieden dus ook kansen. Het rapport schrijft dat de provincie een belangrijke rol hebben in de locatiekeuze.

BBB wil mogelijke beperkingen, net zoals de provincie, in de omgevingsvisie opnemen en niet eerder. "Als provincie moet je wel een stabiel bestuur vormen", zegt Remery. De omgevingsvisie is volgens hem best ingrijpend, ondernemers moeten daar niet door overvallen worden. Hij verwacht dat de kwaliteit van het type distributiecentra sterk verbeterd gaat worden.

[info] Lees ook: Grote zorgen over elektra voor distributiecentra langs A6 [/info]

Menno Manheim, raadslid voor de SP in Lelystad had gehoopt dat de provincie zou doorzetten met plannen. "De provincie is nu rustig aan het werk aan zijn omgevingsplan, zolang dat er niet is, hebben we geen last van de provincie." Maar de stad heeft er ook geen gemak van, geeft hij aan.

Lelystad is volgens Manheim vooral op zichzelf aangewezen. Het gemeente bestuur zal zelf moeten zorgen dat de distributiecentra goed inpassen in het landschap.

Eisen
De BBB gaat in de plannen rondom de distributiecentra zich inzetten voor ondernemers, maar ook voor burgers en de natuur. "Logistiek is nodig in Nederland en ook in Flevoland." Maar omdat de ruimte steeds schaarser wordt gaan ze steeds meer kritische eisen stellen aan werkgelegenheid, hoe een gebouw er uitziet en hoe het in het landschap past.

De partij vindt dat er kritisch gekeken moet worden naar de ondernemersplannen. "Als er alleen maar mensen uit Spanje en Tsjechië komen en dat we dan problemen met huisvesting krijgen, dan gaan onze wenkbrauwen wel fronzen."

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/210223_crop_inditex_118E7E3710F1BB5DC125868500283343.jpg]

Waarde toevoegen
De provincie zelf zet op dit moment in op logistiek waarbij waarde wordt toegevoegd. Dat gaat dan, volgens de provincie, om economische clusters in Flevoland die in dienst staan van een andere. Als voorbeeld noemen ze de logistiek rondom de visserij op Urk.

Ook gaat het om logistiek waar kwalitatief goede banen worden gerealiseerd. Op de vraag in hoeverre de distributiecentra van onder andere bol.com aan de Flevokust Haven en de ontwikkelingen bij Lelystad Airport ook voldoen aan die 'inzet' van de provincie is (nog) geen antwoord gekomen.

[info]Het WeekendCafé is de gezamenlijke live-uitzending op zaterdag van Omroep Flevoland en de lokale omroepen in de provincie. Deze keer met Radio Lelystad. De uitzendingen zijn live bij te wonen voor publiek. Hier kun je zien wanneer we bij jou in de buurt zijn.[/info]


Lees meer

Almere - Hindoeïstisch festival Durga Puja viert het goede boven het kwade

21-10-23

Het Hindoeïstische festival Durga Puja wordt dit weekend voor het eerst georganiseerd in Almere. Het festival duurt vier dagen, een mix van cultuur, dans, eten en muziek staat centraal. Vrijdag werd het startschot gegeven.

Het goede boven het kwade vieren staat centraal tijdens het festival. Tien dagen lang wordt de hindoe-moedergodin Durga vereerd. "Durga is het symbool voor de vrouwenemancipatie", zegt Malay Kapat van de organisatie Stichting Kolorob. Dat vereren doen ze onder meer door twee keer per dag een uur moedergodin Durga te aanbidden.

De rest van de dag wordt gevuld met cultuuractiviteiten. "We hebben professionele zangers en zangeressen uitgenodigd. We hebben de kinderen uit Almere uitgenodigd. Zij doen mee met een tekenwedstrijd. Ook gaan ze meedoen aan dans en poëzie," zegt Rahul Bhattacharya van Stichting Kolorob.

Veel bezoekers vinden het dan ook belangrijk dat ze dit kunnen vieren in Almere. "We wonen zover van ons moederland. Het is dan heel belangrijk dat we het samen kunnen vieren als gemeenschap."

Almeerders dichter bij elkaar
De organisatie heeft als doel dat Almeerders wat dichter bij elkaar komen. "Almere heeft zo'n 170 nationaliteiten. De stad is dus enorm divers. Wij denken dat sociale integratie de enige manier is om tot een goede gemeenschap te komen. Dat is daarom dus ook ons doel voor dit festival," zegt Kapat.

Wereldwijd gevierd
Durga Puja komt oorspronkelijk uit de West-Bengalen in India. Wereldwijd wordt het door 150 miljoen mensen gevierd. Daarom is het feest ook opgenomen in de lijst van UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231021Durgapuja12_93C55820F0EA23B6C1258A4F0049058E.jpg:Moedergodin Durga]


Lees meer

Urk - Wateroverlast op de Rotholm moet na wegwerkzaamheden verleden tijd zijn

21-10-23

Wateroverlast in de straat Rotholm op Urk is vanaf volgende maand hopelijk voorgoed verleden tijd. De gemeente Urk laat namelijk de straat aanpakken waardoor regenwater na zware buien niet meer zou moeten blijven staan.

De Rotholm krijgt een waterdoorlatende splitlaag en er worden extra waterkolken aangelegd om regenwater sneller af te voeren. Daarna wordt het weggedeelte herstraat.

Vanaf 23 oktober wordt de Rotholm tussen de Urkerweg en De Reede afgesloten. De wegwerkzaamheden duren twee weken. De bushalte aan de Rotholm komt dan tijdelijk te vervallen.

Zware regenbuien zorgden de afgelopen jaren geregeld voor wateroverlast op Urk.


Lees meer

Almere - Almeers afval tentoongesteld op Dutch Design Week

21-10-23

Afval van het Upcyclecentrum in Almere Haven staat vanaf dit weekend tentoongesteld op de Dutch Design Week. Onder het Upcyclecentrum heeft een aantal kunstenaars afval omgetoverd tot meubels, sieraden en andere producten. Onder de naam Dump Design staan zij van 21 tot en met 29 oktober op de design-beurs in Eindhoven.

Het initiatief is genomen door Martijn ten Kate. Hij bracht de kunstenaar bijeen. Ten Kate is circulair ondernemer en eigenaar van TheBin; een organisatie die bedrijven helpt om voor minstens 50% circulair te zijn in 2030. Het doel van de kunstenaars is om elke materiaalstroom uit de milieustraat te gebruiken, totdat zij producten hebben die uitsluitend gemaakt zijn van afval.

Dump Design
Ten Kate wil graag als een kunstcollectief naar de design-beurs, omdat ze op deze manier een sterker verhaal rondom circulariteit vertellen. Meubelmaker Henk Toetenel voegt daar aan toe: "Juist met het idee dat we allemaal een eigen discipline hebben, staan wij sterker op de beurs." Toetenel zegt ook: "Het is een privilege om uitgekozen te worden om daar te staan. Echt te gek dat we daarheen mogen!"

Marieke Bakker is meubelstoffeerder. "Mensen hebben nog steeds een stoffig en suffig idee bij recyclen. Wij willen laten zien dat je een super vet design kan maken met afval. Het is fantastisch om iets te kunnen maken van iets wat al is afgedankt. Het geeft meer voldoening om daaruit een mooi product te maken, in plaats van met nieuwe materialen."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231020_Design_Upcycle_01_Sieraad_0BF72BCC2739AE3BC1258A4E004F4B91.jpg]Ten Kate is trots op de ondernemers in het collectief: "Het is heel gaaf om te zien dat ook de Dutch Design week dit werk ziet als design en niet al bijproduct of lief initiatief. Het voelt als motivatie en enthousiasme om door te gaan in deze richting."

Circulaire economie
In het 'Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050' heeft de overheid gesteld dat Nederland in 2050 100% circulair moet zijn. Een circulaire economie wil zeggen dat bedrijven grondstoffen gebruiken die vanuit afval of oude materialen komen. Denk bijvoorbeeld aan bakstenen van steenpuin in plaats van bakstenen van klei uit de grond.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231020_Design_Upcycle_collective_8FF8DA00C14804C9C1258A4E0050EB4F.jpg]Almere als koploper
De gemeente laat weten dat op dit moment 55% van het Almeerse afval wordt hergebruikt. "Vooral op het gebied van grof vuil is er nog veel te verbeteren: meer hergebruik van producten, hoogwaardiger recycling en nog minder verbranding. Van afval weer nieuwe producten maken bijvoorbeeld. Wij stimuleren dat met onze werkruimtes in het Upcyclecentrum." Ten Kate meldt dat het landelijk gemiddelde rond de 25% ligt als het gaat om circulair ondernemen. Het is wel moeilijk om precies een getal te noemen, omdat het begrip circulair nogal breed genomen wordt.

De gemeente Almere noemt ook andere verbeterpunten: "De helft van het afval in de restafvalbak bestaat nog uit GFT. Wanneer dit beter wordt gescheiden dan kan er compost van worden gemaakt en groen gas."

Foto's: Despina Papachristoudi


Lees meer

Almere - Zes jaar cel geëist tegen opdrachtgever gewapende woningoverval

21-10-23

De officier van justitie heeft zes jaar cel geëist tegen een 21-jarige Almeerder die betrokken zou zijn geweest bij een gewapende woningoverval op een appartement in Almere Poort. Bij de overval vorig jaar oktober, werden de bewoners van het appartement door drie gewapende en gemaskerde mannen overvallen en vastgebonden.

De Almeerder zou volgens de officier van justitie de opdrachtgever zijn geweest van de drie minderjarige overvallers. Zij werden na de overval aangehouden en hebben inmiddels jeugddetentie opgelegd gekregen. Bij hun arrestatie zeiden de overvallers dat ze de opdracht van iemand anders hadden gekregen.

Vervolgens zijn drie andere mannen aangehouden, waaronder de 21-jarige Almeerder. De officier eiste tegen één van de mannen vrijspraak, vanwege een gebrek aan bewijs. "Maar het is geen vrijspraak om trots op te zijn. U wist van de overval, maar greep niet in”, zei de officier. Tegen de andere verdachte is 48 maanden cel geëist, waarvan achttien maanden voorwaardelijk. Hij zou in een chatgroep hebben gezeten met de drie overvallers en de andere verdachte, waar de overval tot in de puntjes voorbereid zou zijn.

Opdrachtgever
De Almeerder zou het brein achter de overval zijn geweest. Volgens de officier woonde hij in hetzelfde appartementencomplex als de slachtoffers en kende hij ze. Hij wist dat ze vermogend waren en gaf de overvallers toegang tot het appartementencomplex. Ook zou de 21-jarige de PostNL-jassen waarmee de overvallers overtuigden om de voordeur open te maken hebben geleverd en ook de wapens.

In de chatgroep legde hij volgens de officier in detail uit hoe de overvallers te werk moesten gaan, wat er gestolen moest worden en dat ze moesten zoeken naar codes van pinpassen. Ook werd in de chat gezegd dat, indien nodig, er geweld gebruikt moest worden. De aanklager neemt het de twee verdachten zeer kwalijk dat zij drie jonge jongens hebben ingeschakeld om de overval uit te voeren, terwijl ze op afstand toekeken.

Ontkenning
De Almeerder ontkent betrokkenheid en zei dat de opdracht van een zekere Mo kwam. De andere verdachte ontkent dat hij in de chatgroep zat. Hij zei direct uit de groep te zijn gestapt toen de overval werd besproken.

Naast een celstraf heeft de officier een schadevergoeding van 5.000 euro voor beide slachtoffers en een contact- en locatieverbod geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak over de zaak.


Lees meer

Lelystad - Vol stroomnet acuut probleem voor huisvesting basisscholen de Tjotter, Triangel en Torenvalk

21-10-23

Het overvolle stroomnet in zuidelijk en oostelijk Flevoland veroorzaakt een acuut probleem voor de extra tijdelijke huisvesting van basisscholen De Tjotter, De Triangel en De Torenvalk in Lelystad. Dat blijkt uit een brief van wethouder Dennis Grimbergen aan de gemeenteraad over de stand van zaken over de onderwijshuisvesting in de stad.

Omdat het leerlingenaantal van De Tjotter en De Triangel groeit, heeft de gemeente besloten om een extra ruimte voor de scholen te creëren in de vorm van een tijdelijke voorziening in de wijk Warande. Dat wordt in twee fases gedaan. Na de herfstvakantie moeten de kinderen naar school kunnen. In de tweede fase wordt het tijdelijke gebouw uitgebreid om de nieuwe openbare basisschool De Torenvalk op te kunnen starten.

Aansluiting voor grootverbruik nodig
Maar de kosten van de tijdelijke huisvesting vallen hoger uit dan eerder gedacht. Het gaat dan onder meer om de kosten van de grond en de huurkosten. Ook was er niet gerekend op extra kosten door de problemen op het stroomnet.

De gemeente Lelystad bouwt energieneutrale schoolgebouwen zonder gasaansluiting. Die gebouwen gebruiken een andere vorm van warmtevoorziening en wekken zelf energie op door middel van zonnepanelen. Daarvoor is een grootverbruiksaansluiting nodig, maar door het volle stroomnet zijn die voor een langere termijn niet beschikbaar.

Noodaggregaat onvermijdelijk
Volgens de gemeente kunnen de scholen nog wel een aansluiting regelen voor kleinverbruikers. Maar dat betekent wel dat er voor de overige benodigde energie andere bronnen nodig zijn. Een oplossing daarvoor is een noodaggregaat. Daar komen volgens de gemeente wel extra kosten bij kijken, zoals de huur van de apparaten en de kosten van de brandstof.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231020_Noodaggregaat2_A4F2671C2CF54DEBC1258A4E0054D3B4.jpg]Voor het tijdelijke extra schoolgebouw van De Tjotter, De Triangel en De Torenvalk is het inzetten van een noodaggregaat onvermijdelijk, zegt de gemeente. Deze kijkt ook nog naar andere oplossingen, maar tot nu toe hebben gesprekken met Liander nog geen resultaat geboekt.


Lees meer

Rutten - SP-raadslid Hoekstra nam sabbatical: 'Ik zakte door m’n hoeven'

21-10-23

Niet meer allerlei dingen tegelijk doen en meer tijd voor jezelf maken. Dat zijn de grootste lessen die Tjitske Hoekstra heeft getrokken uit haar sabbatical. Het voormalig SP-raadslid in Noordoostpolder nam het afgelopen jaar een paar maanden vrij van het werk. "Ik zakte door m’n hoeven", vertelt een openhartige Hoekstra in Het Gesprek.

Het was in mei dat de 58-jarige Ruttense besloot om een periode vrij te nemen. Ze was heel erg moe. Dat kwam door een zware baan in de psychiatrie, het raadswerk en het overlijden van haar echtgenoot. Hoekstra vertelt dat ze rust nodig had, maar ze wilde zich niet ziekmelden. In eerste instantie wilde ze ontslag nemen. In goed overleg met haar leidinggevende besloot ze om dat niet te doen, maar een periode verlof op te nemen. Normaal gesproken is zo’n sabbatical onbetaald, maar door de vele overuren die ze had opgebouwd kreeg ze toch salaris.

Geen spijt van keuze
Hoekstra is blij met de beslissing om een paar maanden niet met werk bezig te zijn. "Ik had nooit deze keuzes gemaakt, als ik in m’n werk was gebleven", vertelt ze. In de tussentijd heeft ze namelijk nagedacht over hoe haar leven eruit ziet, als ze weer aan het werk zou gaan.

"Ik heb inmiddels een baan gevonden dichtbij huis en het is minder heftig." Van de zware psychiatrie is ze overgestapt naar leiddingevende bij een woongroep van verstandelijk beperkten.

Iedereen die het zich financieel kan veroorloven zou, als de vermoeidheid toeslaat, een periode van rust moeten nemen, raadt Hoekstra aan. "Dan kun je in alle rust nadenken wat je wil."

Inzet voor inwoners blijft
Hoekstra heeft wel besloten dat ze zich blijft inzetten voor de lokale gemeenschap. De afgelopen tijd heeft de SP-fractie zich ingezet voor de bewoners van de Rietstraat en Zeebiesstraat in Emmeloord. Ondanks dat er een besluit is genomen om de huizen te slopen en opnieuw te bouwen. "Het is nog lang niet afgerond. Er ligt alleen nog een vlekkenplan. Dus waar komen de stenen en waar komt het groen. De buurt vindt er wel wat van waar welke huizen komen. We gaan nog op zoek naar onze optimale inspraak", vertelt een vastbesloten Hoekstra.

"Voor de rest ga ik kijken wat er op mijn pad komt. Ik laat me verrassen." Over één ding is ze na haar sabbatical duidelijk: "Ik ga dit keer niet heel veel dingen naast elkaar doen."

[info]Het Gesprek is een onderdeel van het programma van Leo Schouwenaar en Jordy Bouw. Dat is iedere werkdag te horen en te zien tussen 06.00 uur en 10.00 uur.[/info]


Lees meer

Almere - Almeerder Abed Al Attar vast in Gaza: 'Ik weet niet of ik morgen nog leef'

20-10-23

Hij vertrok voor een bruiloft van zijn neef naar Gaza toen er ogenschijnlijk niets aan de hand was; inmiddels zit Almeerder Abed Al Attar al bijna twee weken vast sinds de aanslag van Hamas op een festival in het zuiden van Israël. "Iedereen is hier bang en ik weet niet of ik morgen nog leef", laat Abed vanuit Gaza weten.

Zijn gemoed is zwaar door de hele situatie, maar sinds donderdag is dat nog erger nadat een raket insloeg bij het huis van zijn oom in Deir al-Balah. Dichtbij het huis van zijn ouders, waar Abed zelf verblijft.

"Het is verschrikkelijk. Ik was bij het huis van mijn oom nadat de raket was ingeslagen, maar ik kon helemaal niets doen", vertelt Abed. "Er waren 32 mensen in het huis, er leven er nog maar 13. Mijn oom is ook dood. De lichamen van de doden waren helemaal stuk, sommigen hadden geen hoofd meer."

"We kunnen geen kant op, niemand helpt ons"
De emoties lopen sterk door elkaar als hij over de situatie spreekt. "Ik ben bang, maar ik heb ook bijna geen gevoel meer. We zitten namelijk vast. We kunnen geen kant op, niemand helpt ons. Je moet gewoon wachten en hopen dat er geen raket op je huis komt. Mijn vader en moeder zijn ook bang, maar ik kan niets voor ze doen."

Het eten voor Abed en zijn familie wordt steeds schaarser. Zijn moeder bakt nog brood. Af en toe is er stroom en Abed kan nog wel bellen met zijn vrouw Fatma, die thuis in Almere zit.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/Abed_Al-Qader_Al-Attar_7A0E163DADB427C7C1258A4E0056E7E5.jpg:Abed Al Attar in 2022]Abed is al enkele keren in het zuiden bij de grens geweest in de hoop dat hij met zijn Nederlandse paspoort kon oversteken naar Egypte, maar de grens blijft vooralsnog dicht. En volgens Abed is het er ook gevaarlijk. Hij zegt ondertussen ook drie keer contact te hebben gehad met de Nederlandse ambassade in Egypte en in Israël, maar hij heeft het idee dat ze niets voor hem doen.

Machteloosheid
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken begrijpt deze reactie wel: "Er zijn 22 Nederlanders in het gebied, maar die kunnen we niet zomaar ophalen. We kunnen alleen maar onze diplomatieke kanalen gebruiken en voor de rest is het een kwestie van geduld, hoe vervelend dat ook is om te zeggen. Dus we begrijpen dat gevoel van machteloosheid wel."

Dat het reisadvies voor Gaza al negatief was toen hij vertrok, zegt Abed niet veel: "Er was toch geen oorlog? Als je familie hier woont en je hebt een bruiloft, dan ga je daar naartoe. Je gaat voor iets positiefs. Ik had er zin in. Maar de bruiloft is niet doorgegaan."

Geruchten en hoop
Abed heeft geruchten gehoord dat de grens met Egypte misschien op zaterdag opengaat. Het geeft hem een klein beetje hoop. Maar de woordvoerder van het ministerie kan het niet bevestigen: "Dit soort geruchten is er de hele tijd, maar wij weten het echt niet."

Als de grens opengaat vertrekt Abed direct als hij de kans krijgt. Hij hoopt vanuit Nederland meer te kunnen doen voor zijn familie in Gaza. Hij wil ook naar zijn vrouw en twee kinderen in Almere, al zou hij met een zwaar gemoed vertrekken: "Mijn ouders zijn hier. Als ik wegga blijft mijn gevoel hier bij hen achter."


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp