Nieuws van vandaag


Biddinghuizen - Poepen op zaagsel: wonen in een zelfvoorzienend tiny house is niet voor iedereen

22-10-23

Het dorpje met tiny houses op de Kleine Wierse in Biddinghuizen hield zaterdag open huis. Bezoekers mochten door het dorpje zwerven en binnenkijken bij de bewoners. Een van hen is Donate Groeneveld. Zij woont in een tiny house en leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend.

Groeneveld heeft haar huisje gebouwd volgens eigen ontwerp. Bijzonder is haar toilet: ontlasting en urine worden hierin apart opgevangen. De urine wordt gezuiverd via een bacteriefilter en via een buis naar buiten geleid, zo de grond in.

De ontlasting wordt verzameld in een bakje met zaagsel. Verder vangt Groeneveld regenwater op om te filteren. Ze gebruikt dat uiteindelijk als drinkwater.

Niet voor iedereen
Zelfvoorzienend wonen is niet voor iedereen weggelegd, maar Groeneveld heeft nog geen seconde spijt gehad. "Ik vind het heerlijk om in de wijde natuur te wonen en ik vind het mooi om beter en bewuster bezig te zijn", vertelt ze.

Het was de tweede keer dat bezoekers de kans kregen om het dorpje met tiny houses te bekijken. Groeneveld zegt alleen in het uiterste geval weer te vertrekken naar een rijtjeshuis. Voorlopig mag ze tot januari 2027 op de Kleine Wierse blijven. Dan moeten de tiny houses van de gemeente verdwijnen.


Lees meer

Almere - Deelnemers Urban Trail kijken ogen uit tijdens bijzondere route dwars door gebouwen

22-10-23

Al rennend op ontdekkingsreis door de stad en de gebouwen, dat is de KLM Urban Trail. De loop wordt dit jaar voor de eerste keer in Almere georganiseerd. Hardloopliefhebbers konden kiezen om de zes of tien kilometer te lopen. De start en finish was op de Esplanade waarna de deelnemers direct het gebouw van de Kunstlinie werden ingeleid.

Daarna ging de route over het plein richting een ondergrondse ruimte waar vroeger de Foodpassage was gevestigd. Tegenwoordig wordt deze ruimte omgebouwd tot een familie entertainmentcentrum en opent het in januari 2024 de deuren onder de naam Almere Underground. Bezoekers kunnen hier in de toekomst naast bowlen ook, simracen, minigolfen en lasergamen.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231022Urbantrail21_A09A52C846A49811C1258A50004EE4C2.jpg]Na deze plek in aanbouw ging de route via de parkeergarage richting het Huis van Vrede en Sportcity Almere richting het Stadhuisplein. Daar liepen de lopers door het gemeentehuis heen om vervolgens nog een rondje centrum te lopen.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231022Urbantrail33_80A8417637E7E7FEC1258A50004EED00.jpg]Bijzondere route
"Ik woon hier en het leek me leuk om de stad op een andere manier te leren kennen", vertelt een deelnemer. "Ik loop de tien kilometer en het zal allemaal wel wat langer aanvoelen dan bij een gewone hardloopwedstrijd maar het komt goed."

"Het is fantastisch", vertelt een andere deelnemer. "Mooie loop en mooie route. Het leuke is dat je door alle gebouwen loopt en dat maakt het bijzonder."

In totaal deden er rond de negenhonderd deelnemers mee aan de eerste editie van de KLM Urban Trail in Almere.


Lees meer

Biddinghuizen - Elf keer blikschade, nul verwondingen bij kettingbotsing Gooiseweg

22-10-23

Bij een grote kettingbotsing op de Gooiseweg tussen Biddinghuizen en Zeewolde zijn zaterdagavond elf auto's beschadigd geraakt. Er is niemand gewond geraakt, meldt de brandweer van Biddinghuizen.

Rond 21:10 uur kreeg de meldkamer verschillende meldingen binnen van de massale botsing. Daarbij werden aantallen genoemd van twee tot twintig voertuigen. Uiteindelijk vormden elf auto's een rij met verwrongen blik.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231022_gooiseweg1_31BFB5ACB49D6A9AC1258A50003D68B8.jpg::Brandweer Biddinghuizen]Ambulancepersoneel heeft een paar bestuurders nagekeken, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Een deel van de auto's moest worden weggesleept, de rest van de bestuurders konden hun weg met hun beschadigde auto vervolgen.


Lees meer

Lelystad - Kruispunt Zuigerplasdreef met Geldersedreef dicht door werkzaamheden

22-10-23

Het kruispunt Zuigerplasdreef met de Geldersedreef in Lelystad is komende week dicht vanwege werkzaamheden. Zo komt er onder andere een aansluiting met de nieuwe wijk Marke, naast de Eurekabuurt. Er komt hier nieuw asfalt en de verkeerslichten worden aangepast.

Van maandag 23 oktober tot en met donderdag 26 oktober is een deel van het kruispunt afgesloten. Hierdoor zijn de wegen van de Zuigerplasdreef naar het zuiden en de afslag naar de Geldersedreef dicht.

Vrijdagochtend gaat het kruispunt helemaal dicht voor verkeer en dat is tot zaterdagochtend 06.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid via de Oostranddreef en de Westerdreef.

Hulpdiensten en bussen kunnen het kruispunt wel via een noodroute gebruiken. Bewoners van de Eurekabuurt kunnen omrijden via de Gordiaandreef en De Doelen. De bewoners zijn daarover geïnformeerd door de gemeente.

De aansluiting wordt gemaakt zodat automobilisten de nieuw wijk vanaf de Zuigerplasdreef in beide richtingen in- en uit kunnen rijden. Door de omleiding kan de reistijd wat langer zijn.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231022Zuigerplasdreef18_70DBD242DAD78B54C1258A500055F7A1.jpg]


Lees meer

Flevoland - Jacht op wasbeer en wasbeerhond geopend

22-10-23

Wasberen en wasbeerhonden mogen in Flevoland voortaan door jagers afgeschoten of gevangen worden, als het aan de provincie ligt. De dieren komen nu nog amper voor in Flevoland, maar worden wel steeds vaker gesignaleerd. Door vroegtijdig in te grijpen, wil de provincie een plaag voorkomen. Vanuit de EU is de provincie overigens verplicht om de vestiging van deze soorten te voorkomen.

De wasbeer is in de afgelopen vijf jaar twee keer waargenomen in Flevoland. Wasberen kunnen schade aanrichten aan gebouwen en aan landbouwgewassen. De dieren duiken ook geregeld in kippenhokken op.

Hondachtig roofdier
De wasbeerhond is een klein hondachtig roofdier dat een beetje lijkt op de wasbeer. De alleseter plant zich snel voort en komt vooral in nattere gebieden voor. De wasbeerhond is de afgelopen vijf jaar negen maal in Flevoland waargenomen.

De soort verspreidt zich over Nederland vanuit het oosten (Overijssel/Drenthe) en zit met name in de Noordoostpolder. Hij is ook een aantal keer in zuidelijk Flevoland waargenomen. De wasbeerhond verspreidt zich zeer snel en kan gemakkelijk ziektes verspreiden die ook voor de mens vervelend zijn.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/160204_Wasbeerhond_371C3064E2DCC185C1257F4F004A72E1.jpg]

De verordening om het mogelijk te maken de dieren te bestrijden ligt nu ter inzage. Tegen dit plan om de beesten te elimineren kan dus nog bezwaar worden gemaakt.


Lees meer

Dronten - Vrouw gestoken tijdens ruzie bij azc Dronten

22-10-23

Een vrouw is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een steekincident bij het azc in Dronten aan de Vossemeerdijk. Dat meldt de politie. Eén persoon is aangehouden.

De bewoonster kreeg rond 17.30 uur ruzie met een mannelijke bewoner. De man heeft haar met een scherp voorwerp gestoken waarbij ze lichtgewond raakte. De vrouw moest naar het ziekenhuis.

De man is aangehouden. Waarom de twee ruzie kregen is onduidelijk.

Het azc in Dronten vangt 1300 mensen op. Het is zover bekend het tweede steekincident dit jaar bij het opvangcentrum.


Lees meer

Urk - Dronken snorfietser werkt ambulancepersoneel tegen na ongeluk

22-10-23

Een 20-jarige man uit Emmeloord maakte het zaterdagavond op Urk wel erg bont richting de hulpdiensten na een ongeluk met zijn snorfiets.

De Emmeloorder ging op 't Klif in het oude dorpscentrum van Urk onderuit. Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken.

'Beschamend bedrag'
De man werd in de ambulance onderzocht, maar gedroeg zich daarbij 'zeer recalcitrant' richting het ambulancepersoneel. Dat schrijft politie Noordoostpolder/Urk op Instagram. Tijdens het lichamelijk onderzoek ging de man ook nog eens rustig vapen. De politie noemt het gedrag beschamend.

De man bleek veel te diep in het glaasje te hebben gekeken. De Emmeloorder had volgens de politie de hoogst mogelijk score bij een blaastest. Als beginnend bestuurder heb je dan meer dan zeven keer te veel gedronken dan toegestaan.

Rijverbod
De man hoefde niet naar het ziekenhuis. Hij kon met een kapotte snorfiets en een rijverbod naar huis. Een traumahelikopter die was opgeroepen hoefde uiteindelijk niet naar Urk te komen.


Lees meer

Lelystad - Vertrekkend rector Porteum: oordeel inspectie was te vroeg en te hard

22-10-23

De onderwijsinspectie zou vorig jaar te vroeg een te hard oordeel hebben geveld over de fusieschool Porteum in Lelystad. Dat vindt rector René Leber die volgend jaar 67 wordt en met pensioen gaat.

De onderwijsinspectie typeerde de middelbare school als 'zeer zwak' en de opleidingen kregen 'zware onvoldoendes'. Leber blikt terug. "Nee, dat was geen lekkere start, daar zal ik heel eerlijk over zijn. Ik vond het ook niet terecht van de inspectie. Als je een nieuwe school start, heb je in Nederland drie jaar de tijd om het op te bouwen. Wij hebben dat toen niet gekregen."

Het steekt Leber vooral dat er direct een oordeel kwam van 'zeer zwak'. Leber: "Ze mochten er best een oordeel over geven. Maar ze mochten dat nog niet als 'zeer zwak' bestempelen. Ze hadden moeten zeggen: we zien het, jullie zijn bezig, er moeten een aantal dingen beter, we geven jullie zoveel tijd, zonder dat oordeel."

Porteum start in coronatijd
Najaar 2021 ging onderwijscampus Porteum van start, een fusie van de drie middelbare scholen in Lelystad. In totaal 3500 leerlingen en honderden docenten. Leber: "In het begin was het wel lastig omdat we in de voorbereiding te maken hadden met corona. Online kon wel 't één en ander, maar we hadden het ons iets anders voorgesteld. Ook nog eens drie verschillende culturen van SGL, Rietlanden en Arcus, dat waren best verschillende scholen. En toch hebben we het gered."

Na ruim een jaar strugglen kwam een paar maanden geleden licht aan het einde van de tunnel. Zelfs een pluim van de onderwijsinspectie voor de verbeteringen. De nieuwe rector -een vacatureprocedure loopt nu- zal vooral verder moeten opbouwen. "Nu hebben we echt alle kans om het onderwijs beter te maken", gelooft Leber.

Na het pensioen

René Leber gaat na 42 jaar in de onderwijswereld in maart 2024 met pensioen. "Ik heb er eigenlijk nog geen zin in, maar het begint een beetje te wennen. Neem van mij aan dat het niet betekent dat ik niks meer ga doen. Er worden nog zoveel mensen gevraagd in het onderwijs, ook voor kortere periodes. Met mijn ervaring wil ik dat heel graag blijven doen. Dan blijf ik toch nog een beetje in contact met de leerlingen."


Lees meer

Almere - Almere City speelt gelijk bij NEC: 1-1 

21-10-23

Almere City heeft zaterdagavond een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen NEC. In stadion De Goffert stond er na 90 minuten een 1-1 stand op het scorebord. Bij rust leidde Almere nog met 0-1. NEC moest de laatste 20 minuten met 10 man spelen na een rode kaart voor Bart van Rooij. City heeft nu 8 punten uit 9 gespeelde wedstrijden en staat daarmee keurig in de middenmoot van de eredivisie.

Almere City begon beter aan de wedstrijd in Nijmegen dan de thuisploeg. De formatie van Alex Pastoor startte met de backs Manel Royo en Jochem Ritmeetser in plaats van de geblesseerde vleugeverdedigers Hamdi Akujobi en Sherel Floranus. Na 20 minuten begon NEC iets meer aan te zetten richting Almeerse goal, wat resulteerde in een schot van Lasse Schone en een kans voor Mattsson, waar doelman Nordin Bakker twee keer een antwoord op had. Tien minuten voor rust kwam Almere City verrassend op voorsprong door een goal van Yann Kitala: de Franse spits mocht een vrije trap van Peer Koopmeiners van dichtbij binnenkoppen. Zijn inzet werd nog getoucheerd door Ross, waardoor doelman Roefs moest passen. Deze 0-1 bleek ook de ruststand.

City FC begon direct weer brutaal aan de 2e helft: Ritmeester van de Kamp zag zijn inzet van dichtbij geblokt. Even later was NEC gevaarlijk na een vrije trap, maar de kopbal van Ross ging een metertje naast de goal van Nordin Bakker. Na 65 minuten was de thuisploeg opnieuw dichtbij de 1-1, maar ook de geheel vrijstaande Nuytinck zag zijn kopbal net naast gaan na een corner. Na 70 minuten was het wél raak voor NEC : Magnus Mattsson vormde het eindtstation na een prima aanval van de thuisploeg. Even later moest NEC verder met 10 man na de tweede gele kaart voor Bart van Rooij. In de extra tijd kreeg Almere City nog een dot van een kans op de overwinning via invaller Kornelius Hansen, maar het bleef uiteindelijk 1-1 in De Goffert.

[tweet:https://x.com/AlmereCityFC/status/1715818588458692805?s=20]

Wedstrijdverloop:

93. City dichtbij de 1-2: Kopbal Kornelius Hansen wordt gekeerd, het schot van Joey Jacobs afgeblokt.

90. 5 minuten extra tijd.

88. Nog een dubbele wissel bij City:

[tweet:https://x.com/AlmereCityFC/status/1715816864041820179?s=20]

81. Dubbele wissel Almere:

[tweet:https://x.com/AlmereCityFC/status/1715815212681412739?s=20]

76. Mamengi komt in de ploeg voor Barbet bij Almere.

73. NEC moet verder met 10 man na de tweede gele kaart voor Bart van Rooij.

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231021_NEC17_C8CB012E8BC5020AC1258A4F006CD9CC.jpg]

69. NEC komt op gelijke hoogte via Mattsson: 1-1

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231021_NEC14_2A9816DB8F6C4093C1258A4F006B8754.jpg]

65. Corner NEC: kopbal Nuytinck gaat rakelings naast: wat stond hij vrij.

59. NEC middenvelder LAsse Schøne glijdt de bal bijna z'n eigen doel in: net naast.

52. Heerlijke rush van Ritmeester van de Kamp over de rechterkant, maar de lage voorzet is voor de doelman.

50. Vrije trap NEC: Ross kopt net naast.

47. Van la Parra gaat naar de grond in de zestien, maar Makkelie vindt het geen strafschop. Ritmeester van de Kamp ziet vervolgens zijn schot geblokt.

46. De 2e helft is begonnen in Nijmegen.

45. Rust: 0-1

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231021_NEC8_810E36D5050D43CEC1258A4F00675F43.jpg]

35. GOAL Almere City: De Franse spits Yann Kitala kopt een vrije trap van Peer Koopmeiners binnen ! Bal wordt nog van richting veranderd door Ross, waardoor NEC doelman Roefs moet passen: 0-1

28. Schot van Lasse Schone in de korte hoek kan worden gepakt door Nordin Bakker.

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231021_NEC2_72A01FA7245E7DCBC1258A4F006641F2.jpg]

26. Geel voor NEC speler Bart de Rooij na de overtreding op Kitala.

21. Kans voor NEC: Mattsson stuit van dichtbij op City doelman Bakker.

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231021_NEC5_74C866883649D8FDC1258A4F006691CA.jpg]

20. Geel voor Peer Koopmeiners na een overtreding op Mattsson.

15. City verdediger Theo Barbet mag opkomen en schiet vervolgens naast.

11. Uit de corner kopt Theo Barbet over.

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231021_NEC4_D823063071F68F57C1258A4F0066421F.jpg]

10. Eerste schot van Almere City FC richting doel van NEC via Rajiv van La Parra, maar zijn inzet wordt aangeraakt en gaat over.

1. De wedstrijd is begonnen in stadion De Goffert.

[tweet:https://x.com/necnijmegen/status/1715792960556536076?s=20]

Opstellingen:

[tweet:https://x.com/necnijmegen/status/1715774954178789574?s=20]

[tweet:https://x.com/AlmereCityFC/status/1715775704858591260?s=20]


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp