DNB Nieuwsservice

01 februari 2024

Salarisonderhandeling met werknemer.

Toezicht Banken, Toezicht Verzekeren

Vragenlijst voor banken en verzekeraars ter evaluatie van de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen

30 januari 2024 — DNB zet op verzoek van het ministerie van Financiën in het eerste kwartaal van 2024 een vragenlijst uit bij banken en verzekeraars. De vragenlijst dient ter nadere evaluatie van de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo).

Lees meer
Close up van een vrouw die data rapportage bekijkt

Toezicht Pensioenen

Pensioenfondsen kunnen voldoen aan onderpandverplichtingen op derivaten, maar zijn afhankelijk van functioneren geldmarkten

30 januari 2024 — Bij een grote, plotse daling van de waarde van derivaten, hoeven Nederlandse pensioenfondsen niet massaal beleggingen te verkopen. Ze hebben genoeg liquiditeitsbronnen om aan de onderpandverplichtingen te voldoen, die ontstaan bij waardeveranderingen in hun derivaten.

Lees meer
Pinnen bij een geldmaat.

Nederlandse Depositogarantie

DNB publiceert factsheet over verloop DGS-uitkering Amsterdam Trade Bank

30 januari 2024 — De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een factsheet gepubliceerd over de uitvoering en het verloop van de uitkeringen onder het depositogarantiestelsel (DGS) voor Amsterdam Trade Bank (ATB) in 2022. DNB is samen met het Depositogarantiefonds (DGF) de uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie.

Lees meer
Luchtfoto van Brussel de hoofdstad van België

Toezicht Banken

Reciprocation of the Belgian systemic risk buffer

26 januari 2024 — The ESRB has recommended the reciprocation of an adjusted macroprudential measure taken by the National Bank of Belgium. DNB intends to reciprocate this adjusted measure in order to prevent the materialization of negative cross-border effects in the form of leakages and regulatory arbitrage.

Lees meer
Vrouw koopt warme sokken op de markt, ze betaalt met contant geld

Betalingsverkeer

Minister van Financiën consulteert wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer

26 januari 2024 — Op 26 januari heeft de minister van Financiën het wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer in consultatie gebracht. Het voorstel is in 2023 aangekondigd en is een vervolg op extern onderzoek naar de toekomstige inrichting van de chartale keten in opdracht van DNB en Financiën.

Lees meer
Man bekijkt binnengekomen data op beeldschermen.

Toezicht Pensioenen

Uitkomsten datacontrole onderzoek pensioeninstellingen

25 januari 2024 — Onlangs hebben wij een datacontrole onderzoek uitgevoerd. Graag delen we een aantal conclusies uit dat onderzoek.

Lees meer
Vrouw analyseert de datagegevens op haar beeldscherm.

Toezicht Verzekeren

Uitkomsten datacontrole onderzoek verzekeraars

25 januari 2024 — Onlangs hebben wij een datacontrole onderzoek uitgevoerd. Graag delen we een aantal conclusies uit dat onderzoek.

Lees meer
Drukte op Schiphol

Toezicht Pensioenen

TRANSITIENIEUWS - Belangrijke rol fondsen bij keuze om niet in te varen

25 januari 2024 — Pensioenfondsen die verwachten niet in te varen, leunen daarbij sterk op de voorkeur van de werkgever. Dit blijkt uit het gesprek dat DNB recent is aangegaan met niet-invarende fondsen.

Lees meer
Storm, omgevallen boom op auto's.

Toezicht Banken

De EBA consulteert de richtsnoeren over de beheersing van duurzaamheidsrisico’s

19 januari 2024 — De Europese Bankenautoriteit (EBA) heeft op 18 januari 2024 een consultatiedocument gepubliceerd over de beheersing van duurzaamheidsrisico’s, ook wel bekend als Environmental, Social en Governance (ESG) risico’s.

Lees meer
Auto ruiten krabben

Toezicht Pensioenen, Toezicht Verzekeren

TRANSITIENIEUWS – Derde bijeenkomst Platform pensioentransitie: collectieve uitkeringsfase SPR, invaren DC en regels arbeidsongeschikten bij buy-out

18 januari 2024 — Op 20 december 2023 werd de derde bijeenkomst van het Platform pensioentransitie gehouden bij de AFM. Wederom werden drie concrete toezichtcasussen besproken die waren ingebracht door de brancheorganisaties.

Lees meer
Kantooromgeving

Toezicht Pensioenen

DNB consulteert voorgenomen wijzigingen in de Regeling verslagstaten pensioenfondsen 2015 die invloed hebben op de rapportagevereisten

17 januari 2024 — In het kader van de Wet toekomst pensioenen is DNB voornemens om vanaf boekjaar 2024 wijzigingen door te voeren in de jaarlijkse rapportageset voor pensioenfondsen. U kunt tot vrijdag 23 februari reageren.

Lees meer
Effectenhandelaar analyseert de aandelenkoers.

Toezicht Banken

DNB handhaaft voorlopig niet op bilaterale onderpandvereisten voor equity opties

02 januari 2024 — DNB handhaaft niet op de EMIR bilaterale onderpandvereisten voor niet-geclearde OTC derivaten wat betreft equity opties, wanneer de uitzondering op deze verplichting afloopt per 4 januari 2024.

Lees meer

Volg ons op Social Media

RSS Instagram LinkedIn Twitter
Disclaimer Privacy notice