Geachte heer Do,

Zoals met u afgesproken informeren wij u periodiek over de voor u van belang zijnde ontwikkelingen op fiscaal gebied. Graag maken wij u attent op het volgende.

  • Rentevergoeding over teruggaaf belastingheffing box 3?
  • Forfaitaire rendementen banktegoeden en schulden 2023 bekend
  • Uitzondering op vrijgestelde verhuur voor vakantievilla
  • Afscheidsbonus bij verkoop deelneming valt niet onder deelnemingsvrijstelling
  • Arbeidsovereenkomst ex-echtgenote niet ontbonden
  • Extra verhoging minimumloon per 1 juli 2024
  •  
    Rentevergoeding over teruggaaf belastingheffing box 3? Inkomstenbelasting

    In het Kerstarrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de belastingheffing in box 3 in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Naar aanleiding van dit arrest is de vraag of een belastingplichtige aanspraak kan maken op een rentevergoeding over de belastingteruggaaf. De Nederlandse wet voorziet daarin niet.

    Hof Arnhem-Leeuwarden heeft die vraag bevestigend beantwoord. De belastingplichtige in die procedure heeft naar aanleiding van het Kerstarrest de volledige belasting in box 3 over de jaren 2017 en 2018 teruggekregen. Het hof heeft aan de belastingplichtige een...

     Lees meer    
     
    Forfaitaire rendementen banktegoeden en schulden 2023 bekend Inkomstenbelasting

    Het vermogen in box 3 is onderverdeeld in drie vermogenscategorieën: banktegoeden, overige bezittingen en schulden. Voor banktegoeden en schulden wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het in een kalenderjaar werkelijk behaalde rendement. Deze forfaitaire rendementspercentages kunnen pas na afloop van het kalenderjaar worden vastgesteld. Voor 2023 bedraagt het forfaitaire rendement voor banktegoeden 0,92%. Voor schulden geldt een forfaitair rendement van 2,46%.

    Het forfaitaire rendement voor de categorie overige bezittingen in 2025 bedraagt op basis van de huidige berekeningswijze 5,88%....

     Lees meer    
     
    Uitzondering op vrijgestelde verhuur voor vakantievilla Omzetbelasting

    De verhuur van onroerende zaken is vrijgesteld van omzetbelasting. Er geldt een uitzondering op deze vrijstelling voor de verhuur in het kader van het hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen, die daar slechts voor een korte periode verblijf houden. Op deze zogenaamde short-stay-uitzondering is het verlaagde tarief van toepassing. De uitzondering is gebaseerd op de Btw-richtlijn. Volgens het Hof van Justitie EU hebben de lidstaten van de EU een beoordelingsmarge om onderscheid te maken tussen vrijgestelde verhuur en verstrekkingen in het hotelbedrijf of sectoren met...

     Lees meer    
     
    Afscheidsbonus bij verkoop deelneming valt niet onder deelnemingsvrijstelling Vennootschapsbelasting

    De deelnemingsvrijstelling in de vennootschapsbelasting is mede van toepassing op kosten ter zake van de vervreemding van een deelneming. Dergelijke kosten blijven bij het bepalen van de winst buiten aanmerking. Uit jurisprudentie van de Hoge Raad volgt, dat er een rechtstreeks oorzakelijk verband moet bestaan tussen de kosten en de verkoop van de deelneming. Dat is het geval als het gaat om kosten, die worden opgeroepen door de vervreemding van de deelneming.

    Het vereiste rechtstreekse oorzakelijke verband ontbreekt bij kosten, die niet zouden zijn gemaakt als de vervreemding niet had...

     Lees meer    
     
    Arbeidsovereenkomst ex-echtgenote niet ontbonden Arbeidsrecht

    Een werkgever heeft bij de kantonrechter een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een werkneemster ingediend. Het verzoek is gegrond op het bestaan van een verstoorde arbeidsverhouding. De directeur-grootaandeelhouder (dga) van de werkgever is de ex-echtgenoot van de werkneemster. In het echtscheidingsconvenant hebben man en vrouw vastgelegd dat de vrouw geen alimentatie ontvangt, maar zal blijven werken in loondienst van de bv, waarvan de man dga is.

    Volgens de kantonrechter heeft de werkgever niet aannemelijk gemaakt dat sprake is van een ernstige en duurzame verstoring van...

     Lees meer    
     
    Extra verhoging minimumloon per 1 juli 2024 Arbeidsrecht

    Elk half jaar wordt het minimumloon aangepast aan de stijging van de cao-lonen. Bovenop deze halfjaarlijkse indexatie gaat het wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 met 1,2% extra omhoog. De extra verhoging van het minimumloon is het gevolg van een amendement van de Tweede Kamer. De minister van SZW heeft de spoedwet, die nodig is voor de extra verhoging, naar de Tweede Kamer gestuurd. Exclusief de halfjaarlijkse aanpassing stijgt het minimumloon per 1 juli 2024 van € 13,27 naar € 13,43 per uur.

         
     

    Wij hopen u hiermee naar voldoening te hebben geinformeerd. Heeft u vragen of opmerkingen aarzelt u dan niet om even contact met ons op te nemen.

    Wij besteden grote zorg aan de juistheid van de inhoud, maar wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor mogelijke onjuistheden in de gegevens.


    Met vriendelijke groet,

    J.(Hans) Versluis RA



    Versluis Accountancy
    Opaalstraat 3
    2872 ZR Schoonhoven
    Tel: 0182-383819
    Fax: 0182-381281
    E-mail: info@versluis-acc.nl
    Klik hier om u af te melden