de Doornhof Nieuwsbrief
De Doornhof Rockanje, boerderijwinkel met biologische groenten en zuivelproducten

Nieuwsbrief

28 april 2020

Deze week bij De Doornhof...

neemt de bewolking vanaf maandagavond toe vanuit het zuidwesten, maar het blijft nog wel droog. Dinsdag is het dan totaal ander weer dan de afgelopen tijd. Het is bewolkt met vanuit het zuidwesten perioden met regen. In de middag wordt het 14 graden en staat er een matige en aan zee (vrij) krachtige noordoostenwind. De dagen erna is het wisselvallig weer met waarschijnlijk de meeste regen op donderdag. Vanaf vrijdag komt gelukkig ook de zon weer wat vaker tevoorschijn. In de middag wordt het 15 graden. Aldus Ed Aldus van RTV Rijnmond. En die weet het vaak aardig in te schatten.
We gaan het zien hoe onze fleurige kraam het gaat houden. Hij heeft in het verleden al menig storm weten te pareren, dus een beetje wind zou een makkie moeten zijn. Alleen het groene dekzeil zullen we voor de zekerheid even vastmaken.


Kraam

Voor de winkel hebben we weer een kraam neergezet met de vrolijke gele luifel. Dat doet ons weer denken aan onze tijd op de markt, in Brielle en in Noordgouwe. Wat we in de kraam gaan neerzetten weten we nu nog even niet, maar dat komt vanzelf wel.

We hebben de kraam ook neergezet omdat ze voor deze week regen opgeven. Wanneer u misschien even moet wachten als er iemand in de winkel is, dan kunt u even onder de luifel gaan staan, om droog te blijven. Uiteraard met inachtneming van de 1,5 meter afstand van elkaar, maar dat is voor de meeste van ons bijna vanzelfsprekend aan het worden.
Bij te veel zon kan het natuurlijk ook een schuilplek zijn, maar dat komt dan wellicht na deze wat regenachtige week.

Kruiden

We hebben op dit moment naast salie, rozemarijn, tijm en Marokkaanse munt ook bergbonenkruid en hyssop. En natuurlijk potgrond en compost om ze te verzorgen.

Aanbiedingen

 


 
geldig van dinsdag 28 april
t/m
zaterdag 2 mei 2020
 
Courgette,
per kilo,
normaal 
€ 5,98
deze week € 5,00
Mozzarella,
per 100 g,
normaal 
€ 1,95
deze week € 1,75
Amandelhoorntje,
per stuk,
normaal 
€ 2,45
deze week € 2,20
       
Aubergine,
per kilo,
normaal € 5,98
deze week € 5,25
Galia meloen,
per stuk,
normaal € 3,99
deze week € 3,59
Tomatenstukjes,
per 400 g,
normaal € 1,40
deze week € 1,25
Kikkererwten,
per 350 g,
normaal € 1,65
deze week € 1,45

Kikkererwt

De kikkererwt, keker, kekererwt of garbanzo (Cicer arietinum) is een eenjarige plant. De eetbare peulvrucht wordt ook kikkererwt genoemd.

In Anatolië (naam voor het schiereiland in het uiterste westen van Azië, dat een deel van het land Turkije beslaat) wordt de kikkererwt al meer dan 8000 jaar geteeld. Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en India. Ze stamt waarschijnlijk af van de in het wild groeiende Cicer reticulatum, die nog steeds de naaste levende verwant is. Anno 2019 wordt de kikkererwt in veel subtropische gebieden geteeld. De belangrijkste teeltgebieden zijn India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran.

De plant wordt 20–50 cm ho og en is klierachtig behaard. De bladeren zijn oneven geveerd met dertien tot zeventien elliptische of omgekeerd-eironde blaadjes, waarvan de rand aan de top gezaagd is. De plant bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. De steel van de peul is naar beneden gebogen. Er zitten twee tot drie erwten in de ongeveer 3 cm lange peul. Kikkererwten hebben een subtropisch of tropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm jaarlijkse regenval. Ze kunnen in een gematigd klimaat groeien, maar de opbrengst is dan veel lager. Van kikkererwten wordt onder meer hummus en falafel gemaakt. Geroosterd kunnen ze ook als snack worden gegeten.


Marokkaanse ratatouille in de tajin

Recept van de week

Marokkaanse ratatouille
bijgerecht voor vier personen

BENODIGDHEDEN
1 potje kikkererwten
2 uien, in grote stukken
2 teentjes knoflook, gesnipperd
olijfolie
1 aubergine, in blokjes
2 wortelen, in stukken
2 paprika’s, in stukken
3 tl komijnzaad
1½ tl (gerookt) paprikapoeder
1 mespunt cayennepeper
400 g tomatenstukjes
1 courgette, in stukken
100 g rozijnen
½ bosje peterselie, gehakt
peper, zout naar smaak


BEREIDINGSWIJZEng>
Spoel de kikkererwten en laat ze uitlekken.

Stoof de uien en de knoflook in wat olijfolie. Voeg de aubergine toe en stoof even mee. Doe hierna de wortelen bij het mengsel.
Voeg, als de wortelen beetgaar zijn, de paprika’s toe. Laat de groenten eventjes stoven en voeg dan de specerijen en de tomaten toe.
Wanneer de groenten bijna gaar zijn doe er dan de courgette, de kikkererwten en de rozijnen bij en laat alles nog even pruttelen. Maak af met peper en zout.

Serveer met Marokkaans gekruide gehaktballetjes of tofu of falafelballetjes, en event ueel brood.

Gebaseerd op een recept van de website www.okoko.nl. Je kunt de ratatouille in een tajin maken, of gewoon in een hapjespan.

De Boerderijwinkel is open op:

dinsdag t/m zaterdag
van 10.00 tot 18.00 uur.

De Doornhof en GoeieGrutten!!
Doornweg 4, 3235 NJ Rockanje
tel: 0181 407018
info@dedoornhof.nl
www.dedoornhof.nl

De Doornhof Rockanje, boerderijwinkel met biologische groenten en zuivelproducten