Nieuwsbrief | 28 april 2021 | Deze week bij De Doornhof... krijgen we tot en met woensdag nog mooi weer met veel zon en blijft het droog. Het wordt dan zo’n 16 graden. Vanaf donderdag volgt een overgang naar koeler weer met vooral op donderdag buien... Daarna zien we de zon nog maar af en toe en is er nog kans op een lichte bui. In de middag wordt het dan nog maar 12 graden. Het blijft op en neer gaan met de temperatuur. Het zou mij niets verbazen dat er over een paar weken weer zo’n week met temperaturen van 25 graden en veel zonneschijn tussen zit. Zomaar, vanuit het niets. Dat hebben we in het verleden ook vaak meegemaakt. Dat was dan vaak in de periode dat de fruitbomen in volle bloesem stonden. Daarna klapte de temperatuur dan ineens weer naar beneden, met alle gevolgen van dien voor de fruitoogst... Laten we hopen dat dat dit jaar niet het geval zal zijn! We genieten in de tussentijd nog maar even van de kersenbloesem...
| Winterse aprilweek heeft de hommel niet uit het veld geslagen Opnieuw telden duizenden Nederlanders mee tijdens de Nationale Bijentelling van 17 en 18 april jl. Experts speculeerden dat de winterse kou in april wel eens zijn effecten kon hebben op het aantal getelde hommels. Toch is dit niet terug te zien in de waargenomen aantallen: voor de hommels ligt die per tellocatie zelfs hoger dan tijdens de vorige telling. Zowel zaterdag als zondag waren koud voor de tijd van het jaar en hommels hebben daar, met hun warme vacht, minder last van. Toch blijft het verrassend dat de meeste hommelkoninginnen de kou van begin april hebben doorstaan. Hommels hebben minder last gehad van het winterse weer dan verwacht. Dit jaar deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling van 2021. In totaal telden zij ruim 190.000 bijen en zweefvliegen. Het opnieuw hoge aantal tellers dit jaar is goed nieuws voor de wilde bij. Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis legt uit waarom: “Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten. Afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor bijen. Niet alleen hebben veel gemeenten hun maaibeleid verbeterd, ook veel tuineigenaren hebben meer aandacht besteed aan een natuurlijke en bijenrijke tuin. Meer groen en bloemen, minder tegels en een bijenhotel hebben veel tuinen aantrekk elijker gemaakt voor bijen. Corona heeft daarbij ook een rol gespeeld: natuur is populairder geworden en veel mensen hebben de tuin ontdekt als waardevol stukje privénatuur. Inventarisaties van stedelijk gebied hebben afgelopen jaren laten zien dat sommige steden een rijkdom aan bijen hebben die kan wedijveren met natuurgebieden.” Het eindresultaat is te vinden op www.nationalebijentelling.nl. |
Aanbiedingen | | | op vrijdag en zaterdag | geldig van woensdag 28 april t/m zaterdag 1 mei 2021 | Snijbiet, per kilo, normaal € 5,98 deze week € 4,98 | Battu en creme, per 500 g, normaal € 1,70 deze week € 1,50 | Euregio, per stuk, normaal € 4,79 deze week € 4,49 | |
| | | Kiem taugé, per 135 g, normaal € 1,45 deze week € 1,25 | Perssinaasappel, per kilo, normaal € 3,95 deze week € 3,50 | Tomaten in blik (stukjes of heel), per 400 g, normaal € 1,40 deze week € 1,25 | Cashewnotenpasta zz, per 350 g, normaal € 7,99 deze week € 6,99 |
Snijbiet Snijbiet is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. In sommige streken wordt vooral de naam warmoes gebruikt. Snijbiet is tweejarig. Het wordt in maart en april ter plaatse (in de volle grond) gezaaid. Soms wordt nog in juli en augustus gezaaid voor een late oogst. Als de plant 10-15 cm hoog is wordt het blad afgesneden. Na enkele weken kan de hergroei ook weer geoogst worden. Er kan tot eind september worden geoogst. Snijbiet groeit ook in de koude kas. Zo kun je bijna het hele jaar door snijbiet oogsten. Snijbiet behoort tot de vergeten groenten. Wij krijgen de snijbiet van Kwekerij Zuidbos uit Noordgouwe. In alle gerechten waar je spinazie gebruikt kun je ook snijbiet gebruiken. Vlinderpasta met snijbiet en spek
| Recept van de week Pasta met snijbiet en spek voor vier personen BENODIGDHEDEN 300-400 g (volkoren) pasta (penne, fusili) 200 g spekreepjes ± 600 g snijbiet (olijf-)olie 1 grote ui knoflook scheut witte wijn scheutje witte balsamicoazijn Parmezaanse kaas peper, zout
BEREIDINGSWIJZE Was de snijbiet, snijd de dikkere stelen van het blad af en snijd deze in stukjes van ca. 2 cm. Snijd de bladeren en smallere stelen in stukken. Houd de stukjes dikkere stelen en bladeren gescheiden. Kook ondertussen de pasta op niet al te hoog vuur volgens de verpakking. Bak de spekreepjes langzaam krokant in grote koekenpan met dikke bodem (zonder olie). Schep uit de pan en zet weg (laat het vet in de pan). Bak in het overgebleven vet de in halve ringen gesneden ui. Doe er eventueel nog beetje (olijf-)olie erbij. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Doe de stukjes van de dikkere stelen van de snijbiet erbij en stoof een minuut of 3 mee. Voeg dan de rest van de snijbiet toe en stoof nog 3 minuten door. Doe er een beetje witte wijn bij. Giet de pasta af als deze beetgaar is. Als de snijbiet gaar is giet je er wa t balsamicoazijn over. Voeg de uitgebakken spekreepjes aan het snijbietmengsel, roer door elkaar en warm even door. Voeg naar smaak peper en eventueel nog zout toe. Schep de snijbietmengsel over de pasta. Strooi er als laatste flink wat parmezaanse kaas overheen en serveer. Dit gerecht kun je ook met spinazie maken. |
|
|