Vrijwilliger worden? Wij willen je graag ontmoeten, laat hier een bericht achter
Subsidiënt Gemeente 's-Hertogenbosch
Beste John,
Wat was het idee? Hoe werd het gerealiseerd? En wat vinden we er nu van? Het zijn deze drie vragen die bij vrijwel al onze projecten de leidraad vormen.
Er gebeurt namelijk nogal wat in de stad; zaterdag nog, toonde het Brabants Dagblad de plannen voor een vijftig meter hoog hotel in het Paleiskwartier. Deze zomer, klonk een oproep voor creatieve reanimatie van het Burgemeester Loeffplein.
Het Bosch Architectuur Initiatief probeert die ontwikkelingen inzichtelijk te maken. Door als schakel tussen 'de makers' (architecten, stedenbouwkundigen) en 'het publiek' activiteiten te organiseren en dossiers samen te stellen die het verhaal vertellen. Ons project ‘De recente geschiedenis’ bijvoorbeeld, waarin we onder meer onderzoeken hoe dat Burgemeester Loeffplein nou eigenlijk werd wat het nu is. Of de architectuurvisite aan de Schubert, waarmee we laten zien hoe en waarom gebouwen een nieuw leven krijgen.
Wij denken dat zo’n rol als intermediair belangrijk is. Voor openheid en wederzijds begrip. Voor dynamiek en uitwisseling van ideeën. Maar vooral om ervoor te zorgen dat de stad van en voor ons allemaal is en blijft.
Jouw steun (in welke vorm dan ook: als vrijwilliger, financieel, met ideeën of input) blijft daarbij van harte welkom.
Team BAI
20/09
ARCHITECTUURVISITE DE SCHUBERT
De beste manier om de beweegredenen van een architect zicht- en voelbaar te maken, is door de plek te bezoeken. Daarom organiseert het BAI geregeld architectuurvisites: (gratis) rondleidingen met uitleg, door gebouwen die doorgaans gesloten blijven voor publiek.
Op donderdag 20 september (16.00 - 17.00 uur) zijn we te gast in ‘Schubert’, het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat aan de Schubertsingel. Het betonnen complex onderging een ingrijpende transformatie en veranderde in een hoogwaardig gebouw met een mix van sociale huur- en koopappartementen en commerciële ruimte. Tijdens de visite zullen ontwikkelaar MWPO en Houben/Van Mierlo architecten uitleg geven.
Voor meer informatie en aanmelden klik je hier. Let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen, dus wacht niet te lang met bestellen.
17/10
ARCHITECTUURWORKSHOP IN DE HERFSTVAKANTIE
Wat doet een architect eigenlijk? Hoe bouw je een huis? En hoe richt je het in? We laten kinderen het zelf ervaren tijdens de (gratis) architectuurworkshops in en met Design Museum Den Bosch.
Op woensdag 17 oktober (in de herfstvakantie) is er weer één, voor basisschoolkinderen van groep 5 t/m 8 en begeleid door Bossche architecten/stedenbouwers en een museumdocent van Design Museum Den Bosch. Informatie over het thema en aanmelden vind je te zijner tijd hier op onze site en in de volgende nieuwsbrief.
VOORTGANG DOSSIER 'DE RECENTE GESCHIEDENIS VAN DEN BOSCH'
De actuele discussie over het Burgemeester Loeffplein, bewijst opnieuw dat het zinvol is af en toe terug te blikken: wat wilden we ook alweer? En: wat is er van de plannen terechtgekomen?
In ons dossier ‘De recente geschiedenis van Den Bosch’ gaan we op zoek naar een aantal van die spraakmakende transformaties in de afgelopen dertig jaar. Het steentapijt van Beth Galí bijvoorbeeld, de gekuisde Schilderstraat. Maar ook de ontwikkeling van het Paleiskwartier en de Groote Wielen. In interviews, essays en beeldverhalen laten we beleidsmakers, ontwikkelaars én bewoners vertellen wat ooit het doel was. En of het is gelukt.
Zo’n dossier is een fikse klus, zeker voor een bescheiden clubje als het BAI. Maar de eerste gesprekken zijn hoopvol; we spreken met Erfgoed/Stadsarchief over samenwerking, verzamelden al prachtig (beeld)materiaal en hadden interessante interviews met o.a. een stedenbouwkundige die ooit mee aan de wieg stond van deze projecten.
Hulp en inbreng blijven evenwel gewenst. Heb je een (goed) verhaal of kun je meer vertellen over de veranderingen in de laatste dertig jaar, bel/mail ons dan! Onderaan deze nieuwsbrief vind je onze gegevens.
CURSUS ARCHITECTUURGESCHIEDENIS
Wie meer te weten wil komen over Frank Lloyd Wright, kan vanaf april ’19 terecht bij een cursus architectuurgeschiedenis in Muzerije.
Ruud Lammerink vertelt en toont daar op zes donderdagochtenden alles over het werk van de misschien wel grootste architect van de 20ste eeuw, zijn tijdgenoten en hun spectaculaire ontwerpen
Woensdag 11, 18, 25 april en 2, 16 en 23 mei, 10.00 – 12.00 uur Kosten: € 100; BAI Nieuwsbrief-ontvangers krijgen € 10 korting (vermeld bij de inschrijving BAI achter je naam)