In deze editie brengen we ons onderzoeksthema darmaandoeningen in beeld. Zeker één op de vijf Nederlanders heeft regelmatig buikklachten. Volgens Prof. Ben Witteman (MDL-arts ZGV/WUR) wordt de rol van voeding onderschat bij het ontstaan en tijdens de behandeling van veel voorkomende darmaandoeningen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en darmkanker. Revalidatiearts Willemijn Faber (Heliomare/WUR), arts-onderzoeker Carlijn Lamers (ZGV/ WUR) en promovendus Iris Rijnaarts (WUR) vertellen over hun projecten.
Daarnaast is er in deze nieuwsbrief uiteraard ook aandacht voor activiteiten, publicaties en agenda items op de andere thema’s. Veel lees plezier!
Neurogene darmklachten een dwarslaesie
Revalidatiearts Willemijn Faber vertelde op het 2e landelijke symposium Voeding en Revalidatie over haar promotieonderzoek: "Met aandacht voor gezonde voeding kan veel worden bereikt". Een groot probleem bij dwarslaesiepatiënten is gewichtstoename, en ook neurogene darmproblematiek. ‘Ik wil kijken naar het verband tussen voeding, het microbioom en darmproblematiek’. Meer lezen >>>
Leefstijlinterventie bij Crohn en Colitis
In de Crocodile studie (Crohn en Colitis Dieet & Leefstijlinterventie) worden dieetadviezen gecombineerd met beweegadviezen. Een eenduidige richtlijn ontbreekt nu nog, terwijl patiënten regelmatig om advies vragen. Carlijn Lamers werkt in deze interventiestudie nauw samen met diëtisten en fysiotherapeuten van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Meer lezen >>>
IBSQutrition: voeding bij PDS
Het IBSQutrition consortium onderzoekt hoe je met voeding de kwaliteit van leven van patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan verbeteren. Ruim één op de tien Nederlanders heeft PDS. In 2021 starten IBSQutrition onderzoekers drie interventiestudies. Deze publiek-private samenwerking wordt gecoördineerd door Wageningen Food & Biobased Research. Lees meer >>>
Eetscore bij inflammatoire darmziekten (IBD)
De studie ‘Eetscore bij IBD’ onderzoekt het voedingspatroon van IBD patiënten en het effect van voedingsadvies met hulp van de Eetscore. Het doel is om voedingsadvies in te bedden de medische behandeling. De studie is een samenwerking van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en Wageningen University & Research. Meer lezen >>>
1.6 miljoen mensen in Nederland lijden aan hart- en vaatziekten. Toch is er nog weinig bekend over voedingsadvies voor mensen met deze chronische ziektes. Met Voed je Beter werkt de Alliantie Voeding in de Zorg aan de ambities van het Nationaal Preventieakkoord. De Voed je Beter studie onderzoekt het effect van de Richtlijnen Goede Voeding bij mensen die onder behandeling zijn voor hart- en vaatziekten. Meer lezen >>>
Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn plekken waar alles in het teken staat van gezondheid. Juist hier is het belangrijk dat het voor iedereen makkelijk is om gezond te eten. Via de Regio Deal Foodvalley gaan ten minste drie ziekenhuizen en vijf zorginstellingen onderzoeken wat nodig is om deze structurele verandering in gang te zetten. De ambitie is om de regio koploper te maken van gezonde en duurzame voedselconsumptie. Meer lezen >>>
ICDAM: Eetscore en NutriProfiel gepresenteerd op ICDAM-congres
De Eetscore en NutriProfiel zijn waardevolle instrumenten bij het beoordelen van het voedingspatroon en het geven van voedingsadvies. Dat blijkt uit Wagenings onderzoek, uitgevoerd samen met Alliantie Voeding in de Zorg. De resultaten werden recent met drie posters gepresenteerd op de International Conference on Diet and Activity Method (ICDAM). Meer lezen >>>
De Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijk inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen. Zo dragen we bij aan gezondheid.