Hoe richten we het landschap in? Waar en hoe gaan we wonen? Welke ruimte is er voor nieuwe vormen, een andere dynamiek?
Het zijn cruciale vragen, die zeker in deze periode van coalitievorming prominent op de agenda (moeten) staan. Het BAI draagt daaraan bij door er een reeks online lezingen aan te wijden. Zo belichtten we vorige week de eenpersoonshuishoudens tijdens de online lezing 'Individueel wonen, samen leven'. En besteden we a.s. woensdag (9/6) aandacht aan het veranderende dorpskarakter. U leest er verderop meer over. Die lezingen voeden het debat en scherpen de geest. We roepen u dan ook van harte op uw mening, visie of suggesties met ons en de BAI-volgers te delen. Uw bijdragen zijn meer dan welkom in onze Inspiratiebank. Hartelijke groet, Bosch Architectuur Initiatief Suzanne Linders (programmamaker) Stan Wagter (programmamaker) Roel van Lent (voorzitter)
BUITENKANS ONLINE LEZINGENREEKS: DORPSIDENTITEIT Terwijl dorpen in de directe periferie van de steden in een gestaag tempo verstedelijken, trekken de voorzieningen in de kernen van de stad weg. Beide tendensen hebben een ingrijpende invloed op het dorpse karakter. Tijdens de (gratis) online lezing Dorpsidentiteit geven o.a. Evert van Schoonhoven (Vereniging Kleine Kernen), Paul Vereijken (planoloog Buitengebied gemeente Oss), Dianne Maas Flim (bouwmeester versterking in Groningen) en Sally Lierman (Atelier Romain) vanuit verschillende invalshoeken hun visie op het onderwerp, en halen zij inspirerende voorbeelden aan. woensdag 6 juni, 20.00 - 21.30 / Deelname is gratis, aanmelden kan via deze link De livestream maakt deel uit van een lezingenreeks in mei en juni van het nieuwe architectuurnetwerk BUITENKANS. In de volgende lezing, op woensdag 16/6, buigen we ons over flexibele woonvormen in het buitengebied.
VERSLAG ONLINE GESPREK ‘INDIVIDUEEL WONEN, SAMEN LEVEN’ Op 25 mei organiseerde het BAI het drukbezochte online gesprek ‘Individueel wonen, samen leven’ over de groeiende woonvraag van eenpersoonshuishoudens. Het werd een leerzame, rijkgevulde middag. Een gesprek over krakers, collectieve kegelbanen; over dat ‘spelende kinderen op straat is gezellig, passé is’, complexiteit kwaliteit is, over ‘toevalligheid’ faciliteren en het zo licht en terloops mogelijk maken van ontmoetingsplekken. Dat je in een wachtlijst niet kunt wonen, dat huurders prima zelf kunnen bouwen, boeren helpen in de moestuin en chillende tieners in een collectieve kas. Van het online gesprek is een beknopt verslag gemaakt, met een samenvattende, gesproken column door Marjon Moed. U vindt het verslag, een registratie van de middag en de column hier. Bovendien kunt u hier uw reactie achterlaten; deze reacties zijn belangrijk, omdat ze ons helpen bij het bepalen van de onderwerpen voor nieuwe (online) bijeenkomsten.