Met de verkiezingen in het vooruitzicht, blijkt opnieuw hoe belangrijk een open discussie en gedeelde kennis over stedenbouw en landschapsinrichting is. Het gaat immers om onze gezamenlijke leefomgeving, daar waar we – zeker in deze bizarre coronaperiode – thuis zijn en waar we een mening over willen vormen, liefst zo objectief mogelijk. Architectuurcentra als het BAI vervullen hierin een belangrijke rol; zij brengen immers, onafhankelijk en vakbekwaam, de professionals en de geïnteresseerden samen, zorgen dat de verhalen achter de plannen toegelicht en besproken worden en dat de belangen in de breedte worden beschouwd. Door omstandigheden gedwongen moest de gemeente ’s-Hertogenbosch onze subsidie voor 2021 halveren, ondanks lof en frequente samenwerking met het BAI. Een fikse aderlating, die ons voortbestaan even danig aan het wankelen bracht. Gelukkig herkenden een aantal vooraanstaande bedrijven ook die meerwaarde van een architectuurcentrum voor de stad, en zij vertaalden hun betrokkenheid in welkome sponsoring – u leest er verderop meer over. Het biedt ons de ruimte om door te gaan met dat waar we al vijfentwintig jaar de stad en de inwoners mee bedienen: een constructieve bijdrage aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in en om ‘s-Hertogenbosch. Hartelijke groet, Bosch Architectuur Initiatief Suzanne Linders (programmamaker) Stan Wagter (programmamaker) Roel van Lent (voorzitter) Afbeelding: www.denboschcityblog.nl
SPONSORS EN COMITE VAN AANBEVELING Blij en dankbaar zijn we met de steun die we vanaf begin dit jaar, dankzij de geweldige inzet van Willem van der Made, ontvangen van een aantal genereuze sponsors. Met de financiële bijstand van AM, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Heijmans, Hoedemakers, Van Wanrooij Bouw & OntwikkelingenVolkerWessels kan het BAI haar activiteiten blijven ontwikkelen en organiseren. Grote dank! Wilt u het BAI ook steunen? U bent van harte welkom! Alle informatie over sponsormogelijkheden vindt uhier. Naast de sponsors hebben we een aantal vooraanstaande professionals bereid gevonden om zitting te nemen in ons Comité van Aanbeveling. Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Janneke Bierman (architect en directeur bij BiermanHenket), Heleen Herbert (CCO bij Heijmans), Willem van der Made (voormalig directeur stadsontwikkeling gemeente ‘s-Hertogenbosch en directeur van Paleiskwartier BV) en Erik Leijten (directeur regio Zuid BPD | Bouwfonds gebiedsontwikkeling) staan het BAI voortaan bij met raad en daad. Ook grote dank aan hen!
BAI PLANNEN 2021 Door de coronabeperkingen heeft ook het BAI afgelopen jaar weinig publieksactiviteiten kunnen organiseren. Spijtig, maar er is ondertussen wel druk gewerkt aan o.a. een actualisatie van onze uitgangspunten en doelen, het verwerven van sponsors en een Comité van Aanbeveling en aan plannen voor dit jaar. Daarbij hebben we drie thema’s bepaald, waar we activiteiten om en over zullen organiseren zodra dat weer mogelijk is. Individueel wonen, samen leven. Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit, maar de woningvoorraad is daar niet op ingericht. De politieke en publieke discussie lijkt in Den Bosch met name over bouwlocatie, bouwhoogte en woningsegment van nieuwe projecten te gaan. Maar moet het niet (ook) gaan over typologie van woningen en woonomgevingen, en de processen om deze urgente opgave te realiseren? Het BAI organiseert een inspirerend debat hierover in het voorjaar. Onverwacht Met de intensieve stedelijke inbreiding en transformatie van de laatste open plekken en ‘rafelrandjes’ verliest Den Bosch ruimte voor onverwachte ontwikkelingen – terwijl juist die plekken de stad veerkracht geven. Hoe zorgen we dat er ruimte blijft voor het onverwachte, ook bij nieuwe ontwikkelingen? Deze vraag zal centraal staan in een activiteit later dit jaar. Dorpsidentiteit Samen met de Brabantse architectuurcentra besteden we aandacht aan de grote opgaven buiten de stad. Met Dorpsidentiteit onderzoekt het BAI hoe krimp en groei van (groeiende) invloed zijn op de identiteit van de dorpen. Hoe voorkomen we een algemene invulling van deze bebouwde omgeving? En hoe kunnen deze opgaven bijdragen aan de sociale structuren? Het BAI organiseert hiervoor een lezingenavond, aan de hand van vijf verschillende thema’s.
Ons programma maken we samen met iedereen die zich er betrokken bij voelt. Heeft u suggesties of wilt u reageren op de thema’s? Mail ons!
VERSLAG LEZING SHYAM KHANDEKAR: LEREN VAN HET PALEISKWARTIER Op 4 februari gaf stedenbouwkundige Shyam Khandekar voor het BAI een boeiende en drukbezochte online lezing over zijn ervaringen bij de ontwikkeling van het Bossche Paleiskwartier. Op onze website vindt u een verslag en kunt u de lezing (grotendeels) terugkijken.