Laden...

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 13

By Bolswardsnieuwsblad.nl received 1 jaar geleden

Categorieën: Kranten Media
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder
  • Html
  • Tekst

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 13

Slachtemarathon afgeblazen Nieuwe Stichting voor Samenlevingsopbouw in Súdwest-Fryslân Sport centraal bij derde Bolsward Connect Code geel: Glad in Noord-Nederland Update: Morgen rijden negen van de tien treinen Ruim 10.000 meldingen bij de brandweer als gevolg van de storm Voor nu: Einde aan code rood Uniek opleidingstraject ‘Op Stap’ van start in Súdwest-Fryslân Bloemkamp steekt het licht aan voor Leeuwarden-Fryslân 2018 32e Open Makkumer Winter Trimloop Cursus glasbewerken in Piers’ Stee, Kimswerd Week van Gebed in Bolsward Frans Smit maakt rentree bij Westergoo en speelt remise

Slachtemarathon afgeblazen

Posted: 19 Jan 2018 02:05 AM PST

SNEEK De Slachtemarathon op 31 augustus en 1 september is afgeblazen wegens tegenvallende kaartverkoop.

Het evenement zou in 2018 vanwege Culturele Hoofdstad twee dagen duren. De animo daarvoor is te klein. Opvallend, want bij voorgaande edities waren alle kaarten binnen anderhalf uur uitverkocht. Vervolgens werd besloten ook kaarten aan te bieden voor een dag. Dat resulteerde in 2000 belangstellenden. Voor de tweedaagse waren 3500 kaarten verkocht. Te weinig om de begroting te halen aldus de organisdatie. Wie een deelnamebewijs heeft gekocht, krijgt zijn geld terug.

Op 13 juni 2020 staat opnieuw een Slachtemarathon op het programma.

Nieuwe Stichting voor Samenlevingsopbouw in Súdwest-Fryslân

Posted: 19 Jan 2018 02:04 AM PST

SNEEK/BOLSWARD – De nieuwe Stichting Sociaal Collectief is sinds 1 januari verantwoordelijk voor het samenlevingsopbouwwerk in de gemeente Súdwest-Fryslân.

De hoofdtaak van deze stichting is het verbeteren van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de vele vrijwilligersinitiatieven die de gemeente rijk is. In Súdwest-Fryslân zijn veel actieve inwoners, organisaties en netwerken die zich inzetten voor hun stad, buurt of dorp. Als deze beter zichtbaar worden, kunnen meer mensen hier profijt van hebben en zo, mogelijk, langer actief (blijven) deelnemen aan de samenleving.

De sociaal werkers van Stichting Sociaal Collectief  zorgen voor het ondersteunen en versterken van bestaande initiatieven en projecten en brengen daarbij goed in kaart wat er aanwezig is en wat er nodig is aan zorg en hulp.

De stichting bestaat uit een team van acht sociaal werkers en richt zich bij de start vooral op het ondersteunen van de bestaande vrijwilligersprojecten zoals de Papierwinkel, de Stipepunten en andere initiatieven in de gemeente waarbij vrijwilligers actief zijn.

Inwoners die initiatieven hebben op het gebied van informatie, informele hulp, ontmoeting of welzijn kunnen terecht bij de stichting voor ondersteuning en advies.

De sociaal werkers van Stichting Sociaal Collectief werken vanuit Bolsward, Sneek-noord en Sneek-zuid en bedienen alle dorpen en kernen in het buitengebied. Ze zijn in de buurt als er vraag is, maar proberen die vraag ook voor te zijn.

Het Sociaal Collectief werkt samen met de gebiedsteams en is opgezet om de samenhang in buurten, wijken en dorpen te versterken en bewoners met elkaar in verbinding te brengen. Meer informatie op de website.

Sport centraal bij derde Bolsward Connect

Posted: 19 Jan 2018 01:52 AM PST

BOLSWARD – Het thema ‘sport’ staat centraal bij de derde editie van Bolsward Connect, morgen van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek.

De aanwezige gasten worden geïnformeerd over de diverse sportverenigingen die Bolsward rijk is en de mogelijkheden om bij deze verenigingen te sporten.

Organisator Sanne Kroezen benadrukt dat deelname aan een sportvereniging een mooie kans is voor nieuwkomers om te integreren: ,,Naast dat sporten goed is voor lichaam en geest, is het voor nieuwkomers een uitgelezen kans om via het verenigingsleven een netwerk op te bouwen. Veel verenigingen kampen met een tekort aan vrijwilligers, en veel bezoekers van onze evenementen zijn actief op zoek naar vrijwilligerswerk. De keuze voor dit thema was dan
ook gauw gemaakt’’.

Alle inwoners van Bolsward zijn van harte welkom om het zelf te komen beleven. Het evenement is gratis te bezoeken en de organisatie verzorgt koffie, thee en een lekker hapje.

Code geel: Glad in Noord-Nederland

Posted: 18 Jan 2018 10:27 PM PST

GRONINGEN – Vanochtend zijn er al meerdere ongevallen gemeld. Vermoedelijk door gladheid op de wegen.

Zo was er in Harsktede een eenzijdig ongeval van een automobilist en kwamen er meldingen voorbij dat op de N33 bij Meeden en de N31 bij Drachten ongevallen zijn gebeurd.

#ONGEVAL

Ongeval: N33 afrit Meeden (39) > afrit Veendam / N366 (38), © Wegstatus.nl. https://t.co/446w9q0eYU pic.twitter.com/0SQJW27zlV

— (@P2000Groningen) 19 januari 2018

Politie waarschuwt dan ook voor gladheid in het noorden. “Pas uw snelheid aan.”

Het KNMI heeft dan ook code geel uitgegeven wegens de gladheid.

Het is op sommige plekken spekglad in Assen. We hebben het zelf al ondervonden. Let op! Pas uw snelheid aan.^SY en ^BJ

— Politie Assen (@PolitieAssen) 19 januari 2018

Update: Morgen rijden negen van de tien treinen

Posted: 18 Jan 2018 10:31 AM PST

GRONINGEN/FRIESLAND/DRENTHE Alle weeralarmen zijn inmiddels opgeheven, zo ook code geel.

Treinreizigers kunnen echter nog steeds niet allemaal hun reis vervolgen. Als gevolg van de zware storm die over Nederland raasde hebben NS en ProRail vanochtend het treinverkeer gestaakt. De storm heeft veel schade aan spoor, bovenleidingen en stations veroorzaakt die hersteld moet worden, voordat er weer treinen kunnen rijden. Het gevolg is dat vanavond niet alle treinen kunnen rijden.

De problemen op het spoor donderdag, zullen doorwerken in de dienstregeling van vrijdag. Dat heeft een woordvoerder van de NS gezegd. ,,We verwachten dat over de hele dag gemiddeld negen van de tien treinen zullen kunnen rijden.”

Wel denkt de woordvoerder dat de gevolgen van de problemen in de ochtend groter kunnen zijn dan later op de dag. ,,We adviseren reizigers dan ook om vrijdag de reisplanner te checken om te zien hoe het met bepaalde treinritten zit.”

Volgens de NS-woordvoerder heeft ProRail te kennen gegeven welke reparaties vannacht kunnen worden uitgevoerd. ,,Nadat dit is gebeurd, moeten wij alle treinen naar de plek rijden waar ze moeten staan. Maar dat gaat niet in alle gevallen lukken. Daar zal de dienstregeling vooral in de ochtend last van hebben.”

Ruim 10.000 meldingen bij de brandweer als gevolg van de storm

Posted: 18 Jan 2018 09:35 AM PST

De brandweer heeft ruim 10.000 meldingen binnengekregen als gevolg van de storm. Dat meldt Brandweer Nederland.

,,Als brandweer waren we goed voorbereid. Zowel met mensen als met materieel stonden we paraat om de ruim 10.000 meldingen af te handelen’’, aldus de voorzitter Brandweer Nederland Stephan Wevers.

,,Ik ben trots op onze mensen die deze dag alles uit de kast hebben gehaald om de helpende hand te bieden. In een hele korte tijd hebben we met elkaar heel veel werk verzet om de stormoverlast zoveel mogelijk te beperken. Helaas heeft deze storm wel aan zeker twee burgers het leven gekost’’, vervolgt Wevers.

Bijna in alle 25 regio’s hadden de korpsen handenvol werk. Alleen in het noorden van het land kwamen minder meldingen binnen, omdat daar de storm minder hevig was. De komende dagen worden de minder urgente meldingen afgehandeld.

Voor nu: Einde aan code rood

Posted: 18 Jan 2018 06:15 AM PST

GRONINGEN/FRIESLAND/DRENTHE De storm die ons land vandaag in zijn greep heeft, gaat langzaam liggen. Code rood en oranje zijn inmiddels sinds drie uur vanmiddag beëindigd , zo bevestigt het KNMI.

Code geel is voorlopig nog van kracht. De wind neemt geleidelijk verder af.

 

Code #rood en #oranje beëindigd. Nog kortdurend code #geel van kracht, de #windstoten nemen de komende uren nog verder af. https://t.co/of7C02JU4N

— KNMI (@KNMI) January 18, 2018

Uniek opleidingstraject ‘Op Stap’ van start in Súdwest-Fryslân

Posted: 18 Jan 2018 06:04 AM PST

WORKUM – In Workum is tijdens de ‘eerste schooldag’ het startsein gegeven voor het unieke opleidingstraject ‘Op Stap’ in Súdwest-Fryslân. Ruim twintig nieuwe zorgmedewerkers krijgen bij zorgorganisatie Patyna een speciale interne mbo-opleiding, met als doel een nieuwe carrière als zorgmedewerker. Alle deelnemers aan het project zijn uitkeringsgerechtigden, een aantal met een achtergrond als statushouder. 

Eén van de deelnemers is Anja Tine Adema. Zij werkt in woonzorgcentrum Finke in Koudum. Door Pastiel is zij op het project Op Stap gewezen. ,,Ik zie het echt als een opstap, ik word opgeleid tot helpende en wil echt verder. Mijn eerste ervaringen zijn positief. Ik ga elke dag met een dankbaar gevoel naar huis.”

Elke deelnemer wordt gekoppeld aan een ervaren persoonlijke buddy, een werkbegeleider die heb elke dag het vak leert. De ‘ouderwetse’ meester-gezel methode wordt zo nieuw leven ingeblazen. ,,Een nieuwe onorthodoxe manier om mensen binnen onze eigen organisatie op te leiden. De groep heeft al een aantal keer meegelopen en het enthousiasme is groot”, aldus Marcel van der Meulen, locatiemanager van Patyna. Alle deelnemers worden in vijf verschillende verzorgingshuizen van de zorgorganisatie opgeleid.

Deelnemende partijen zijn zorgorganisatie Patyna, Pastiel, als schakelorganisatie tussen gemeente en werkgevers en opleidingsinstituut ROC Friese Poort. Een samenwerking tussen overheid, zorgorganisatie en onderwijs, die in gezamenlijkheid opleiden naar betaald werk binnen de zorg. ,,Wij geloven dat werk mensen structuur, houvast en een leven biedt. Met het project ‘Op Stap’ snijdt het mes aan twee kanten: samen slaan we de brug naar een toekomst met perspectief voor onze medemens. Een prachtige samenwerking, gericht op de mens”, aldus Joke Bandstra van Pastiel.

Pastiel zorgt als schakelorganisatie tussen gemeente en werkgevers voor coaching van de deelnemers. Stella van Gent, wethouder zorg van de gemeente Súdwest-Fryslân: ,,Het is een volwaardig traject met drie krachtige partners. Ik heb er hoge verwachtingen van.”

Opleidingsinstituut ROC Friese Poort zorgt voor de inhoudelijke opleiding. ,,Het is een echte tweede kans voor volwassenen om in de zorg via een betaalde leerroute op een werkplek in de regio ervaring op te doen met uitzicht op een vast contract”, vertelt Rob Tolsma, opleidingsmanager bij ROC Friese Poort.

Alle deelnemers volgen een jaar lang het interne traject binnen Patyna. Daarna krijgen ze een vast contract binnen de organisatie als Helpende, niveau 2.

Bloemkamp steekt het licht aan voor Leeuwarden-Fryslân 2018

Posted: 18 Jan 2018 05:55 AM PST

BOLSWARD – Al in het najaar van 2016 zijn ze in Bloemkamp gaan nadenken hoe ze mee konden doen aan Leeuwarden-Fryslân 2018. Daar kwam een groots plan uit voort: honderd lampenkappen breien en die ophangen als een kunstobject in de grote centrale hal van Bloemkamp.

Onder supervisie van een vrijwilligster en de activiteiten is een aantal dames fanatiek aan de slag gegaan. Voor dit project was heel veel materiaal nodig, maar na een paar oproepjes stroomden de goederen binnen. Heel veel mensen kwamen restanten breigaren brengen, en er werden uit heel Friesland lampenkappen verzameld. Gaandeweg het afgelopen jaar waren er steeds meer mensen die er aan meewerkten, prachtige thema’s en ideeën werden uitgewerkt en  heel veel mensen beleefden hier veel plezier aan.

Na een dik jaar breien voor de kunst, is het zover, de feestelijke ontknoping in de centrale hal van Bloemkamp. Tot het einde toe is het spannend of het er echt honderd worden. Dat wordt bekend op vrijdagmiddag 26 januari om 15.30 uur. Dan wordt het ‘licht’ onthuld en aangestoken voor het culturele jaar 2018.

32e Open Makkumer Winter Trimloop

Posted: 18 Jan 2018 05:37 AM PST

MAKKUM – VV Makkum organiseert zaterdag voor de 32e de Open Makkumer Winter Trimloop.

De jeugd kan kiezen voor een afstand van 1200 meter en 2500 meter. Die lopen beginnen om 10.30 uur. Senioren -vanaf 15 jaar- starten anderhalf uur later. Voor hen de keuze uit de 5 kilometer en de 10 kilometer. Inschrijven kan vanaf 9.30 uur in de kantine van de voetbalvereniging. Kleedruimtes en douchgelegenheid zijn eveneens op het sportcomplex van VV Makkum. Voor de eerste drie finishers in elke categorie wacht een prijs.

Cursus glasbewerken in Piers’ Stee, Kimswerd

Posted: 18 Jan 2018 05:36 AM PST

KIMSWERD – In Kimswerd wordt op maandag 22 januari een workshop glas etsen georganiseerd. In deze workshop leren de deelnemers om zelf mooie motieven in glazen voorwerpen te maken.

Dat kan een tekst of een figuur zijn, of een combinatie van een woord en een plaatje. Het motief komt op een drinkglas, glazen pot of stolp. Het etsen van glas geeft een blijvend resultaat. Op 22 januari gaan de cursisten zich, onder deskundige leiding van Grietje Vane van Atelier Grietjes Glas, verdiepen in deze techniek.. De workshop vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur in MFC Piers’in Kimswerd. De kosten bedragen 17,50 euro, inclusief materiaal. Opgave uiterlijk 19 januari via e-mail (wapkimswerd@hotmail.com) of telefonisch op het nummer 06-1317 8632.

Week van Gebed in Bolsward

Posted: 18 Jan 2018 05:35 AM PST

BOLSWARD – De Week van Gebed voor de eenheid van christenen wordt gehouden van 21 tot en met 28 januari 2018. Christenen over de gehele wereld zullen bidden, ditmaal onder het thema: ‘Recht door zee’. Dit thema is aangereikt door kerken uit het Caribisch Gebied.

Ook in Bolsward wordt meegedaan aan de Week van Gebed. Deze wordt georganiseerd vanuit de Raad van Kerken te Bolsward. Van maandag 22 januari tot en met vrijdag 26 januari komen ze elke avond van 19.00 tot 19.30 uur bijeen in de parochiezaal Maria van Sevenwouden bij de R.K. Franciscuskerk voor een kort meditatief moment, gebed, muziek en zang. Iedere avond wordt geleid door een voorganger uit de samenwerkende kerken.

Frans Smit maakt rentree bij Westergoo en speelt remise

Posted: 18 Jan 2018 03:02 AM PST

BOLSWARD – Terwijl in Wijk aan Zee de sterkste schakers ter wereld actief zijn werd in het Bolswarder Convent bij schaakclub Westergoo op een iets lager niveau geknokt om de punten. Maar liefst tien uitslagen kwamen op papier, waaruit geconcludeerd kan worden dat de animo bij de leden groot is. Terug van weggeweest is Frans Smit. Hij maakte zijn rentree met een remise tegen Brandsma. Jozef Dölle was als eerste klaar. Hij had het iets te gemakkelijk tegen Hylke Feenstra. Fokke de Boer had evenmin een zware avond. Hij versloeg De Leeuw die net nog een maatje te klein is voor tegenstanders als De Boer. Jan Nota versloeg toch wel met speels gemak HarmJan Dijkstra. De Ysbrechtumer zag een eenvoudig vorkje over het hoofd en moest dat bekopen met erg veel materiaalverlies. Eeltje Boomsma versloeg Jan Altena en in remise eindigden de duels De Jong – Banning, Niemarkt- Bergsma en Van der Pal-Hageman. Hylkema liet zich mat zetten door Rintje Altena en Johan Leeverink versloeg voorzitter Stornebrink. Maandagavond kwam Westergoo II in actie tegen Akkrum II. De jonge spelers van Mid Fryslân zegevierden met ruime cijfers: 6.5-1.5. Stornebrink, Sikma en Hylkema scoorden een halfje. Boomsma, Van der Pal, Bergsma, Niemarkt en De Leeuw moesten in het stof bijten.

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019