Laden...

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 2

By Bolswardsnieuwsblad.nl received 1 jaar geleden

Categorieën: Kranten Media
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 14 t/m 18 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder 7 t/m 13 jaar
  • Html
  • Tekst

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 2

Súdwest-Fryslân krijgt lof VluchtelingenWerk

Posted: 29 Jan 2018 02:13 AM PST

SNEEK De campagne ‘Van vluchteling tot fierljepper’ van de gemeente Súdwest-Fryslân valt in de smaak bij VluchtelingenWerk Nederland. ,,Een goed verhaal en goed bedacht”, aldus de jury, die de campagne nomineerde voor de VluchtelingenWerk Award 2017.

Naast Súdwest-Fryslân waren er nominaties voor Utrecht, Eindhoven en Dalfsen, dat uiteindelijk de prijs in de wacht sleepte. ,,We feliciteren Dalfsen, maar zijn natuurlijk reuze trots op de nominatie”, zegt wethouder Stella van Gent. ,,Die laat zien dat wij als gemeente ons beleid tot uitdrukking laten komen in een succesvolle en werkende aanpak. De nominatie is een steun in de rug.”

De campagne ‘Van vluchteling tot fierljepper’ laat zien welke stappen een vluchteling als statushouder allemaal doorloopt. ,,Hiermee levert de gemeente een grote bijdrage aan het creëren van draagvlak”, aldus directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland.

,,Alle relevante organisaties worden betrokken bij de problematiek rondom de vluchteling, maar de gemeente houdt de regie.” De gemeente heeft binnen de campagne een duidelijk eigen accent gelegd in de aanpak: het verminderen van schulden van vluchtelingen. ,,Een vaak onderschat fenomeen dat de integratie langdurig kan hinderen”, zegt Manson. ,,Door dit aan te pakken kan er sneller gebouwd worden aan een nieuwe toekomst. Het is bewonderenswaardig dat de gemeente ondanks een beperkt aantal statushouders ten opzichte van gemeenten met meer inwoners het onderwerp op de agenda houdt, ook door het nieuwe college. Een mooi voorbeeld voor andere kleinere gemeenten en een prachtig voorbeeld van Friese burgerzin.”

Leeuwarden-Fryslân 2018 officieel begonnen | Fotoverslag

Posted: 28 Jan 2018 02:11 AM PST

LEEUWARDEN – De officiële start van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 vond het afgelopen weekend plaats. 

De openingshandeling werd zaterdagavond 27 januari verricht door het Nederlandse Koningspaar, dat kerkklokken in de hele provincie liet luiden. Het gebaar kondigt een groots en meeslepend jaar aan: Leeuwarden is namens Nederland het hart van cultureel Europa. Een gedeelde eer met Valletta2018, dit jaar de andere Culturele Hoofdstad van Europa.

Het weekend luidde direct de eerste grote evenementen in: op 2 februari is de première van het project Lân fan Taal en op 1, 2 en 3 februari is Waterlicht van lichtkunstenaar Daan Roosegaarde te zien in de hoofdstad. Het uitverkochte theaterproject Holstmeer, in de Leeuwarder gevangenis, volgt in februari; net als Marijke Muoi, de eerste en grootste voorstelling van het Under de Toer-project.

Het openingsweekend startte vrijdagmiddag om twaalf uur op de Friese basisscholen. Muziek, theater en voordrachten kenmerkten daarna zowel de vrijdag- als zaterdagavond. Vrijdagavond openden ongeveer 250 musea en particulieren hun deuren. Zij vormden het decor van 2018verhalen. Iedereen was uitgenodigd om bijzondere verhalen te delen. Er kwamen zo’n 25.000 bezoekers op af.

Ongeveer zestig projecten gaven zaterdagavond een voorproefje in het stadscentrum. Het internationale project De Stormruiter verwelkomde bezoekers met Friese paarden, er voeren verlichte skûtsjes en op de drie grote pleinen in de stad stonden twintig meter hoge replica’s van de beroemde scheve toren Oldehove. Het openingsfeest vond tegelijkertijd op de drie bomvolle pleinen plaats. De zaterdag trok naar schatting 40.000 bezoekers naar Leeuwarden.

EU-Commissaris Frans Timmermans overhandigde burgemeester Ferd Crone en gedeputeerde Sietske Poepjes tijdens de bijeenkomst in stadsschouwburg De Harmonie de Melina Mercouriprijs van 1,5 miljoen euro, vanwege de sterke Europese dimensie en het betrekken van de mienskip, aldus het juryrapport.

Naast ruime aandacht van regionale en landelijke pers trok Het Openingsweekend opvallend veel buitenlandse media: journalisten van onder meer ZDF, The Observer, BBC, Rai Uno, Deutsche Welle en VRT deden verslag van de evenementen.

Bovenstaande sfeerbeelden zijn geschoten door Michel Stienstra (foto’s 1 t/m 73), Humphrey Paap (foto’s 74 t/m 97) en Albert Ypma (foto’s 75 t/m 138). 

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019