Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 4


Kampioenschap hooghouden bij A.P. van der Feer

Posted: 27 Oct 2017 02:44 AM PDT

BOLSWARD – Het eerste kampioenschap hooghouden in Bolsward is donderdag georganiseerd bij de A.P. van der Feer.

Op een ruimte van drie bij drie meter achter de sportwinkel moesten de deelnemers de bal zo lang mogelijk in de lucht houden.

Het toernooi was toegankelijk voor alle leeftijden. Jelle Feenstra bleek met 240 balcontacten de winnaar. Hij bleef Willem Jan Postma en Lorenzo Lemmers voor en ging er vandoor met een wedstrijdbal.

Eervolle vermeldingen waren er ook voor Lois en Jordy: zij waren de uitblinkers in de categorieën onder de 20 en onder de 10 jaar.

Volgend jaar wordt het kampioenschap opnieuw in de herfstvakantie gehouden.

Jongeren in debat met politieke partijen

Posted: 26 Oct 2017 08:22 AM PDT

IJLST – Leerlingen van RSG Magister Alvinus en het Bogerman College in Sneek en het Marne College in Bolsward debatteren op donderdag 2 november met kandidaat-raadsleden. Het debat vindt plaats met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 22 november.

Door de gemeentelijke herindeling krijgt Súdwest-Fryslân er vijftien dorpen en 5400 inwoners van (nu nog) de gemeente Littenseradiel bij. Littenseradiel houdt per 1 januari op te bestaan. Het verkiezingsdebat is een logisch vervolg op eerdere activiteiten die de gemeente Súdwest-Fryslân in deze raadsperiode voor en met jongeren organiseerde. Bij de politieke partijen bestaat grote belangstelling voor dit bijzondere verkiezingsdebat.

Voor de jongeren van de hoogste klassen van havo en vwo, van wie de meesten nog niet kiesgerechtigd zijn, is het een uitgesproken kans om zich te mengen in de gemeentelijke politiek. Het debat tussen de jongeren en raadsleden wordt gevoerd aan de hand van actuele thema’s die de politieke partijen ook tijdens hun verkiezingscampagne in Súdwest-Fryslân aan de orde stellen.

De jury zal onder anderen bestaan uit burgemeester Hayo Apotheker en jeugdcommissaris van de koning, Razwan Popal. Het politieke debat vindt plaats in de raadszaal in IJlst, van 13.00 tot 15.00 uur. Publiek is hierbij van harte welkom.

 

 

50 jaar De Tsjerne: een terugblik van toen naar nu

Posted: 26 Oct 2017 07:34 AM PDT

EASTEREIN – Sieta Tessemaker is bestuurslid van de Tsjerne, Enno Bruinsma was betrokken bij de oprichting ervan. Onlangs vierden jong en oud het vijftigjarig bestaan van de jeugdsoos in Easterein.

Moeiteloos lepelt Bruinsma het verhaal over het ontstaan op. Hoe het begon met een onbewoonbaar huis waar een gezellige zitplaats werd gecreëerd. En dat de jeugd die vanuit de kerken aangesloten waren bij de jong feinte- en jong fammeverenigingen daar steeds vaker naartoe trokken. ,,Ik zat ook in de kerkenraad, maar dat sloeg niet aan bij de jongeren”, weet Bruinsma nog.

In het huis aan de Wynserdyk werd een goed alternatief gezien. ,,Wij wilden dat de kerk het voor de jeugd kocht.” Beide kerken -de gereformeerde en de hervormde- stonden hier in eerste instantie niet om te springen, maar toen en jong bestuurslid ‘dreigde’ het zelf te kopen, gingen ze overstag. ,,Een architect uit Sneek heeft gratis een tekening en een ontwerp gemaakt”, aldus Bruinsma.

De groep jongeren in het dorp was zelf handig genoeg om de verbouwing binnen vijf maanden te voltooien. ,,We hadden een paar timmerlui, wat schilders en een elektricien”, kijkt hij terug op de samenstelling van de werkgroep. Het interieur werd overal vandaan ‘gescharreld’. Want: er moest op de centen gelet worden. Zelf zat hij negen jaar in het bestuur. ,,Het was een periode elke zaterdagavond vol. Dan kwamen er honderdvijftig tot tweehonderd mensen op af. Er zijn velen die daar hun geliefde hebben gevonden”, memoreert Bruinsma. Op het jubileumfeest, begin oktober, vertelde hij ook honderduit over de beginfase van de soos.

Dat feest viel onder de verantwoordelijkheid van het huidige bestuur, waar Sieta Tessemaker sinds kort in zit. Zij organiseren in de maanden dat het jeugdhonk geopend is -van september tot en met april- een aantal vaste activiteiten. Zo is er elke laatste vrijdag van de maand kinderdisco voor de jongste jeugd. Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 kunnen een dag later hun kunsten vertonen.

De bezoekersaantallen zijn dan niet zo hoog meer als vroeger, het bestuur is actief en spant zich in voor hen die wel graag komen. ,,We hebben ook het darten en het biljarten hier”, somt Tessemaker op. ,,En laatst hadden we het Oktoberfest.” Voor die gelegenheid wordt, evenals op Oudjaarsdag, samengewerkt met de Âldjiersploech Easterein. ,,Daar komen ook veel mensen op af”, klinkt het enthousiast.

Het volgende grote evenement op de kalender is de Spooktocht van 25 november. Via hun Facebookpagina houdt het bestuur belangstellenden op de hoogte van hun activiteiten.

Literêre middei yn Tsjerkwert

Posted: 26 Oct 2017 06:08 AM PDT

TSJERKWERT – Yn Atelier Gerrit Wijngaarden yn Tsjerkwert is de kommende wykeinen in eksposysje te sjen fan skilderijen fan Sipke de Schiffart en fan wurk fan oaren dat mei him te krijen hat, lykas portretten.

As iepening fan de útstalling en ta gelegenheid fan Sipke de Schiffart syn koartlyn ferskynde dichtbondel Oan dy tinke wurdt sneintemiddei 29 oktober de middeis om 15.00 oere yn it doarpshûs it ‘Waltahûs’ yn Tsjerkwert in literêre middei hâlden.

Optredende dichters nêst Sipke de Schiffart: Jetske Bilker, Piter Boersma, Pier Boorsma, Tsjisse Hettema, Jouke Hylkema, André Looijenga, Jantsje Post, Martin Sijbesma, Janneke Spoelstra en Cornelis van der Wal.
Muzyk: Wouter van der Wal.

Eksposearjende skilders nêst Sipke de Schiffart: Tom Boersma, Grietje Huisman, Wiebe de Schiffart, Gerritje de Schiffart, Martin Sijbesma, Gert Jan Slotboom en Gerrit Wijngaarden. En der is wurk te sjen fan byldhouster Floor van der Leun.

Plak: Doarpshûs ‘Waltahûs’, Kade 2, Tsjerkwert
Datum: 29 oktober
Tiid 15.00 oere