Laden...

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 4

By Bolswardsnieuwsblad.nl received 1 jaar geleden

Categorieën: Kranten Media
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 14 t/m 18 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder 7 t/m 13 jaar
  • Html
  • Tekst

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 4

NS legt treinverkeer stil vanwege zuidwesterstorm Update: Code oranje voor zware windstoten Midwinterconcert C.M.V. Oranje Historisch Centrum Westergo Bolsward stap dichterbij

NS legt treinverkeer stil vanwege zuidwesterstorm

Posted: 18 Jan 2018 02:19 AM PST

NEDERLAND – De NS heeft het treinverkeer in het hele land stil gelegd vanwege de zuidwesterstorm die donderdag over Nederland raast.

Dat heeft ook gevolgen voor Noord-Nederland, hoewel het hier minder hard waait dan elders. Mensen die al in de trein zitten, kunnen niet verder. Treinen stoppen bij het eerste station dat ze bereiken.

Orkaankracht

Volgens de NS zorgt de storm, die in het zuidwesten van het land bijna orkaankracht heeft voor veel storingen en schade aan het spoor en bovenleidingen.

Er komen bomen en andere voorwerpen op het spoor en op treinen terecht. ,,Ook op verschillende stations hebben we te maken met stormschade. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers.”

Spoorbeheerder ProRail en NS laten weten dat ze met behulp van weerbureaus de weersituatie nauwlettend in de gaten houden. Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn.

NS adviseert reizigers de berichtgeving goed in de gaten te houden. De treinen van Arriva in Groningen en Friesland rijden nog wel.

Update: Code oranje voor zware windstoten

Posted: 17 Jan 2018 11:08 PM PST

FRYSLÂN – Het KNMI heeft donderdag in verband met de westerstorm die over Nederland raast code oranje afgekondigd voor de provincie Fryslân. 

Bij code oranje is er kans op zeer zware windstoten met een kracht van 100 tot 120 kilometer per uur. Door de zware windstoten kan er gevaar ontstaan, bijvoorbeeld door omvallende bomen of losse takken. Ook in het verkeer en op het water kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Code oranje geldt van 10.00 uur donderdagochtend tot 13.00 uur donderdagmiddag. Tot 10.00 uur is code geel van kracht.

Ook in de provincies Groningen, Drenthe en in het Waddengebied geldt code oranje. In het midden van het land is code rood van kracht.

Midwinterconcert C.M.V. Oranje

Posted: 17 Jan 2018 03:18 AM PST

BOLSWARD – Het slagwerkensemble en de majorettes van muziekvereniging Oranje organiseren op 20 januari een midwinterconcert in sporthal de Middelzee.

Tijdens het concert zullen beide afdelingen zich presenteren en een gevarieerd programma ten gehore brengen. De majorettes zullen de shows opvoeren die zij komend seizoen tijdens de wedstrijden voor de jury’s zullen presenteren. Het slagwerkensemble brengt een gevarieerd muziekprogramma ten gehore, van koraalachtige muziek van Bach tot de popsong Wake Me Up en van concourswerk tot Michael Jackson.

Het concert begint om 19.45 uur en is gratis toegankelijk.

Historisch Centrum Westergo Bolsward stap dichterbij

Posted: 17 Jan 2018 02:56 AM PST

BOLSWARD – De realisatie van het Historisch Centrum Westergo in Bolsward is een stap dichterbij nu burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân het voorontwerp bestemmingsplan hebben vastgesteld. Dit plan ligt vanaf vrijdag voor een periode van zes weken ter inzage.

,,In de afgelopen jaren is veel energie gestoken in het plan voor een nieuwe bestemming voor het monumentale, 400 jaar oude stadhuis van Bolsward”, zegt wethouder Stella van Gent. ,,Mooi dat we nu zover zijn om het Historisch Centrum Westergo ook planologisch mogelijk te maken.”

Het voormalige stadhuis van Bolsward wordt flink uitgebreid in noordelijke richting, op de plek waar nu nog een parkeerterrein en een groenstrook zijn. Door deze uitbreiding is er ruimte voor de Bolswarder musea, de oudheidkamer, het archief van de gemeente Súdwest-Fryslân en haar elf rechtsvoorgangers, en de bibliotheek.

Een publieksruimte verbindt het oude en nieuwe gedeelte. Hier vindt de bezoeker straks een moderne leeszaal, digitale presentaties, toeristische informatie en ook gemeentelijke diensten. De Waag wordt ingericht voor horeca.

Omwonenden en andere belangstellenden zijn vorig jaar al een aantal keren geïnformeerd over het plan. ,,Het ontwerp is goed ontvangen”, zegt Van Gent. ,,De vragen en reacties gingen vooral over het parkeren. Daar hebben we nu oplossingen voor gevonden.” Zo wordt het terrein ‘Het Oordje’ met ruim twintig plaatsen uitgebreid.

Het voorontwerp is tot en met 1 maart in te zien bij de gemeenteloketten in Bolsward en Sneek. Tot die tijd kan iedereen een schriftelijke reactie indienen. ,,Dergelijke procedures kosten nu eenmaal veel tijd”, aldus Van Gent. ,,Het streven is het Historisch Centrum Westergo in 2020 in gebruik te nemen, maar dan moet alles wel meezitten.”

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019