Laden...

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 4

By Bolswardsnieuwsblad.nl received 1 jaar geleden

Categorieën: Kranten Media
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder
  • Html
  • Tekst

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 4

Protestantse Gemeente Arum-Kimswerd een feit Levendige inspiratiebijeenkomst over Huntington in Bloemkamp Twee keer zilver voor Yara de Boer (11) op NK atletiek Muzikaal Midwinterconcert CMV Oranje

Protestantse Gemeente Arum-Kimswerd een feit

Posted: 22 Jan 2018 10:08 AM PST

ARUM De hervormde gemeenten van Arum en Kimswerd en de gereformeerde gemeente van Arum vormen sinds zondag 21 januari jl. de Protestantse Gemeente Arum-Kimswerd.

In een feestelijke dienst in een volle Lambertuskerk in Arum werden de handtekeningen gezet onder het toeziend oog van notaris Troost. Daarmee is de fusie na een lange voorbereiding een feit.

Voorganger in deze dienst was dominee Edna Zwerver van Schettens-Schraard-Longerhouw. Dominee Tytsje Hibma, predikant van de Protestantse Gemeente Arum-Kimswerd, ondervond nog teveel last van de gevolgen van een auto-ongeluk in Zuid Afrika om de dienst te kunnen leiden.

Levendige inspiratiebijeenkomst over Huntington in Bloemkamp

Posted: 22 Jan 2018 09:39 AM PST

BOLSWARD In woonzorg- en behandelcentrum Bloemkamp in Bolsward was zaterdag een inspiratiebijeenkomst over de ziekte van Huntington. Vele tientallen cliënten en familieleden bezochten de bijeenkomst met als thema ‘kwaliteit van leven’.

De ziekte van Huntington is een ongeneeslijke, zeldzame en erfelijke aandoening waarbij bepaalde delen van de hersenen beschadigd raken. De ziekte wordt veroorzaakt door een afwijkend gen op het 4e chromosoom en kenmerkt zich door een typische bewegingsstoornis. Binnen families veroorzaakt de ziekte veel leed, op dit moment bestaat er nog geen geneesmiddel om de ziekte te behandelen.

In Bloemkamp verblijven negen cliënten met Huntington. Een vast team van medewerkers behandelt, begeleidt en ondersteunt de cliënten. De locatie, onderdeel van zorgorganisatie Patyna, is de enige in Friesland, die deze specifieke en specialistische zorg biedt. Zij werken daarin samen met de Poli voor cliënten met de ziekte van Huntington in Grou. Tijdens de bijeenkomst sprak professor Raymund Roos over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek. Arie Zwanenburg van de landelijke Vereniging van Huntington vertelde over de rol van de vereniging bij de ziekte.

De medewerkers van Bloemkamp gingen met de aanwezigen in gesprek over wat er nodig is om kwaliteit van leven te krijgen én te houden. Zij gaven onder andere aan dat aandacht belangrijk is, inspraak te hebben, dat de zorg bekend is met de achtergrond van een cliënt, zodat herinneringen verwoord kunnen worden ,en dat er een zinvolle dagbesteding is. Tijdens het gesprek kwamen ook diverse dilemma’s aan bod. Teamleider Itte Schukken: ,,Het was een indringende en waardevolle middag.”

Twee keer zilver voor Yara de Boer (11) op NK atletiek

Posted: 22 Jan 2018 09:37 AM PST

APELDOORN – Yara de Boer (11) uit Exmorra behaalde afgelopen weekend twee keer zilver op het NK atletiek in Apeldoorn. Na een lange dag, waarbij ze uitkwam op de estafette met haar team Lionitas uit Leeuwarden en een 600m meter, stonden aan het eind van de middag de finales voor het hoogspringen en horden op het programma.

’s Ochtends plaatste ze zich eenvoudig voor de halve finale van de 60m horden. Daarna brak een drukke middag aan. Dit begon met de 4 x 50 meter estafette. Als slotloopster moest Yara een achterstand goed zien te maken op de andere teams. Hierbij kwam ze net een paar honderdste te kort voor de bronzen medaille. Meteen daarna was de start van de 600m. Nog enigszins vermoeid liep ze een dappere race die resulteerde in een 5e plaats. Dit mag een topprestatie genoemd worden, want op alle onderdelen staan echte specialisten aan de start die zich meestal op één onderdeel concentreren.

Minder dan 10 minuten na de 600m was de halve finale horden. Tijd om even bij te komen was er niet, maar met een degelijke race werd een plaats in de finale veilig gesteld. Na een korte pauze mocht Yara aantreden bij het hoogspringen.

Bij het hoogspringen kwamen de zestien beste atletes van Nederland in actie. Yara kwam helaas niet echt goed in de wedstrijd en had veel extra pogingen nodig om de lat te passeren. Ook op 1.40 m waren er twee pogingen nodig, maar omdat haar concurrentes hier drie pogingen voor nodig hadden en er maar één meisje hoger ging dan 1.40 haalde Yara hier toch nog een mooie zilveren medaille.

Daarna moest de jonge atlete uit Exmorra zich nog één keer opladen voor de finale van de 60m horden. Eén voor één werden de deelneemsters voorgesteld aan het publiek en zo werd de spanning in de hal maximaal opgevoerd. Met een mooie 3-pas techniek knalde ze over de horden en pakte wederom het zilver.

Uiteindelijk gingen er afgelopen weekend vijf medailles mee terug naar Friesland, drie keer brons en twee hele mooie zilveren naar Exmorra.

Muzikaal Midwinterconcert CMV Oranje

Posted: 22 Jan 2018 03:38 AM PST

BOLSWARD Het slagwerkensemble en de majorettes van christelijke muziekvereniging Oranje organiseerden zaterdag een midwinterconcert in een goed gevulde sporthal De Middelzee. De beide geledingen van Oranje presenteerden een gevarieerd programma aan het publiek.

Het slagwerkensemble opende het concert onder leiding van dirigent Roel Jan Jongsma met het muziekwerk Colours for Percussion, geschreven door lid Martijn Oostra. Geheel in contrast vervolgde het ensemble met een muziekwerk van een van de bekendste klassieke componisten: Johan Sebastian Bach. Het muziekwerk Jesu, Joy of Man’s Desiring komt uit een van zijn vele cantates. Het origineel is geschreven voor de zondag vóór Kerst in 1794. Het kerkbestuur vond het muziekwerk echter niet passen bij de tijd van jaar en verbood daarom de uitvoering. De solopartij van dit koraalachtige werk werd vertolkt door Jeffry Frikken.

Het laatste muziekwerk van het slagwerkensemble voor de pauze was Root Beer Rag. Het werk is bekend van het album Streetlife Serenade uit 1974 van Billy Joel. Met deze vlotte ragtime werd een aantal leden vorig jaar juni Nederlands Kampioen op het nationale solistenconcours. Op het Nederlands Kampioenschap behaalde het ensemble maar liefst 88 punten (op maximaal 100).

De majorettes lieten tijdens het midwinterconcert shows zien die ze afgelopen seizoen aan de jury hebben gepresenteerd tijdens meerdere concoursen. Een bijzondere majoretteshow tijdens deze avond was een show die speciaal uitgevoerd werd voor instructrice Rianna Haitsma-Van der Goot. Zij nam na 23 jaar verbonden te zijn geweest aan muziekvereniging Oranje Bolsward afscheid van vereniging. Rianna is vroeger begonnen als majorette en werd in 2012 instructrice.

De jeugd van het slagwerkensemble bracht als eerste na de pauze hun muziekwerken ten gehore. Ze speelden onder andere bekende muziek van Kensington en het iets minder recente Oye Como Va van de Amerikaanse band Santana.

Drie leden van het A-slagwerkensemble namen het over en speelden het muziekwerk The Three Buccaneers. Op de Caraïbische eilanden hebben muzikanten en dan in het bijzonder slagwerkers de gewoonte om met meerdere spelers achter één marimba te spelen. Dat is precies wat componist Brian Slawson als opdracht meegeeft aan de spelers van dit muziekwerk. Het vlotte werk werd uitgevoerd door Marijke Djurrema, Corrie Jansen en Jeffry Frikken, die dit over een aantal weken ook aan de jury zullen presenteren tijdens het gemeentelijke solistenconcours in IJlst.

Het slagwerkensemble vervolgde met het rustige koraal Nativity Carol, waarna een populaire medley werd gespeeld bestaande uit This Is What It Feels Like van Armin van Buuren en Wake Me up van Avicii. De hoofdrol in deze medley werd vertolkt door zangeres Yvonne de Boer. Het midwinterconcert sloten de majorettes en het slagwerkensemble af het opgewekte Calabassa.

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019