Laden...

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 6

By Bolswardsnieuwsblad.nl received 1 jaar geleden

Categorieën: Kranten Media
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder
  • Html
  • Tekst

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 6

Hogerhuis en Schouten exposeren in Galerie Badweg 3 Anne de Vries: ‘Cultuur brengt Tjerkwerd samen’ Siebe de Jong overtroeft Jan Nota bij schaakclub Westergoo Auto botst tegen boom langs snelweg Verschillende verhalen openen Leeuwarden-Fryslân 2018. Wie vertelt waar? Wisseling van de wacht bij Ondernemersfederatie

Hogerhuis en Schouten exposeren in Galerie Badweg 3

Posted: 25 Jan 2018 02:41 AM PST

BOLSWARD Maaike Hogerhuis en Theo Schouten exposeren hun werk in Galerie Badweg 3 te Bolsward van 27 januari tot en met 18 februari 2018.

Beeldend kunstenaar Maaike Buisman opent de expositie op zaterdag 27 januari om 16.00 uur. Het werk van Hogerhuis gaat over ruimte, waarbij karton de drager van het beeld is. Schouten, gevestigd in Hindeloopen, legt de nadruk op driedimensionale abstracte belevingen.

Anne de Vries: ‘Cultuur brengt Tjerkwerd samen’

Posted: 25 Jan 2018 02:36 AM PST

TJERKWERD Anne de Vries (71) woont al 40 jaar in Tjerkwerd. Hij is kunstliefhebber pur sang en voelt een verbinding met alles wat met cultuur te maken heeft.

De 71-jarige De Vries is sinds de oprichting van Werkgroep Cultuur Tjerkwerd in 2015 lid van de groep.

,,Wij proberen zoveel mogelijk te organiseren en dat houdt het dorp ook actief. Dat is natuurlijk erg mooi om te zien. Daarnaast is het prachtig om projecten op te zetten die met cultuur te maken hebben”, zegt De Vries.

De werkgroep bestaat naast De Vries uit Fokko Rollema (voorzitter), Wim Kramer, Maria McHugh, Sytske Fritsma en Roelof Bakker. Zij houden zich bezig met beeldende kunst, muziek, film, dans en toneel, maar ook met gewoontes, tradities en feestdagen. Zij denken mee in de organisatie van muziekuitvoeringen, dorpsfeesten, tentoonstellingen. dorpsfilms, winteravonden en Tsjerkepaad. In het dorp zijn veel bewoners actief met het in stand houden van de sfeer. ,,In het dorp moet iedereen kunnen meedoen. Dat is ook besproken in de opgestelde dorpsvisie. Dat dat uiteindelijk werkelijkheid wordt, is natuurlijk hartstikke goed voor het dorp en de activiteiten die hier plaatsvinden.”

De film ‘De Wilde Stad’ heeft op vrijdag 12 januari zijn voorpremière in Tjerkwerd gehad. Dit is mede georganiseerd door de werkgroep. De film is de opvolger van De Nieuwe Wildernis, die in 2013 werd bekroond met een Gouden Kalf. De film brengt de Amsterdamse natuur in beeld. Voor beelden van vleermuizen streken de makers neer in Tjerkwerd, waar een grote kolonie in de kerk huist. Koster Wieger de Jong regelde als tegenprestatie de voorvertoning in het dorp. Producent lgnas van Schaick en cameraman Willem Berents gaven voor de première een inleiding.

,,Wij hadden tijdens de vertoning een vol huis. De film is positief ontvangen door de dorpsbewoners en iedereen kon ook vragen stellen aan de makers. Daar kijken wij als werkgroep positief op terug.”

Anne de Vries was voorheen docent in het hoger onderwijs. Daarnaast maakte hij kalligrafisch werk, pentekeningen, collages en foto’s. Sinds 2009 bewerkt hij oude houten panelen en maakt hij kunst met glas-in-loodramen. Acht van zijn glas-in-loodwerken hangen aan staalkabels voor de ramen in de Sint Petruskerk in Tjerkwerd. De kunstwerken geeft hij geen titel omdat de verbeelding zijn werk moet doen. ,,Mensen komen veel kunst tegen en hebben hier hun eigen beeld bij. Ik denk dat mensen ook niet zonder kunst kunnen. Er wordt een breder beeld door gecreëerd”, stelt De Vries.

De ervaring als kunstenaar neemt hij ook mee in de activiteiten die de werkgroep cultuur organiseert. ,,Wij bedenken concepten voor cultuur in de breedste zin van het woord. Om samen op deze manier bezig te zijn is heel bijzonder. Er staat al veel op het programma, maar steeds komen er weer nieuwe plannen”, besluit De Vries.

Siebe de Jong overtroeft Jan Nota bij schaakclub Westergoo

Posted: 25 Jan 2018 02:33 AM PST

BOLSWARD – Siebe de Jong, oud-docent aan de Chr. Mavo te Bolsward, is al sinds mensenheugenis verbonden aan de Bolswarder schaakclub Westergoo. Hij heeft altijd tot de sterkere spelers behoord en dat is eigenlijk nog altijd het geval. Dinsdag versloeg hij de regerend clubkampioen Jan Nota en legde daardoor beslag op de tweede plaats in de tussenstand. Zijn prestatie oogstte alom bewondering.

Ook bewondering is er voor de opmars van Johan Leeverink. Hij versloeg Hessel van der Pal en is daarmee op weg naar de top drie. Banning blijft ongenaakbaar de ranglijst aanvoeren. Hij versloeg dinsdag Eeltsje Boomsma in een overigens lastig eindspel. Rintje Altena kan af en toe behoorlijk wisselvallig zijn maar dinsdag won hij kordaat van Sikma. De Leeuw versloeg Jan Altena en Fokke de Boer was heer en meester over Lambertus Hylkema. Jos Dölle speelde simultaan tegen Tjesse Bottema en Frans Smit. Dölle won beide partijen al had hij vermoedelijk tegen Bottema niet over geluk te klagen.

Er werden twee remises genoteerd. Niemarkt-Hageman en Stornebrink- Bergsma. Wordt vervolgd.

Auto botst tegen boom langs snelweg

Posted: 25 Jan 2018 12:53 AM PST

WONS – Op de A7 bij Wons is donderdagochtend een ernstig eenzijdig ongeval gebeurd. In de richting van Zurich is een automobilist met zijn auto van de weg geraakt en tegen een boom langs de snelweg gebotst.

De automobilist is naar het ziekenhuis overgebracht. Over zijn toestand is nog niets bekend. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse.

Van de auto bleef weinig over. Het voertuig is afgesleept. Het is nog onduidelijk hoe het ongeval kon gebeuren.

Verschillende verhalen openen Leeuwarden-Fryslân 2018. Wie vertelt waar?

Posted: 24 Jan 2018 08:30 AM PST

REGIO – Het culturele jaar 2018 gaat komend weekend van start. Zaterdag is de grootse opening in epicentrum Leeuwarden, maar de naam is niet voor niets ‘Leeuwarden-Fryslân 2018’; ook in de rest van de provincie worden volop activiteiten georganiseerd. En dat begint met het evenement 2018verhalen, waar verspreid over heel Friesland vele verhalenvertellers het woord nemen in musea, maar ook op andere openbare plekken of bij iemand thuis. Het moet de ‘mienskip’ samenbrengen, is de achterliggende gedachte van de organisatie.

Zo komt Joop Mulder, bedenker van Oerol, terug naar zijn geboortestad Bolsward. Hij vertelt het verhaal ‘Op de stoel van mijn vader’ vanaf een passende locatie: de raadszaal in het stadhuis, op de stoel vanwaar zijn vader, burgemeester tussen 1966 en 1984, Bolsward regeerde. Het gaat vrijdagavond over VannU, ‘t Diekje, niet te vergeten de Otteloeres en zijn reis naar Terschelling. Kroegpraat, oude koeien uit de sloot maar ook zijn visie op de cultuur in Fryslân.

In het Titus Brandsma Museum kunnen belangstellenden het levensverhaal van de gelijknamige pater, journalist en verzetsstrijder aanhoren. Ook in Bolsward: Reny Boersma die vanuit haar huis aan de Fûgelleane 26 haar ‘wonder’; een harttransplantatie.

Onder andere de schaatsmuts van Reinier Paping staat centraal in Het Kleine Paradijs in Easterein (Meilahuzen 9), waar in totaal drie verhalenvertellers zullen aantreden.

In Wommels worden in museum It Tsiispakhûs eveneens drie verhalen ten gehore gebracht. Durk Hibma vertelt over wie er onder de verweerde scheve Bidlersstien aan de Slachtedyk begraven liggen. Hij wordt opgevolgd Romke Toering over FC Nostalgia, een nostalgisch blokje om door zijn geliefde geboortedorp Easterlittens, naar het Merkematinee, het dorp van de kleine Littenser verhalen uit zijn jaren die het bepalen. Tot slot neemt Douwe Willemsma het woord over zijn familiebedrijf, schaatsenfabriek Ruiter in Akkrum.

Op 17 augustus 1860 overleed Evert Johannes Tigchelaar, de ‘Finneboer’ op de Sint Laurentiuspleats in Kimswerd. Het verhaal over zijn pake, Evert Aukes, die als zeeman met de V.O.C. een reis maakte via Kaap de Goede Hoop naar Oost- Indië in 1749 en zijn latere indrukwekkende zeereizen naar de Baltische kunnen aangehoord worden in de Laurentiuskerk.

In de Doopsgezinde gemeente De Lytse Streek zijn verschillende verhalen te horen over Menno Simons, Witmarsum en De Lytse Streek.

Slechts 23 mensen wonen er, in dat fascinerende rijtje huizen aan de sluis bij Kornwerderzand. Leven op een plek met een verhalenrijk verleden, maar ook leven op een plek die voor hem als een permanente vakantie voelt. Via het Kazemattenmuseum houdt Popke de Vlugt open huis en vertelt hoe het is om te leven op deze bijzondere plek. Guus Boers, de kleinzoon van kapitein Boers, de bevelhebber op Kornwerderzand tijdens de meidagen van 1940, vertelt aan de hand van en door hem zelf geschreven gedicht over zijn ervaringen tijdens een bezoek aan concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg.

De Blauwhuister belevenissen worden aan de hand van vier verhalen in Kafee de Freonskip in Blauwhuis verteld door dorpsbewoners. Dit gebeurt, in tegenstelling tot op vele andere locaties, ‘s middags vanaf 16.00 uur al.

Op de Merk in Workum staat het verhaal van de Canadese immigrant Thomas Ackermann centraal. Verder worden in Workum nog vier verhalen verteld op het Súd.

Vijf vertellers nemen de bezoeker in Museum Hindeloopen mee naar het verleden van Hindeloopen. Riemkje Pitstra is kinderboekenschrijfster en vertelt over ‘het wonder van het museum’. Froukje en Joukje wachten in spanning af op de thuiskomst van hun mannen die vissen op de Zuiderzee. Onderzoeker Fedde de Vreeze vertelt een verhaal over de maritieme geschiedenis. Tot slot vertellen de conservator en directeur over verleden, heden en toekomst van Museum Hindeloopen.

De meeste verhalen worden verteld tussen 19.00 en 22.00 uur. De complete en meest actuele lijst staat, samen met de aanvangstijden en exacte locaties op de website www.2018verhalen.nl.

Wisseling van de wacht bij Ondernemersfederatie

Posted: 24 Jan 2018 06:53 AM PST

SNEEK Robert van de Leur uit Bolsward is de nieuwe voorzitter van de Ondernemersfederatie, het samenwerkingsverband van 23 ondernemersverenigingen in Súdwest-Fryslân. Hij volgt Geert Jan Douma uit Sneek op die na acht jaar terugtrad.

Dit gebeurde tijdens ‘De ondernemer als topsporter’, een inspirerende bijeenkomst in een bomvol Theater Sneek, waar ruim zeshonderd ondernemers luisterden naar een lezing van Toon Gerbrands. De oud-Sneker – nu algemeen directeur van voetbalclub PSV in Eindhoven – vertelde over de maakbaarheid van succes.

Gerbrands, oud-speler van het voormalieg herenvolleybalteam van Animo, liet aan de aan de hand van zijn ervaringen in zowel de topsport, het bedrijfsleven als de overheid zien hoe je met visie, passie en actie doelstellingen kunt behalen. Daarbij kreeg hij de lachers regelmatig op zijn hand. Wethouder Maarten Offinga riep de ondernemers op te komen tot economische ‘speerpunten’ en zei daarbij de inbreng “van alle vijfduizend ondernemers in de gemeente Súdwest-Fryslân” nodig te hebben.

Het accountteam Economische Zaken van de gemeente wordt daarom actief ingezet om deze speerpunten op te halen en in kaart te brengen.

,,Een goed draaiende lokale en regionale economie is van grote waarde voor ons gebied”, aldus Offinga. De Ondernemersfederatie brengt in de komende weken bij alle aangesloten ondernemersverenigingen de daar levende onderwerpen in kaart om daarna te komen tot een breed gedragen ‘speerpunten-lijst’.

Volgens voorzitter Van de Leur zijn samenwerking, vertrouwen en enthousiasme de centrale woorden. Om dat te onderstrepen stond hij samen met Offinga na afloop van de bijeenkomst bij de uitgang, om alle aanwezigen persoonlijk te bedanken voor hun komst.

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019