Laden...

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 8

By Bolswardsnieuwsblad.nl received 1 jaar geleden

Categorieën: Kranten Media
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder
  • Html
  • Tekst

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: 8

Open dag Staal & Steen in Exmorra Muziekdrama ‘Whiplash’ in Filmhuis Bolsward Pension Perruque in Koudum benoemd tot beste B&B van Friesland Amber (12) Fries kampioen turnen 18 partuur present bij jeugdledenpartij KV Exmorra UPDATE: Verkeer kan weer rijden over de brug Afsluitdijk Slecht weekend voor korfballers Westergo Hartwert damkampioen mei lytst mooglike ferskil

Open dag Staal & Steen in Exmorra

Posted: 16 Jan 2018 01:18 AM PST

EXMORRA Atelier Staal & Steen houdt op zaterdag 20 januari van 10.00 tot 16.00 uur een open dag voor alle belangstellenden. In een expositie zijn de beeldhouwwerken van Anna Akke Fopma en haar cursisten te zien. Belangrijke thema’s in haar werk zijn verlies, verbondenheid, liefde en vrijheid.

Hiernaast exposeren Griet en Marc met hun quilten, Trijntje Bakker met haar sieraden, Nanda Vandeberg met glaskunst, Janny Bruinsma met haar schilderijen, Tineke Szarzynski met haar mixed media, Koos Reinsma met zijn kunst koeien en zijn de RVS urnen en sokkels van Jan Zeeders te zien.

Onder de naam Staal & Steen begonnen Jan Zeeders en Anna Akke Fopma in 2013 hun bedrijf. Een aantal jaren geleden begon Anna Akke Fopma met beeldhouwen, directe aanleiding was een persoonlijk verlies: ,,Door het beeldhouwen kon ik mijn verlies een plek geven en het omzetten naar iets tastbaars.” Jan Zeeders maakte onder haar beelden een RVS sokkel en zo kwam van één het ander. Inmiddels hebben ze een RVS urnen lijn die nog steeds wordt uitgebreid en een breed assortiment RVS sokkels. Ook kunnen deze op maat worden gemaakt. De RVS sokkels en urnen zijn binnen en buiten plaatsbaar.

Staal & Steen verzorgt diverse workshops/cursussen, zoals het maken van een beeld, sieraad, voelsteen of kinderfeestje. Het is ook mogelijk om een workshop beeldhouwen te volgen die specifiek gericht is op het verwerken van verlies. Fopma: ,,Uit ervaring weet ik hoe verlichtend beeldhouwen kan zijn bij het verwerken van een verlies. Het kan gaan om het overlijden van een dierbare, maar ook om het verlies van werk, echtscheiding of het verlies van gezondheid. Ik geniet ervan om deze processen te mogen begeleiden en een stukje met de klant op te lopen. Er wordt in kleine groepen gewerkt en er zijn qua lestijden vele mogelijkheden. Het ontstane beeld kan eventueel door ons op een RVS sokkel of urn geplaatst worden. Kom, kijk en beleef de rustige sfeer en geniet van de vele diverse kunstwerken.”

Muziekdrama ‘Whiplash’ in Filmhuis Bolsward

Posted: 16 Jan 2018 12:44 AM PST

BOLSWARD Filmhuis Bolsward vertoont donderdag vanaf 20.00 uur de film ‘Whiplash’. Het muziekdrama van regisseur Damien Chazelle vertelt het verhaal van Andrew Neiman (Miles Teller), een jonge jazzmuzikant. Hij is vastberaden om koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden.

De briljante muziekdocent Terence Fletcher (J.K. Simmons), die bekend staat om zijn gevreesde lesmethodes, leidt het beste jazzensemble van de school. Hij ontdekt de ambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band komt.

Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin.

Pension Perruque in Koudum benoemd tot beste B&B van Friesland

Posted: 16 Jan 2018 12:22 AM PST

UTRECHT/KOUDUM Op de vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht werden ze onlangs uitgereikt; de felbegeerde Zoover Awards. En opnieuw stonden Nico Kuijper en Janny Pruiksma, eigenaren van B&B Pension Perruque in Koudum, daar op het podium. Zij ontvingen net als vorig jaar een Gouden Award. Toen werden zij al de ‘Populairste B&aB van heel Nederland’. Dit jaar leverde het rapportcijfer 9,5 hen de titel ‘Beste kleine accommodatie van de provincie Friesland’ op.

Gedurende het jaar 2017 werden er tientallen reviews geschreven door gasten die in

Perruque verbleven. Zij delen hun ervaringen graag online met als doel anderen te helpen bij het vinden van de perfecte vakantie. Woorden als ‘fenomenaal’, ‘gastvrij’, ‘super’ en ‘een aanrader’ zijn daarbij geen zeldzaamheid als het over B&B Perruque gaat.

Tijdens de feestelijke awarduitreiking was de top tien van elke categorie aanwezig. In de categorie ‘kleine accommodaties’ bleek Perruque de Friese winnaar. ,,We zijn ontzettend blij met deze hoge waardering van onze gasten”, benadrukt eigenaresse Janny, ,,We werken elke dag ontzettend hard om de beste service en kwaliteit te bieden en dan is het natuurlijk fantastisch dat dit op deze manier wordt beloond.”

Amber (12) Fries kampioen turnen

Posted: 15 Jan 2018 09:31 AM PST

HEERENVEEN De Bolswardse Amber Wiersma is zaterdag bij de provinciale kampioenschappen turnen Fries kampioen geworden in de categorie jeugd D N3.

In de sporthal in Heerenveen was de 12-jarige Amber het sterkst op de meerkamp, waar de jonge turnsters zich moesten bewijzen op de balk, de brug, de vloer en het onderdeel sprong. Ook werd ze eerste van District Noord.

18 partuur present bij jeugdledenpartij KV Exmorra

Posted: 15 Jan 2018 09:13 AM PST

MAKKUM – 18 partuur stonden zaterdag op de lijst voor de jeugdledenpartij van KV Exmorra. In de zaal in Makkum werd gespeeld in een A-, B- en C-klasse.

In de A-klasse kaatsten 10 partuur een lijst. In halve finale had partuur Jacco Tolsma en Jeljer Abma een staand nummer en werd de andere halve finale gespeeld tussen Dietmer Kuperus en Redmer Abma tegen Jan Johannes van der Kamp en Marije Kuiper. Deze partij trokken Dietmer en Redmer naar zich toe op 5-2. De finale tussen Jacco en Jeljer tegen Dietmer en Redmer werd een prooi voor Dietmer en Redmer op 2-5 4-6. De eerste kransen in 2018 waren voor hen.

A-klasse winnaarsronde:
1. Dietmer Kuperus en Redmer Abma
2. Jacco Tolsma en Jeljer Abma
3. Jan Johannes van der Kamp en Marije Kuiper

A-klasse herkansing:
1. Marten Leijenaar en Femke Kuiper
2. Niels Steigenga en Marije Kuperus

In de B-klasse speelden 5 partuur in een lijst. Hier ging de finale tegen Stijn Feenstra en Hidde Reitsma tegen Kyano van Swinden Koopmans en Jacob Ynze Jaspers. Stijn en Hidde waren te sterk en ook zij pakten de eerste
kransen in 2018 op 5-3 6-0.

B-klasse winnaarsronde:
1. Stijn Feenstra en Hidde Reitsma
2. Kyano van Swinden Koopmans en Jacob Ynze Jaspers

B-klasse herkansing:
1. Mari-Ann Tolsma en Minke Postma

In de C-klasse speelden 3 partuur in een poule. Hidde Dijkstra en Kjelt Elgersma wonnen beide partijen en ook voor hen de eerste kransen in 2018.

C-klasse:
1. Hidde Dijkstra en Kjelt Elgersma

UPDATE: Verkeer kan weer rijden over de brug Afsluitdijk

Posted: 15 Jan 2018 04:41 AM PST

AFLSLUITDIJK – De draaibrug van de Stevinsluizen op de Afsluitdijk bij Den Oever is bijna de hele middag stuk geweest. De brug kon niet meer dicht. Inmiddels rijdt het verkeer weer en zal de ellenlange file langzaam oplossen. 

Dat meldt de verkeersdienst VID op Twitter. Verkeer moet rekening houden met vertraging. En verkeer richting Amsterdam wordt aangeraden om de route via Flevoland te rijden.

Van Friesland naar Noord-Holland…? Doe maar even niet via de #Afsluitdijk, want de draaibrug in de #A7 bij Den Oever is defect. Kies bij knooppunt Joure voor de route via Flevoland (#A7, #A6, #A1). pic.twitter.com/odNsdNSmIs

— VID (@vid) January 15, 2018

Afsluitdijk (#A7) vanuit Friesland DICHT bij Den Oever door technische storing. Omrijden kan vanaf Joure via Flevoland: pic.twitter.com/DMnuPH6MkT

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) January 15, 2018

Slecht weekend voor korfballers Westergo

Posted: 15 Jan 2018 03:08 AM PST

BOLSWARD – Een flinke oorwassing voor Westergo 1, afgelopen zaterdag. Een van de drie koplopers, te weten DTL uit Hantum, kwam naar Bolsward en veegde de vloer aan met de thuisploeg. Na 60 minuten korfballen stond er een pijnlijke 7-21 uitslag op het scorebord.

DTL voert de ranglijst aan met Flamingo’s en It Fean/Boelenslaan. Tegen deze twee teams speelde Westergo juist haar misschien wel twee beste wedstrijden van dit seizoen.

De wedstrijd werd geopend door de pupillen van de week: Janiek van der Brug en Meini van Abbema (spelend in D2). Zaterdagavond kwamen de Bolswarders er totaal niet aan te pas. DTL opende de score, pas na een minuut of 8 spelen (0-2), Westergo kwam nog heel even terug (1-2) en kreeg wat kansen op de gelijkmaker, maar meer zat er niet in. Veel overtredingen aan beide kanten leidden tot een hoop doelpunten uit strafworpen en vrije ballen, gegeven door de strenge, maar wel consequente scheidsrechter Veldhuis (Hoogkerk).

Illustratief voor de wedstrijd was wel dat Westergo liefst 5 van de 7 doelpunten maakte uit strafworpen. Daarbij werden er ook nog eens twee gemist. Na een 5-10 tussenstand (rust 5-12) denderde DTL door naar een 5-20 tussenstand halverwege de tweede helft. Het lukte Westergo tussen de 23 e en 53 e minuut niet om de korf te vinden. Uiteindelijk werd het 7-21.

Westergo staat nog steeds onderaan met 0 uit 8 gespeelde duels. Volgende week wacht het uitduel met de andere koploper, Flamingo’s. Thuis werd het in de slotminuut 16-17 voor de gasten. Het duel begint om 18.00 uur in de Houtmoune in Buitenpost.

Scores: Geert-Jan Sieperda 4 (4x strafworp), Eli Hunze 1 (1x strafworp), Hedzer Eringa 1, Dieuwke de Boer 1.

Hartwert damkampioen mei lytst mooglike ferskil

Posted: 14 Jan 2018 08:56 AM PST

EASTEREIN It is wol faker sa dat de dielnimmers oan it klupkampioenskip fan it Dambûn Frysk Spul inoar net folle tajouwe, mar it sil selden sa spannend west as sneon yn Easterein. De klups holden inoar finaal yn it lykwicht, en dus kaam it oan op ‘e buordpunten, sadat elke partij fan direkt belang wie. En doe luts Hartwert dochs wer oan ‘e langste ein.

De earste omloop hie noch wol in normaal ferrin. Hartwert wûn fan Aldegea, sels rom mei 6-2. En dat Skearnegoutum sterker wie as Lollum/Waaksens, dêr seach ek net ien fan op. Mar de twadde omloop sette alles op syn kop, en dat barde foaral yn ‘e wedstriid tusken Hartwert en Lollum/Waaksens. Yn ‘e foarbeskôgings wie Hartwert dochs wol as de wichtichste kampioenskandidaat tipt, en as der ien degradearje moast, dan wol de Lollumers, sa wie de ferwachting. Yndied tekenen de beide leechste Lollumer buorden al gau in nul oan. Mar doe draaide it byld. De iene nei de oare Lollumer wûn syn partij, ek bûnsfoarsitter Liuwe Westra, hoewol’t dy earst sels in hout yn ‘t efter stie. De einútslach 6-2 stie as in hûs. En doe’t dêrnei de Aldegeasters Skearnegoutum fersloegen, hiene alle ploegen ien punt. Noch sterker: se hiene ek allegearre likefolle buordpunten.

Doe moast yn ‘e tredde omloop de bûter jild jilde. Elke partij die der ta. It die al rillegau bliken dat de Lollumers útpoept wiene; se kamen net fierder as 2,5-5,5 tsjin Aldegea. De striid tusken de beide favoriten Hartwert en Skearnegoutum wie spannender, al draaide it wol de kant fan Hartwert út, nettsjinsteande dat earsteboerdspiler Taeke Kooistra yn ‘t lêst noch troch de klok gie. Utienliks hie dat gjin konsekwinsjes. Doe’t de einstân opmakke waard, die bliken dat Hartwert krekt in heal buordpuntsje mear hie as Aldegea. Inselde minimale ferskil besliste oer de degradaasje. It ûnferwachtse slachtoffer bliek Skearnegoutum.

Yn ‘e twadde klasse we it allike spannend. Dêr hiene de fjouwer ploegen nei twa omlopen ek allegearre likefolle wedstriidpunten. It wie yn ‘e lêste omloop tanksij in rom útfallen oerwinning op Hartwert II dat Blauhús op it earste plak telâne kaam, mei krekt wat mear buordpunten as De Gaastmar. It wie sadwaande foar it earst yn ‘e skiednis fan ‘e klup dat de Blauhústers nei it heechste nivo promovearren. Hartwert II degradearre, want dat kaam yn buordpunten wer justjes minder út as Jorwert.

Dat kin takom’ jier noch kurieuze tastannen opsmite, want it wie krekt in kombinaasjeploech fan datselde Hartwert mei Blauhús dy’t him it sterkste betoande yn ‘e tredde klasse, ek al wiene de ferskillen dêr ek wer net hiel grut. It aardige wie hjir dat der ek in ploech “Hollânske” dammers út Boalsert en Warkum meidie, en dat Lollum/Waaksens II sels in hiel kontingint echte Hollanders kontraktearre hie. Op himsels allegearre goeie dammers, mar se kamen der dochs wol efter dat de Fryske fariant fan it damjen syn eigen swierrichheden hat.

Utslaggen kampioensklasse: Hartwert – Aldegea  6-2, Skearnegoutum – Lollum/Waaksens  5-3; Lollum/Waaksens – Hartwert  6-2, Aldegea – Skearnegoutum 5-3; Skearnegoutum – Hartwert 3-5, Aldegea – Lollum/Waaksens 5,5-2,5. Einstân (mei tusken heakjes it tal buordpunten): 1. Hartwert 2 (13); 2. Aldegea 2 (12,5); 3. Lollum/Waaksens 1 (11,5); 4. Skearnegoutum 1 (11).

Twadde klasse: Hartwert II – Jorwert 4,5-3,5, Blauhús – De Gaastmar 5,5-2,5; De Gaastmar – Hartwert II 5,5-2,5, Jorwert – Blauhús 4,5-3,5; Blauhús – Hartwert II 5,5-2,5, Jorwert – De Gaastmar 3,5-4,5. Einstân: 1. Blauhús 2 (14,5); 2. De Gaastmar 2 (12,5); 3. Jorwert 1 (11,5); 4. Hartwert II 1 (9,5).

Tredde klasse: Lollum/Waaksens II – Boalsert/Warkum 2-5, Aldegea II – Blauhús/Hartwert 4-4; Skearnegoutum II – Aldegea II 3-5, Blauhús/Hartwert – Lollum/Waaksens II 2,5-5,5; Boalsert/Warkum – Blauhús/Hartwert 3-5, Lollum/Waaksens II – Skearnegoutum II 2-6; Aldegea II – Lollum/Waaksens II 3-5, Skearnegoutum II – Boalsert/Warkum 7-1; Boalsert/Warkum – Aldegea II 4-4, Blauhús/Hartwert – Skearnegoutum II 5-3. Einstân: 1. Blauhús/Hartwert 2,5 (16,5); 2. Skearnegoutum II 2 (19); 3. Aldegea II 2 (16); 4. Lollum/Waaksens II 2 (14,5); 5. Boalsert/Warkum 1,5 (12).

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019