Laden...

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: Droom Chris Gaitan is in vervulling: ‘Ik heb nooit aan iets anders gedacht’

By Bolswardsnieuwsblad.nl received 1 jaar geleden

Categorieën: Kranten Media
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder
  • Html
  • Tekst

Nieuwsbrief Bolswards Nieuwsblad: Droom Chris Gaitanis in vervulling: ‘Ik heb nooit aan iets anders gedacht’

Droom Chris Gaitanis in vervulling: ‘Ik heb nooit aan iets anders gedacht’

Posted: 09 Jan 2018 02:55 AM PST

BOLSWARD/ATHENE – Zijn doel: 50.000 euro verzamelen. De reden: toelating tot de vliegschool Global Aviation S.A. in Athene om zo piloot te worden. Chris Gaitanis (20) slaagde er in zes weken tijd via crowdfunding in de benodigde gelden bijeen te krijgen. 

Vanuit zijn appartement net buiten het centrum van Athene vertelt de Bolswarder het geheim achter zijn succesvolle actie: ,,De sleutel is doorzettingsvermogen. Laten zien dat je het écht graag wilt.”

Want al van jongs af aan droomt hij van een carrière in de luchtvaart. ,,Ik was drie maanden oud toen ik voor het eerst in een vliegtuig zat. Het is voor mij altijd wel duidelijk geweest. Ik heb nooit aan iets anders gedacht.” Na zijn middelbare schoolperiode deed hij succesvolle toelatingstesten bij vliegscholen in Amsterdam en Maarssen. In beide gevallen werd hij echter teleurgesteld: de financiering kwam niet rond en hij zou zelf de toelatingskosten (97.500 en 122.000 euro) op moeten hoesten. ,,Het zou allemaal goed komen zeiden ze. Ik had de boeken al binnen en ik had zelfs al bezichtigingen gedaan voor een woning in Amsterdam. Nu zijn beide scholen failliet.” En behoorlijke tegenslag, maar Chris liet zich niet uit het veld slaan. Hij vond een goedkoper alternatief in de Griekse hoofdstad, het land waar zijn vader vandaan komt.

En dus zette hij alles op alles om de benodigde 51.350 euro bijeen te harken. De aspirant-piloot startte een crowdfundactie die bijzonder succesvol verliep. Al na de eerste week stond er tienduizend euro op de teller, een week later achttien en na week drie zat hij al over de helft. Ondertussen deed hij een succesvolle pitch bij de Rotery en schakelde hij hulp in van tv-persoonlijkheid Jort Kelder, die speciaal voor hem een boodschap insprak. ,,Daarna ging het echt snel”, vertelt Chris. Anderhalve maand na de start was zijn streefbedrag binnen. ,,Dat bestaat voor ongeveer tachtig procent uit leningen en twintig procent uit giften”, legt hij uit. Voor de betrouwbaarheid werden de donaties gedaan op het rekeningnummer van Stichting BOP, waar Chris tot voor kort in het bestuur zat.

En zelf stilzitten deed hij allerminst: ,,Ik had twee banen en werkte zo’n zestig uren in de week.” Hij verdiende zijn geld ‘s ochtends bij een jachtmakelaar in Stavoren om ‘s middags door te reizen naar Leeuwarden, waar hij werkte voor PostNL.

Begin december zag hij in dat ‘het goed zou komen’. ,,Toen ben ik naar Griekenland gereisd en heb ik de keuring gedaan en de testen gehaald. En nu zit ik hier”, kijkt hij met een tevreden glimlach terug op zijn actieperiode.

Maandag was zijn eerste schooldag, volgende maand al gaat hij voor het eerst de lucht in. De opleiding duurt in totaal veertien maanden en dan is de droom van Chris werkelijkheid geworden. ,,Ik ben besmet met een virus en daar bestaat geen anti-virus voor”, vat hij treffend samen.

Yme Gietema.

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019