View this email in your browser

In deze editie De Eerstelijns

Editie 2 - nummer 2

Contractering 2020: tips voor succesvol onderhandelen

Wie gaat onderhandelen over het contract met de zorgverzekeraar wil natuurlijk een bevredigend resultaat. Maar wat is de kern van goed onderhandelen? Het helpt in elk geval als je je gesprekspartner kent en goed voorbereid bent. Er zijn meer tips om goede onderhandelingen te voeren en het proces te verbeteren.

Judith van Duren, programmamanager bekostiging bij InEen, weet hoe lastig onderhandelingen kunnen zijn. Zij geeft tips en aandachtspunten. Hieronder: drie voorbeelden.

Sluit aan bij landelijke en regionale afspraken

“Voor 2019-2022 is een Hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg afgesloten. Daarin staan afspraken over bijvoorbeeld de thema’s voor de juiste zorg op de juiste plek, jaarlijkse groei en indexering. Het helpt als je de landelijke afspraken kent en daarbij aansluit in de regionale plannen voor contractering.

Over de Organisatie & Infrastructuur (O&I)-module zijn overgangsafspraken gemaakt. Hiernaar kun je verwijzen bij de onderhandeling. Het hoofdlijnenakkoord is te vinden op de website van de rijksoverheiden de afspraken over O&I op de website van InEen. Lees verder de bovenregionale inkoopdocumenten van de zorgverzekeraar goed. Deze worden per 1 april gepubliceerd.”
Lees hier verder

De plattelandsgemeente in 2049

Gemeenten en huisartsen gaan zich ontwikkelen tot natuurlijke samenwerkingspartners. In landelijke gebieden bijvoorbeeld zal gemeentelijke financiering het zorgaanbod in huisartsenpraktijken versterken en zo voorzieningen in de buurt houden. Dat verwacht Cees van den Bos, wethouder in de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij schreef er een column over voor De Eerstelijns.

Schouwen-Duiveland over dertig jaar? Huisartsen, ziekenhuis en gemeente werken dan nauw samen. Dit is te danken aan de regisserende functie van de gemeente, althans zo voorzie ik het.

Gemeenten hebben tegen die tijd nieuwe taken op hun bordje hebben gekregen. Ook taken die een meer medisch karakter hebben. Denk bijvoorbeeld aan verpleging en verzorging, maar mogelijk ook aan de ggz. Mede om die reden zien gemeenten en huisartsen elkaar straks echt als samenwerkingspartners. Men kent elkaar door en door. Ook persoonlijk. Men weet precies wie wat te bieden heeft. Gemeenten trekken financiële middelen uit om het zorgaanbod in huisartsenpraktijken te versterken en zo voorzieningen in de buurt te houden.

Leeshier verder

Patiëntgebonden bekostiging openbare apothekers

Een apotheker die zijn patiënt goed kent, over correcte en actuele informatie beschikt en goed ingebed is in het lokale netwerk, kan bijdragen aan het voorkomen van onnodige ziekenhuisopnames. Daarvoor is een patiëntgebonden bekostiging nodig waarvoor patiënten ingeschreven staan bij een huisapotheek, stelt Jan-Peter Heida, adviseur bij SiRM.

Er is een fundamentele verandering nodig van de bekostiging van openbare apotheken: een patiëntgebonden bekostiging die de zorgfunctie van apothekers versterkt. Dat staat in het rapport ‘Versterking van de functie van openbaar apothekers’. Jan-Peter Heida, adviseur bij Strategies in Regulated Markets (SiRM),is een van de opstellers.

Hij zegt:“De omzet van de openbare apotheker komt steeds meer onder druk te staan. Financiële prikkels die meer recht doen aan de zorg die de apotheker levert, ontbreken. Dat maakt het noodzakelijk om na te denken over de positie, rol en functie van de openbare apotheker.”

Lees hier verder

Win een inspirerend boek

Een buitenkansje: drie abonnees van De Eerstelijns kunnen een prijs winnen. Het betreft een boek over een eenvoudige aanpak voor complexe vraagstukken.

'Hoe richt je een zwem?' is geschreven voor onder meer bestuurders, managers, directeuren en beleidsbepalers. Steeds vaker - ook om de gezondheidszorg - worden zij geconfronteerd met vraagstukken die zo ingewikkeld zijn dat één individu of organisatie ze niet meer op kan lossen.

Het artikel 'Regionaal vernieuwingsplatform als uitweg'  op pagina 38/39 van het magazine maakt duidelijk wat zoal de waarde van de geschetste aanpak kan zijn in de zorg. Een van de auteurs van dit ingezonden verhaal, Gemma van der Ploeg, is ook medeauteur van 'Hoe richt je een zwerm?'

Zij stelt drie gratis exemplaren beschikbaar. Wilt u in aanmerking komen voor dit inspirerende boek? Meld dan uiterlijk op dinsdag 19 April 2019 via hoofdredacteur@de-eerstelijns.nl waarom u denkt er veel baat bij te zullen hebben. Daarna worden de winnaars bepaald. Vergeet niet uw adres te vermelden. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Copyright © 2019 De Eerstelijns, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je eerder aangemeld bent bij De Eerstelijns.

Our mailing address is:
De Eerstelijns
Nieuwe Langeweg 109
Hoogvliet Rotterdam, ZUID-HOLLAND 3194 DC
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.