View this email in your browser

In deze editie De Eerstelijns

Editie 3 - nummer 1

Preventie-abonnement op je gezondheid

Peter Joosten, biohacker PeterJoosten.net, verzorgt een inspirerende column over zorgtechnologie. Concreet: over quantified self, oftewel de meetbare mens.

Een passage uit zijn column: “Zo vertelde Justin Lawler hoe hij zijn beginnende osteoporose op allerlei manieren meet. De Ierse programmeur kijkt hiervoor naar zijn voeding, de samenstelling van zijn darmflora, zijn trainingen, slaap en dichtheid van de botten. Op een methodische manier zoekt hij uit hoe hij meer grip kan krijgen op zijn gezondheid. Op het podium zag ik zijn vastberadenheid en actiebereidheid om alles te doen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Justin was ook realistisch. Ik verwacht niet dat mijn arts al die gegevens bijhoudt. Maar met de mogelijkheden die we nu hebben, wil ik dat toch zeker zelf doen.”
Lees hier verder.

Een nieuwe kijk op kwaliteit

InEen heeft in het document Kwaliteitsbeleid op maat haar visie op kwaliteitsontwikkeling voor de eerste lijn vastgelegd. Een praktisch document met concrete bouwstenen en gereedschappen, waarmee zorggroepen, huisartsenposten en gezondheidscentra huisartsen kunnen ondersteunen bij het leren en verbeteren. Een inspiratiebron vormde het nieuwe kwaliteitsdenken van de Kwaliteitsraad van Zorginstituut Nederland.

Welke ambitie legt InEen voor de eerstelijnszorgorganisaties neer met het document Kwaliteit op maat? Een heel waardevolle, vindt Max Visser, medisch bestuurder bij Meditta en lid van de klankbordgroep van de opstellers van Kwaliteitsbeleid op maat.“Voldoen aan kwaliteitseisen in de zorg is vinkjes zetten geworden”, zegt hij. “Een verkeerd uitgangspunt, want niemand gaat naar zijn werk met het idee ‘Vandaag ga ik eens lekker disfunctioneren’. Het leidt tot registratiedruk en frustratie. Veel waardevoller is werken aan continue kwaliteitsverbetering, en dat is precies wat deze nieuwe visie van InEen beoogt.

”Hij vervolgt: “De kern is dat je aantoont bezig te zijn met kwaliteit door kritisch te kijken naar je werk, dat af te zetten tegen hoe je collega’s werken en op basis daarvan te komen tot een voortdurend opwaartse kwaliteitsspiraal. Natuurlijk moet je voor externe verantwoording kunnen aantonen dat je die weg aflegt, bijvoorbeeld in een jaarverslag of een overzicht van doorlopen verbetertrajecten, maar dat is beslist iets anders dan de vinkjescultuur die in de afgelopen jaren is ontstaan.”
Lees hier verder.

Gespreks- en rekentool integrale zorg kwetsbare ouderen

Succesvolle zorg voor kwetsbare ouderen is gebaat bij een integrale aanpak. Maar hoe zit het dan met de kosten en opbrengsten? Mogelijk biedt een gespreks- en rekentool daarvoor handvatten, zo blijkt uit de eerste pilots.

De aanleiding: een integrale aanpak reikt verder dan het behandelen van aandoeningen. Het draait vooral ook om welbevinden, zelfredzaamheid, preventie en wat ouderen zelf willen: lekker leven. Dat gaat veel meer partijen aan dan alleen de eerste lijn. Nu ligt de financiering vanuit de Zorgverzekeringswet, Wmo en Wlz op losse onderdelen al lastig, laat staan de financiering en opbrengsten bij een integrale aanpak.

Kennismaken en vertrouwen
Als zorggroepen, professionals uit het sociale domein, gemeenten en zorgverzekeraars om tafel gaan om te spreken over zorg voor kwetsbare ouderen, waar lopen zij dan tegenaan? Hoe zitten alle stakeholders in het spel? Hoe komen zij van mooie ambitie tot concrete activiteiten? Hoe worden de kosten verdeeld? Het lastige is vaak: als de ene partij bespaart of investeert, voelt een andere partij de winst. Geen wonder dat partners koudwatervrees hebben bij integrale bekostiging van de zorg voor kwetsbare ouderen.

“Sommige spelers op het integrale toneel kennen elkaar nog niet, maar ze zijn wel tot elkaar veroordeeld. Het begint dus met kennismaken en elkaar leren vertrouwen”, zegt Jochum Deuten. Als zelfstandig onderzoeker ontwikkelt hij de gespreks- en rekentool kwetsbare ouderen samen met Marian Schoone van TNO. “Meer nog dan op de cijfers, ligt de nadruk bij deze tool op de dialoog”, zegt Deuten. Het gesprek moet leiden tot een onderbouwd plan, met draagvlak bij de betrokken partners.
Lees hier verder.

Regionale samenwerking bij zorg kwetsbare ouderen

Dat netwerkzorg juist voor kwetsbare ouderen belangrijk is, daarover is intussen iedereen het eens. De vraag is: hoe krijg je het van de grond? ZonMw organiseerde een conferentie over dit thema. “Uiteindelijk gaat het om vertrouwen.”

Kwetsbare, thuiswonende ouderen hebben vaak een waaier aan professionals om zich heen: wijkverpleegkundigen, casemanagers, ergotherapeuten, POH’s, huisartsen, begeleiders en wijkcoaches. Dat leidt ertoe dat niet alleen ouderen, maar ook zorgverleners soms niet meer weten wie bij een cliënt betrokken is. De oplossing heet netwerkzorg, oftewel professionals die binnen een regionale samenwerking hun zorg op elkaar afstemmen.

Tijdens de ZonMw-conferentie Netwerkzorg voor kwetsbare ouderen in maart waren er dan ook vertegenwoordigers aanwezig uit alle sectoren: onderzoekers, beleidsmedewerkers, gemeentebestuurders, zorgorganisaties en zorgverzekeraars.

Leer elkaar kennen
Over de vraag hoe je netwerkzorg succesvol aanpakt, werd binnen het Radboudumc-project DementieNet veel kennis opgedaan. In vijf jaar tijd startten dertig lokale zorgnetwerken. Onderdeel van het project is het trainen van lokale trekkers in leiderschap.

Een van de succesfactoren, vertelden de betrokkenen tijdens de conferentie, is het elkaar leren kennen. Waar zorgverleners van verschillende zorgorganisaties elkaar aanvankelijk als concurrenten zien, worden zij in de loop der tijd steeds meer collega’s. “Omdat het niet meevalt om de drukbezette zorgverleners bij elkaar te krijgen, kunnen trekkers het best beginnen vanuit individuele casussen”, zegt huisarts Marieke Perry (Radboudumc), als senior onderzoeker verbonden aan DementieNet. “Samenwerken begint met inzoomen op één cliënt, en van daaruit samen kijken wat beter kan. Begin klein, met de praktijk van alledag.”
Lees hier verder.

Copyright © 2019 De Eerstelijns, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je eerder aangemeld bent bij De Eerstelijns.

Our mailing address is:
De Eerstelijns
Nieuwe Langeweg 109
Hoogvliet Rotterdam, ZUID-HOLLAND 3194 DC
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.