‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 

Krachtige basiszorg nu in alle vier de grote steden

De integrale aanpak van Krachtige basiszorg wérkt. Het leidt tot een duurzame verbetering van de kwaliteit van de zorg. Daarom gaan tien huisartsenpraktijken met hun partners deze wijze van samenwerken ook invoeren in achterstandswijken van de vier grote steden, met steun van de Achterstandsfondsen, CZ en Zilveren Kruis.

Het eerstelijnssamenwerkingsverband Overvecht Gezond en de Buurtteamorganisatie Sociaal hebben Krachtige basiszorg ontwikkeld en geïmplementeerd in de Utrechtse wijk Overvecht. Het is een andere manier van kijken naar patiënten en ook de zorg anders organiseren.
Professionals krijgen met hulp van het 4D-model zicht op klachten en bespreken deze met hun patiënten. Dit model gaat uit van vier domeinen: lichaam, geest, sociaal en maatschappelijk, en hun onderlinge relatie. Het legt een relatie met hoe iemand zich voelt.

Samen met sociale domein
Francine Francke is directeur van Stichting Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost (GAZO) en lid van de initiatiefgroep van Krachtige basiszorg in de G4, een samenwerkingsverband van alle deelnemende locaties. “Krachtige basiszorg is het sterke antwoord op de complexe problemen op meerdere terreinen die patiënten in achterstandswijken hebben”, zegt zij. “Deze problemen vereisen een integrale aanpak. Vooral de samenwerking met het sociaal domein is van belang.”
Lees hier verder.

 

Praktijkvariatie verminderen én ervan leren

Praktijkvariatie is een complex fenomeen. De leer- en verbetermogelijkheden vragen daarom om een langetermijnstrategie en inbedding in het kwaliteitsbeleid, blijkt uit onderzoek van InEen. 

Nodig daarvoor zijn doorontwikkeling van bestaande indicatoren, een andere manier van kijken naar de resultaten van bestaande indicatoren én het gebruikmaken van andere beschikbare bronnen van spiegelinformatie. Noodzakelijk zijn ook betere methoden voor analyse van praktijkvariatie, met helderder onderscheid tussen (on)verklaarde en gewenste praktijkvariatie enerzijds en ongewenste praktijkvariatie aan de andere kant. Deze benadering sluit aan bij het Kwaliteitsbeleid op maat van InEen, waardoor praktijkvariatie een bouwsteen wordt om aan kwaliteit te werken.

Dit zijn de belangrijkste strategische aanbevelingen in het verslag van het project ‘Verminderen van ongewenste praktijkvariatie’. InEen publiceerde het in april. Het project startte begin vorig jaar.
Lees hier verder.