‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 

Alle acute zorgvragen naar één regionaal loket

Een regionaal loket dat alle acute zorgvragen ontvangt en beoordeelt en daarna de best passende zorgverlening inzet. Het zorgcoördinatiecentrum leidt tot de juiste zorg, door de juiste zorgverlener, op het juiste moment, op de juiste locatie. InEen en Ambulancezorg Nederland (AZN) ambiëren de start van minstens drie pilots volgend jaar. 

Gezamenlijk optrekken om de druk in de acute-zorgketen te verminderen. Dat is een van de belangrijke doelen van het initiatief, vertelt AZN-directeur Koos Reumer.

Wat is een zorgcoördinatiecentrum?
“Het concept zorgcoördinatie is niet nieuw, het komt al elders in de zorg voor. Evenmin speelt het in op exclusieve problematiek van ambulancevoorzieningen. Zorgcoördinatie kan juist een antwoord zijn op ontwikkelingen die breed worden gevoeld in de acute zorgketen. Het is iets wat we in gezamenlijkheid zouden moeten vormgeven. In eerste instantie met huisartsenposten, thuiszorgorganisaties en de acute ggz. Maar later ook met de verloskundige zorg en ziekenhuizen.
Lees hier verder.

 

Uniek: POH-ggz-spoed

Als de POH-ggz een schot in de roos is binnen de huisartsenpraktijk overdag, waarom wordt dan buiten kantooruren niet soortgelijke zorgverlening geboden op de HAP?

Volgens Inge Kramer en Jantinus Veenstra was dit een ‘missing link’. Daarom schreven de twee een zorgvernieuwingsplan. Zo tekenden ze drie jaar geleden voor een landelijke primeur: POH’s-ggz-spoed tijdens weekeinden en feestdagen, in de huisartsenposten van Zuid-Kennemerland. Verschillende HAP’s hebben zich sindsdien bij hen gemeld. Dankzij subsidie van ZonMw konden Kramer en Veenstra een implementatieplan opstellen en zijn ze de nieuwe werkwijze aan het introduceren bij vijf HAP’s.

Kramer: “Dit had er volgens ons eigenlijk altijd al moeten zijn in de eerste lijn. Wij hopen op landelijke invoering, maar wel met BIG-geregistreerde professionals. Dat schept vertrouwen bij de zorgverleners op de HAP en creëert duidelijkheid over verantwoordelijkheden”
Lees hier verder.