Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

10 april 2018

Regiobijeenkomst onderwijs - arbeidsmarkt Eindhoven

12 april 2018

Regiobijeenkomst onderwijs - arbeidsmarkt Delft

 24 april 2018

Regiobijeenkomst onderwijs - arbeidsmarkt Enschede

24 mei 2018

Training toetsing examinering voor studenten met een functiebeperking. Wat zijn de mogelijkheden?

13 juni 2018

Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits maart 2018

In deze nieuwsbrief leest u over projecten en activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en ander nieuws rond studeren met een functiebeperking.

Regiobijeenkomsten over thema aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt

De regiobijeenkomsten van Expertisecentrum handicap + studie over de aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt vinden plaats op 10 april (Eindhoven), 12 april (Delft) en 24 april (Enschede). Het thema wordt tijdens de bijeenkomsten vanuit verschillende kanten belicht: werkgevers, jongeren met een beperking en onderwijsinstellingen komen aan het woord. Daarnaast presenteert onderzoeks- en adviesbureau KBA een visie op doorlopende overgang van opleiding naar werk: de transitieroute.
Lees meer

Als docent aan de slag met toegankelijk onderwijs?

De pagina voor docenten op de website van Expertisecentrum handicap + studie is vernieuwd. Wie wil weten hoe je het onderwijs als docent toegankelijker en inclusiever kunt maken kan hier terecht. Het professionaliseringsaanbod, de handreikingen en tools op deze pagina zijn speciaal voor docenten en gericht op het toegankelijk maken van het onderwijs voor alle studenten. Ook voor studenten met een functiebeperking om zo studievertraging en uitval bij deze groep zoveel mogelijk te voorkomen.
Lees meer

Studenten lanceren meldpunt voor studiekeuzecheck

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lanceerden op 22 februari 2018 een meldpunt voor alle aankomende studenten die een studiekeuzecheck doorlopen. Op dit meldpunt kunnen (aankomende) studenten klachten achterlaten over hoe de studiekeuzecheck verloopt of over het advies wat zij krijgen.
Lees meer

Kamervragen over individuele studietoeslag

Eind februari 2018 beantwoordde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Kamervragen van het kamerlid Futselaar (SP) over het bericht dat de vergoeding aan studenten met een handicap fors verschilt per gemeente. Dit onderwerp was ook aan de orde tijdens het overleg van handicap + studie, LSVb, ISO, VH, VSNU en VNG met minister van Engelshoven van OCW op 21 februari jl. De regeling studietoeslag gaat geëvalueerd worden door SZW.
Lees meer

Roermond komt student tegemoet

De gemeente Roermond gaat de studietoelage voor studenten met een functiebeperking verhogen van honderd naar 282 euro.
Lees meer

Aan de slag met het Protocol Dyslexie mbo: bijeenkomst 14 mei 2018

Onlangs is het vernieuwde Protocol Dyslexie mbo verschenen. Het protocol geeft mbo-instellingen richting op het gebied van screening, diagnostiek en begeleiding van studenten met dyslexie. Bent u benieuwd hoe u de adviezen uit het protocol kunt omzetten in concreet handelen in de praktijk? Wilt u binnen uw mbo-instelling een verbeterslag maken met (de uitvoering van) het dyslexiebeleid? Meld u dan aan voor de regiobijeenkomst, georganiseerd door het Expertisecentrum Nederlands, CINOP en ITTA.
Lees meer

NPO 3 ruim maand lang in teken van jongeren en depressie

Van 9 april tot en met 16 mei 2018 geven jongeren zich bloot in tal van NPO 3-programma’s, op npo3.nl en via NPO 3FM tijdens de #TrueSelfie-weken. Zij willen depressie, zelfmoordgedachten en andere psychische problemen bespreekbaar maken. De uitzendingen worden omlijst met testimonials: korte zelfportretten van jongeren die openhartig hun ervaringen delen.
Lees meer

Hardenberg meest toegankelijk voor mensen met beperking

Hardenberg is wat toegankelijkheid betreft een voorbeeld voor de rest van Nederland, oordeelt een jury van deskundigen. De gemeente in Overijssel is uitgeroepen tot 'meest toegankelijke gemeente'. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en juryvoorzitter Otwin van Dijk maakten de winnaar begin maart 2018 bekend in tv-programma Kassa.
Lees meer

Stichting 5D zoekt student met beperking voor een afstudeeronderzoek

Stichting 5D wil onderzoeken of het haalbaar is om in Nederland een internationaal theaterfestival te organiseren op het gebied van Disabled Led Arts. En zoekt daarvoor een hbo- of universitair student met een (on)zichtbare handicap of beperking voor een afstudeeronderzoek. Stichting 5D maakt theater met mensen met en zonder handicap.
Lees meer

Vragenlijst brengt positieve eigenschappen van mensen met autisme in kaart

Mensen met autisme krijgen vaak vooral te horen waar ze niet goed in zijn. De Kwaliteitenvragenlijst moet hier verandering in brengen. ‘Natuurlijk moet je als psycholoog altijd goed onderzoeken welke klachten bij iemand tot problemen leiden’, zegt psycholoog Vivian Snouckaert, één van de samenstellers van de Kwaliteitenvragenlijst. ‘Maar daarbij gaat het wel maar om een deel van die persoon. Iedereen heeft daarnaast ook sterke eigenschappen en kwaliteiten.’
Lees meer

Diversen

Autismeweek van 31 maart t/m 7 april 2018: tijdens de Autismeweek van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vinden er in het hele land activiteiten plaats rond het thema ‘luisteren naar autisme’. De NVA-regio’s en de Autisme Info Centra (AIC’s) organiseren bijvoorbeeld inloopmiddagen, informatiemarkten en lezingen.
Lees meer

Vlog over studentenplatforms SMF in actie: drie studentenplatforms die zich inzetten voor studeren met een functiebeperking komen bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en ideeën en kennis uitwisselen.
Naar het filmpje

Een avond voor dromers, denkers en doeners: CNV Jongeren organiseert 12 april 2018 voor professionals en jong volwassenen een avond met als thema’s: ‘Een arbeidsmarkt voor iedereen’, ‘Trots op het mbo’ en ‘20’ers: de onbegrepen generatie’. Zes jonge sprekers delen hun verhaal delen over onder andere het starten van een onderneming met een arbeidsbeperking en over vakmanschap en taboes over het mbo.
Manifest Liliane Fonds: alle kinderen moeten welkom zijn op school, ook kinderen met een handicap. Negen van de tien kinderen met een handicap kunnen, mogen of durven echter niet naar school. Dat zijn ruim 33.000.000 kinderen wereldwijd. Het Lilianefonds formuleerde een manifest met tien dringende actiepunten.
Naar het manifest

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2018, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp