Nieuwsbrief handicap + studie
www.handicap-studie.nl

Agenda

9 november 2017

Training toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking. Wat zijn de mogelijkheden?

24 november 2017

Webinar hoe kun je als docent bijdragen aan toegankelijk en inclusief onderwijs?

7 december 2017

Open Huis Expertisecentrum handicap + studie.

11 januari 2018

Basistraining studeren met een functiebeperking

5 februari 2018

Training waarborgen kwaliteit van beleid studeren met een functiebeperking

10 april 2018

Training studeren met autisme (ASS) en AD(H)D

24 mei 2018

Training toetsing examinering voor studenten met een functiebeperking.  Wat zijn de mogelijkheden?

13 juni 2018

Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten

Contact

Expertisecentrum handicap + studie

Postbus 1585
5200 BP 's Hertogenbosch

T: 073 6800783
E: algemeen@handicap-studie.nl

Volg ons

LinkedIn
Twitter
Facebook

Nieuwsflits oktober 2017

In deze nieuwsbrief leest u alles over de aankomende activiteiten van Expertisecentrum handicap + studie en nieuwtjes over studeren met een functiebeperking.

Voorlichting en begeleiding voor studenten met functiebeperking in hoger onderwijs onder de maat

Steeds meer studenten met een functiebeperking vinden hun weg naar het hoger onderwijs. Deze studenten ondervinden allerlei belemmeringen tijdens hun studie. Er ligt een grote opdracht voor het hoger onderwijs om ervoor te zorgen dat ook studenten met een beperking hun studie met succes kunnen afronden. Vooral op het gebied van informatievoorziening en begeleiding schieten hoger onderwijsinstellingen tekort. Dat staat in het rapport Studeren met een functiebeperking 2017. Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I) brengt dit rapport jaarlijks uit in opdracht van het Expertisecentrum handicap + studie.
Lees meer

Webinar hoe kun je als docent bijdragen aan toegankelijk en inclusief onderwijs?

Op 24 november (12.30 - 13.15 uur) is er een gratis webinar voor docenten over toegankelijk en inclusief onderwijs. Docent Marloes Vlind (Vrije Universiteit), adviseur Judith Jansen (Expertisecentrum handicap + studie) en een student beantwoorden vragen en geven tips. Heb je vragen over jouw rol als docent en het toegankelijk en inclusief maken van jouw onderwijs? Loop je tegen bepaalde dingen aan? Neem dan deel aan dit webinar!
Lees meer

Open huis Expertisecentrum handicap + studie op 7 december 2017

Wie graag wil ontdekken wat Expertisecentrum handicap + studie het afgelopen jaar gedaan heeft en in 2018 gaat doen, is op 7 december 2017 van harte welkom in ’s-Hertogenbosch. Tijdens het Open Huis is er ruim de kans om expertise op te doen, informatie uit te wisselen en te netwerken. Paul Verhaeghe verricht de openingslezing.. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Gent en schrijver van de boeken Identiteit, Autoriteit en De neoliberale waanzin. Verder zijn er presentaties en workshops over studeren met een functiebeperking.
Lees meer

Best practice verantwoording over studeren met een functiebeperking bij ITK

De tweede ronde instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) is van start gegaan. Bij de ITK moeten instellingen zich onder andere verantwoorden over het beleid studeren met een beperking en de voorzieningen die geboden worden aan studenten met een beperking. Ter voorbereiding hierop heeft de Hanzehogeschool in het voorjaar van 2017 ervaring opgedaan met de beleidsscan/audit van Expertisecentrum handicap + studie. Paul van der Wijk (CvB Hanzehogeschool Groningen) en Lies Korevaar (lector Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen) zien deze beleidsscan als een best practice.
Lees meer

Verslagen en presentaties regiobijeenkomsten studeren met psychische klachten oktober 2017

Op 3 oktober en 12 oktober jl. vonden er vanuit handicap + studie regiobijeenkomsten plaats over het thema studeren met psychische klachten. Wat opviel ten opzichte van de bijeenkomsten in 2015 was het besef bij de instellingen dat er echt actie nodig is. Langzaamaan komt er meer openheid om over psychische problematiek te praten. Vanuit studenten worden ook initiatieven georganiseerd zoals onderzoek over dit thema door ISO en LSVb en het evenement ‘Stress to Impress’ over prestatiedruk dat eind september plaatsvond in Amsterdam.
De verslagen en presentaties van de bijeenkomsten staan online.
Lees meer

Een veranderd landschap van leren en leven met een beperking

Op 26 september 2017 organiseerde Expertisecentrum handicap + studie in samenwerking met Jacqueline Kool van Disability Studies een verdiepingsbijeenkomst over het veranderde landschap van leren en leven met een beperking. En de impact daarvan op het hoger onderwijs. De aandacht ging onder andere uit naar de participatiesamenleving en de nieuwe definitie van gezondheid.
Lees meer

Het kan anders! Ervaringsverhalen van jongeren met een chronische aandoening

Ruim 700.000 jongeren in Nederland hebben een chronische aandoening. Jongeren met enthousiasme, talenten en enorme wilskracht. Echter, op het gebied van sport, school, werk, zorg en kracht zijn er grote verschillen tussen hen en hun gezonde leeftijdsgenoten. Dat moet en kan anders! Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief biedt dit boekje aan met enkele van de vele verhalen van jongeren met een chronische aandoening.
Lees meer

Het kan ook zo! Projecten voor en door jongeren met een chronische aandoening

Het programma Zorg én Perspectief van Fonds Nuts Ohra richt zich op het vergroten van kansen van jongeren met een chronische aandoening. Het ondersteunt de 45 in dit boekje opgenomen projecten die allen bijdragen aan de kracht en sociale participatie van deze jongeren. Handicap + studie voert twee van deze projecten uit.
Lees meer

Aan de slag met het Protocol Dyslexie mbo

Onlangs is het vernieuwde Protocol Dyslexie mbo verschenen. Dit protocol geeft mbo-instellingen richting op het gebied van screening, diagnostisering en begeleiding van studenten met dyslexie. Ook benieuwd hoe je de adviezen uit het protocol kunt omzetten in concreet handelen in de praktijk? Kom naar één van de regiobijeenkomsten, georganiseerd door het Expertisecentrum Nederlands, CINOP en ITTA.
Lees meer

De Leijgraaf gaat leerlingen screenen op depressies en suïcidaliteit

Het Brabantse ROC De Leijgraaf en nog elf andere scholen gaan voortaan alle leerlingen screenen op depressies en suïcidaliteit. Tijdens het project vullen leerlingen een vragenlijst in en krijgen mentoren een training hoe ze de symptomen kunnen herkennen. Gemeente Bernheze maakt 160.000 euro vrij voor het project. Aanleiding: opvallend veel zelfdodingen onder jongeren in die gemeente in enkele jaren tijd.
Lees meer

Diversen

‘Studeren met een chronische ziekte.’ Filmpje over een studente met Epidermolysis Bullosa die in deze animatie haar dag vergelijkt met die van een studente zonder chronische ziekte.
Naar het filmpje

‘Wat doen opleidingen voor jongeren met een chronische aandoening?’ Enquête voor jongeren vanuit programma Zorg én Perspectief (ZéP) van Fonds Nuts Ohra:
Lees meer

‘Zonder een stempel word je niet serieus genomen.’ Artikel in Groene Amsterdammer over hoe strenge selectie, prestatiedwang, sociale media, bijbanen en andere verplichtingen leiden tot medische of psychische klachten bij studenten. Alleen met een officiële diagnose kunnen ze aanspraak maken op meer studietijd of andere hulp.
Lees meer

‘Trek toeslag voor studenten met beperking overal gelijk.’ Artikel in HU-blad Trajectrum over ongelijkheid bij toeslagen voor studenten met een beperking.
Lees meer

‘Verlamd door studiedruk.’ Uitzending/nieuwsitem Omroep Brabant op 8 oktober 2017 over studentgespreksgroepen voor en door studenten met depressieve klachten bij Avans.
Lees meer

'UITsluiten of INsluiten? Neurodiversiteit in het volwassenenonderwijs.' Congres op 17 november 2017 van Impuls & Woortblind, de vereniging voor mensen met AD(H)D, dyslexie en dyscalculie.
Lees meer

Twitter en Facebook

Meer nieuws over studeren met een handicap? 'Like' dan onze facebookpagina handicap + studie of volg ons op Twitter via @handicapstudie.
Copyright © 2017, Expertisecentrum handicap + studie

Afmelden maillijst    Profiel wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expertisecentrum handicap + studie · Stationsplein 14 · 's-Hertogenbosch, Noord Brabant 5200 BP · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp