Het laatste nieuws van gemeente Cranendonck!
 

Hallo,

 

11



Fijn dat je de nieuwsbrief van de gemeente Cranendonck wilt ontvangen. Zo blijf je wekelijks op de hoogte van het het laatste nieuws van de gemeente, bekendmakingen, wegwerkzaamheden en uitnodigingen voor informatie- en inspraakbijeenkomsten. Heb je vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief?
Laat het ons weten!

  
 
 

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2021 bekend


De definitieve uitslag van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing uit Cranendonck is bekend.

 
 

Speelvoorziening in Gastel: van goed idee tot realisatie?


Vanuit een aantal jonge inwoners uit Gastel is de vraag gesteld of het mogelijk is om een speelvoorziening te realiseren in het nieuwbouwwijkje aan de Vennenhof. Gemeente Cranendonck is samen met deze bewoners aan de slag gegaan om dit initiatief te onderzoeken. Er zijn budgetten gezocht en gevonden, de locatie is in overleg bepaald en er is gekeken naar hoe slim om te gaan met al bestaande speelvoorzieningen.

Zo is er besloten om de bestaande speelvoorziening vlakbij de school te verhuizen naar de Vennenhof. Het speeltoestel wordt afgebroken en opgeknapt. Daarna wordt dit geplaatst op de nieuwe stek aan de Vennenhof. We kunnen op deze manier kosten besparen en goede materialen hergebruiken. De nieuwe speelplek zal voldoen aan alle eisen op het gebied van wet- en regelgeving veiligheid speeltoestellen/speelplekken. Samen met de initiatiefnemers gaan we ervan uit dat de kinderen uit de Vennenhof de komende jaren van een veilige en kindvriendelijke speellocatie genieten!
 
 

Initiatief sociaal domein? Vraag uiterlijk 30 april experimenteersubsidie aan!


De derde ronde van de experimenteerregeling Samen aan de Slag is opengesteld. Tot en met vrijdag 30 april 2021 kunnen organisaties en inwoners van de gemeenten Cranendonck, Nederweert en Weert hun initiatieven indienen.

Wat houdt de experimenteerregeling in?
De drie gemeenten hebben de ambitie: Iedereen telt mee, doet mee en draagt bij naar eigen kracht. Initiatieven die op een vernieuwende manier helpen deze ambitie waar te maken, kunnen een beroep doen op de experimenteerregeling voor financiële ondersteuning.

De eerste twee ronden van de experimenteerregeling zijn inmiddels afgesloten. Zeven initiatieven hebben het predicaat ‘Erkend experiment’ gekregen. Nieuwsgierig welke initiatieven dat zijn? Bekijk de filmpjes over de verschillende initiatieven.

Voor wie?
De experimenteerregeling is er voor iedereen met een goed initiatief dat bijdraagt aan het waarmaken van onze ambitie. Dus inwoners, bedrijven, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, scholen, verenigingen: iedereen is uitgenodigd om gebruik te maken van de regeling.

 
 

Onderzoekscentrum bevolkingsonderzoek borstkanker in Budel


Van begin april tot begin juni staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker op het parkeerterrein bij Huize Mariënburgt, Graafschap Hornelaan 2 in Budel. In verband met corona was het onderzoek tijdelijk stilgelegd. Vrouwen uit Budel met de postcodes 6020, 6021, 6023, 6024 en 6028 worden uitgenodigd.


 
 

Militaire oefening in Cranendonck


Op 31 maart en 1 april 2021 wordt er in Cranendonck geoefend door de Koninklijke Landmacht. De militairen verplaatsen zich te voet en gaan een riviercrossing doen. Hierbij wordt het doorgaand verkeer niet gehinderd.

Als er door de oefening schade is ontstaan, dan kunt u onder vermelding van kenteken, datum, tijd, plaats, soort schade, etc. een melding maken via JDVclaims@mindef.nl of een brief sturen naar Sectie Claims Ministerie van Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht.
 
 

Hout stoken? Deze tips helpen u!


Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor uzelf en uw omgeving. Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steekt u toch een keer de haard aan? Gebruik dan de 10 stooktips van Milieu Centraal om minder ongezond te stoken.

Stooktips voor houtkachel en open haard
  1. Steek de open haard of houtkachel alleen bij speciale gelegenheden voor de sfeer aan.
  2. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht om uw huis erg ongezond wordt. Bekijk www.stookwijzer.nu of u verantwoord kunt stoken.
  3. Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan barsten of een schors die loslaat.
  4. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout, zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren, hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas.
  5. Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Dit is dus anders dan u misschien gewend bent. Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop.


 
 

Afval in Cranendonck: hoe werkt het?


Huishoudelijk afval dat goed gescheiden wordt, is beter te recyclen dan afval dat niet wordt gescheiden. Gescheiden afval is ook opnieuw te gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om van droog papier nieuwe kranten te maken. Papier dat in aanraking komt met gft-afval, is helaas niet goed meer te verwerken voor nieuwe producten.

Door afval goed te scheiden, merkt u dat u veel minder restafval hebt. Voor het PMD-afval heeft u aparte afvalzakken. Ook voor luiers en incontinentiemateriaal zijn er witte zakken die gratis verkrijgbaar zijn en ingeleverd kunnen worden in speciale inzamelcontainers. Bij minder restafval wordt het aantrekkelijker om gebruik te maken van de tariefzak. Samen zorgen we voor een beter en schoner Cranendonck en bespaart u op de kosten voor afval.

 
 
     
 

Gemeente Cranendonck

Contact opnemen met de gemeente?