Het laatste nieuws van gemeente Cranendonck!
 

Hallo,

 

16



Fijn dat je de nieuwsbrief van de gemeente Cranendonck wilt ontvangen. Zo blijf je wekelijks op de hoogte van het het laatste nieuws van de gemeente, bekendmakingen, wegwerkzaamheden en uitnodigingen voor informatie- en inspraakbijeenkomsten. Heb je vragen of opmerkingen over deze nieuwsbrief?
Laat het ons weten!

  
 
 

Erehaag bij afscheid overledene


Vanwege de coronamaatregelen is ook het afscheid nemen van een overledene op dit moment anders dan normaal. Wij begrijpen dat dit een lastige en emotionele situatie is en dat inwoners graag op een mooie en passende manier afscheid willen nemen van hun naaste.

Er zijn daarom diverse initiatieven ontstaan om voor de overledene een erehaag te organiseren. Hier is alle begrip voor. Het is daarbij echter een voorwaarde dat dit op een veilige manier gebeurt en dat de richtlijnen van het RIVM nageleefd worden. Daarom zijn er, voor ieders veiligheid, een aantal afspraken gemaakt:
  • Altijd moeten de maatregelen van het RIVM worden nageleefd.
  • Mensen mogen niet verzamelen op één plek. Alleen de route wordt gecommuniceerd. Er mogen maximaal 30 personen deelnemen aan een erehaag. Mensen moeten individueel naar de route komen, en ook individueel weer naar huis.
  • De onderlinge afstand van 1,5 meter moet worden aangehouden.
De gemeente heeft hierover contact gehad met alle begrafenisondernemers en ook geadviseerd de route langer te maken zodat meer mensen vanuit hun huis of tuin een laatste eer kunnen bewijzen aan hun naaste of bekende. Wij gaan er vanuit iedereen, ondanks dat het niet altijd makkelijk is, begrip heeft voor de afspraken en de regels naleeft.
 
 

De gemeenteraad gaat digitaal vergaderen


Vanwege de coronamaatregelen besloot het presidium (waarin alle fractievoorzitters zitting hebben) de raadsvergadering van afgelopen dinsdag 14 april niet door te laten gaan. De onderwerpen van de agenda worden geagendeerd voor de vergadering van de adviescommissie op 12 mei en de raadsvergadering op 26 mei. Deze vergaderingen gaan waarschijnlijk digitaal plaatsvinden.

Andere geplande bijeenkomsten zoals informatieavonden en vergaderingen van de adviescommissie kunnen niet doorgaan. Voor vergaderingen van de gemeenteraad is een uitzondering mogelijk, indien het gaat om zeer urgente zaken waarover een besluit moet worden genomen. Daarnaast is sinds 9 april een “Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming” van kracht. Deze wet maakt het mogelijk dat raadsvergaderingen digitaal kunnen worden gehouden.

Digitaal vergaderen
Op dit moment wordt alles in het werk gesteld om het de raadsleden mogelijk te maken om digitaal te vergaderen. Daarnaast worden ook de mogelijkheden onderzocht op welke manier openbare bijeenkomsten live te volgen zijn voor publiek. Dit betekent dat de vergadering van de adviescommissie en gemeenteraad in mei in ieder geval doorgaan. In welke vorm dat gaat gebeuren is mede afhankelijk van de besluitvorming over de landelijk geldende maatregelen op 28 april a.s.
 
 

Updates coronavirus


Ga voor actuele informatie over het coronavirus naar www.cranendonck.nl/coronavirus. Hier staan de laatste updates van de veiligheidsregio’s en nieuws over de (aangepaste) gemeentelijke dienstverlening. Daarnaast is er ook een link te vinden naar info voor ondernemers over regelingen en bijstand.

Houd voor alle landelijke informatie de volgende websites in de gaten:
Voor vragen kunt u bellen met het publieksinformatienummer 0800-1351.
 
 

Ondersteuning zelfstandig ondernemers


Door de coronamaatregelen van het kabinet is het voor sommige zelfstandig ondernemers niet mogelijk om hun werk voort te zetten. Daarom is de Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers (Tozo) in het leven geroepen! Meer weten? Kijk op onze website!
 
 

Bestrijding eikenprocessierups


Vanaf half april tot half mei komen de jonge rupsen van de eikenprocessierups uit de eitjes. Pas als zij volwassen zijn, rond half mei tot eind juni, bezitten zij de brandharen die zoveel gezondheidsklachten veroorzaken. Het is daarom zaak de processierupsen vóór die tijd te bestrijden.

De firma Lukkien gaat daarom vanaf medio april langs alle openbare wegen in onze gemeente de inlandse eiken spuiten met een toegelaten biologisch bestrijdingsmiddel. Het bestrijden zal afhankelijk van het weer een aantal weken duren. Daarna onderzoeken de medewerkers of er nog rupsen en eventueel nesten aangetroffen worden. Zo nodig behandelen zij na.

Mocht u de komende maanden eikenprocessierupsen of nesten met rupsen aantreffen dan kunt u dit melden via onze website www.cranendonck.nl/meldingleefomgeving.

De bestrijding heeft overigens alleen betrekking op de openbare ruimten in de gemeente. Dit betekent dat de bestrijding op particulier terrein door inwoners zelf geregeld moet worden.
 
 

Brabantse jongeren ‘swipen’ voor een duurzame energietransitie


Jongeren hebben een duidelijke mening over klimaat en duurzaamheid. Toch is het lastig om hen te betrekken bij energiebeleid van Brabantse regio’s en gemeenten. Met het project ‘Stand Up!’ laat de Brabantse Milieufederatie (BMF) jongeren meepraten over de energietransitie. Hun mening telt!

Swipen
De BMF wil jongeren van 18 t/m 30 jaar actief betrekken in de discussie rond duurzame energie. Al swipend kunnen ze met de online tool Swipocratie in slechts 2 minuten aangeven wat ze vinden van verschillende klimaatdilemma’s en wat ze zelf aan hun gedrag willen veranderen. Vanaf 1 april kunnen jongeren beginnen met swipen via brabant.swipocratie.nl.

Naast het swipen, worden er ook online sessies georganiseerd om dieper over de mening van jongeren te kunnen discussiëren. De uitkomsten van het swipen én van de online sessies worden gebruikt om een manifest op te stellen voor Brabantse regio’s die werken aan klimaatbeleid, de zogenoemde Regionale Energiestrategieën. De jongeren presenteren zelf hun mening aan de beleidsmakers. Op deze manier wordt de stem van jongeren echt ingebracht in regionaal klimaatbeleid.

Regionale energiestrategie
Brabantse gemeenten en regio’s zijn druk met het maken van gemeentelijk en regionaal beleid rondom de energietransitie. Om zo de doelen van het landelijke Klimaatakkoord te halen van 49 procent CO2-reductie in 2030 en 98 procent CO2-reductie in 2050. Hiervoor moeten de regio’s aan de slag en afspraken maken over de verdeling van de opgave.

Met het betrekken van jongeren krijgt de regionale energiestrategie (RES) een extra dimensie en meer draagvlak. De BMF draagt actief bij aan deze RES-en om ervoor te zorgen dat partijen uit onze achterban, die staan voor een mooi en duurzaam Brabant, op een goede wijze worden betrokken bij het vormgeven van de RES in hun regio.
 
 
     
 

Gemeente Cranendonck

Contact opnemen met de gemeente?