med-el-banner-nieuwsbrief-600x78-27-mei
 

Nieuwsbrief

27 mei 2020

 
 

Uitgelicht

mondkapje-3-corona

Roep om transparante mondkapjes steeds luider: communicatie voor slechthorenden en doven onmogelijk

Tijdens de persconferentie van premier Rutte op 6 mei 2020 werd een versoepeling van de corona-maatregelen aangekondigd. Het houden van 1,5 meter afstand blijft gelden. Per 11 mei gingen basisscholen, speciaal onderwijs , bibliotheken en de kinderopvang weer open. Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken en buiten sporten mag. Het dragen van mondkapjes is in sommige gevallen verplicht. En dat geldt in ieder geval vanaf 1 juni 2020 voor het reizen met het openbaar vervoer. Bij slechthorende en dove mensen wordt de roep om een transparant mondkapje steeds luider. Anders is het voor hen onmogelijk om te communiceren. Hoormij∙NVVS onderzoekt samen met Hoorexpert de mogelijkheden.

Lees meer
 

Zorgverleners opgelet: Geef slechthorenden een veilig gevoel!

Communicatie in de zorg tussen slechthorende en dove patiënten en horende hulpverleners is normaal gesproken al lastig. Maar nu slechthorenden en doven niet meer zomaar een tolk Nederlandse gebarentaal of een schrijftolk mee kunnen nemen naar het ziekenhuis en ziekenhuismedewerkers mondkapjes of zelfs een compleet beschermend pak dragen, is dat probleem nog groter dan voorheen. Dit maakt de communicatie lastiger en zorgt vaak voor een onveilig gevoel bij deze groep patiënten. Wat je daar aan kunt doen? 'Wat Telt' zet een aantal adviezen op een rij. 

corona-4912186-1280

Corona-virus: Relevante informatie voor mensen met een gehoor- en evenwichtsaandoening. Lees meer >

Agenda

In verband met het corona-virus start Hoormij.NVVS met de organisatie van kleine (online) bijeenkomsten. Houd de agenda in de gaten voor de actuele stand van zaken. De bureau-medewerkers zijn per mail bereikbaar; of je kunt contact opnemen via T 030 261 76 16.

3 juni
Skype-bijeenkomst hyperacusis


10 juni
Skype-bijeenkomst hyperacusis

 
madelief-hartje

Meer informatie

Webshop

Limited Hearing (Beperkt Horen) is een productlijn waarmee jij aan anderen kunt laten zien dat je slechthorend of (plots)doof bent. Op alle producten staat het Limited Hearing-symbool: een blauw oor op een gele achtergrond met een rood gestippeld kruis. Het symbool is zowel geschikt voor slechthorenden als voor (plots)doven. Er zijn stickers in omloop die dat aangeven; er is ook een vignet van textiel op een eigen mondkapje te plaatsen. 

Ik bestel een reflecterend stickervel
 
reflecterend-stickervel-4710-nl-g
 

 

Advertentie

 

Wat als een hoortoestel niet voldoende is?

Kom meer te weten over implanteerbare hooroplossingen en de activiteiten van het Cochlear Informatiecentrum te Utrecht. Cochlear Nederland werkte mee aan een TV-reportage voor ‘Doe Maar Duurzaam’ op RTLZ die deze thema’s toelicht.  

 

Bekijk hier de reportage.
 
cochlear-27-mei
 

Nieuw boek 'Over tinnitus' draait om één ding: wie is de meester en wie is de slaaf?

Recent brachten Bart Vinck en Karel Vingerhoets hun boek 'Over tinnitus' uit. Het werk biedt een helpende hand aan tinnituspatiënten om hun innerlijke rust terug te vinden, iets wat in deze tijden van sociaal isolement een moeilijke opgave is.

Meer informatie

Oproep! Wat is de relatie tussen de ziekte van Alzheimer en de rol van gehoor en evenwicht?

De afdeling neus-keel-oorziekten (NKO) van het universitair ziekenhuis Antwerpen (UZA) zoekt 55-plussers met gehoorverlies of de ziekte van Alzheimer voor een studie die het effect van gehoorverlies en evenwichtsuitval nagaat op het denken.

Meer informatie
 

Meer begrip voor slechthorenden. Help je mee?

 

Anderhalve meter is vaak de afstand waarop een hoortoestel niet meer werkt. Bij het dragen van een mondkapje is het mondbeeld niet zichtbaar en is liplezen - en dus communicatie - onmogelijk. Ook de introductie van spatschermen en de afscheidingen van plexiglas bemoeilijken het voeren van een gesprek. Vergelijkbaar met communiceren onder water terwijl je duikbril draagt. Dat is lastig. Wil jij anderen meer bewust maken en begrip vragen voor deze situatie? Deel het bericht dan binnen je eigen netwerk!

 

Hoortoestel nodig? Zo kies je de juiste

Het aanschaffen van een hoortoestel is niet makkelijk. Hoormij∙NVVS krijgt regelmatig klachten van mensen die een hoortoestel aangemeten hebben gekregen dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Dat moet anders kunnen en daarvoor moet je je goed laten informeren. Hoe zorg je dat je een hoortoestel krijgt dat bij je past?

De tips

hoortoestellen-klein

 

 

Uit de media

 

'Oorsuizen hefiger in quarantaine'

Een constante piep of ruis. Daar hebben mensen met oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, dagelijks mee te maken. Maar hoe kan het dat sommige mensen met tinnitus de laatste tijd veel meer klachten hebben? EditieNL-redacteur Linda van Dijk, zelf last van oorsuizen, zocht het uit.

Lees verder: RTL Nieuws

meisje-thuis-corona

Beeld: Pixabay; dit is niet Linda

 

 

Amsterdamse Corona-verhalen gezocht

In Memoriam:
Volker Albert

 

Slechthorend Amsterdam is samenwerkingspartner geworden van Corona in de Stad, de digitale tentoonstelling van Amsterdam Museum, over Amsterdam in het coronatijdperk. Alle inwoners, bezoekers en liefhebbers van Amsterdam kunnen meedoen. Voor slechthorenden een kans om te laten zien hoe mensen met gehoorverlies het leven in de stad ervaren in deze historische periode. Dat kunnen anekdotes, toekomstwensen of beschouwingen zijn. Maar ook: waar loop je (nu nog meer) tegenaan?
Of is er iets wat je zal gaan missen?

Op 27 april 2020 is Volker Albert overleden. Hij was, gedurende dertien jaar, een bevlogen voorzitter van de Duitse Tinnitus-Liga (DTL), de grootste zelfhulp vereniging van tinnitus-patiënten in Europa. Hij heeft zich in al die jaren ingezet voor de behartiging van belangen van de leden van de DTL. Daarbij trok de DTL vaak samen op met organisaties van slechthorenden om wederzijdse medische en sociale belangen te behartigen. Volker Albert is 79 jaar geworden en wordt in Duitsland, maar ook verder in Europa, herdacht als een belangrijke behartiger van de belangen van tinnitus-patiënten.

 
 

Vrijwilliger Hoormij∙NVVS Jetty Mouw 'Held van de maand' in Breda

 

Elke maand zet 'Helden van Breda' iemand in het spotlicht. Dat is de ‘held van de maand’. Iemand die al jarenlang, vaak op de achtergrond, enorm veel doet voor anderen. Deze keer is dat Jetty Mouw, een vrouw die door een chronische ziekte aan één oor doof werd en bovendien tinnitus kreeg. Hoormij∙NVVS is trots op deze bijzondere vrijwilliger en vindt het mooi dat zij op deze wijze in het zonnetje is gezet.

Meer informatie

jetty-mouw-helden-van-breda

 

 
wijzen-jij

Hoormij.NVVS zoekt penningmeester en bestuurslid communicatie

Het aantal mensen met een gehoor- en/of evenwichtsaandoening neemt sterk toe. Wij komen op voor de belangen van deze groeiende groep mensen en zoeken twee nieuwe bestuursleden:

Vacature Penningmeester
Vacature bestuurslid communicatie
 

 

Wedstrijd 'Hoorspecialist van het jaar' geannuleerd

Onderzoek: impact Corona-virus op tinnitus

 

De organisatoren houden rekening met de audiologen, audiciens en andere hoorprofessionals die - vanwege het coronavirus - al voor veel uitdagingen staan. De beslissing om het evenement te annuleren is gemaakt door RAYOVAC®. Reeds binnen gekomen aanmeldingen gaan mee naar de wedstrijd van volgend jaar.

Lees verder

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de Anglia Ruskin University, de Nottingham University en de British Tinnitus Association willen graag weten wat de impact is van het Coronavirus op tinnitus. Zij doen een oproep aan mensen met oorsuizen om deze enquête in te vullen.

Naar de enquête
 

 
 
toegankelijkheid-corona-app

Toegankelijk- en bruikbaarheid Corona-app

Ieder(in) vraagt (met in het artikel genoemde organisaties) de Tweede Kamer om aandacht voor de toegankelijkheid en bruikbaarheid van apps en andere digitale middelen die in het kader van de Covid-19 crisis ontwikkeld worden. Deze middelen moeten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn, ongeacht de beperking. 

Meer informatie
 

 

Vacatures

Vrijwilligers van Hoormij∙NVVS zijn van onschatbare waarde: de ervaringskennis en betrokkenheid die zij meedragen, geeft de meerwaarde aan alles dat onze organisatie biedt. We zijn constant op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor mensen met een gehooraandoening. 

vrijwilliger
 

 

De volgende nieuwsbrief verschijnt...

10 juni 2020

 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2