Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief Relevant juni 2021

In deze nieuwsbrief worden de volgende onderwerpen behandeld:

Eerste projectresultaten cluster 6 meerjarenprogramma omgevingsveiligheid
Internetconsultatie circulaire windturbines bij risicovolle bedrijven
Eerste projectresultaten cluster 6 meerjarenprogramma omgevingsveiligheid

In aansluiting op de NOVI (Nationale omgevingsvisie) en de Milieuvisie (van het rijk) geldt het principe dat iedere burger recht heeft op een veilige leefomgeving en waar daarnaast het streven is de omgevingsveiligheid verder te verbeteren. Het continu kunnen verbeteren van omgevingsveiligheid is gebaat bij armslag in de vorm van een ontwikkelbudget voor nieuwe (omgevingsveiligheid) prioriteiten. Dit ontwikkelbudget is geborgd in cluster 6 van het meerjarenprogramma omgevingsveiligheid. Bevoegde gezagen hebben in het kader van dit cluster projectvoorstellen ingediend. De begeleidingscommissie heeft een aantal projectvoorstellen goedgekeurd. Inmiddels zijn de eerste resultaten van een aantal projecten gereed. Het betreft de volgende projecten: 

Project Bouwstenen planregels omgevingsplan Energietransitie en EV
In het kader van dit project is er een inspiratiedocument opgesteld om gemeenten, veiligheidsregio's en omgevingsdiensten te helpen met het maken van de afwegingen die de nieuwe beleidssystematiek voor omgevingsveiligheid met zich meebrengt. Het beantwoord vragen zoals welke keuzes moeten worden gemaakt, wat houden de keuzes in, en hoe kan hier invulling aan worden gegeven? 

Bekijk hier het inspiratiedocument.

Project onderzoek naar bouwkundige maatregelen bij explosievoorschriftengebieden
Er zijn geen normen of richtlijnen die beschrijven hoe scherfvrij glas in het kozijn en in de gevel geplaatst moet worden. Daarnaast ontbreekt het werkveld aan kennis over scherfvrij glas in relatie tot het systeem waarin het is geplaatst. Hierdoor kan het werkveld geen goed advies geven over de effectiviteit en de toepasbaarheid van deze maatregel. In dit onderzoek is de kennis omtrent de effectiviteit van scherfvrij glas en het systeem waar het in geplaatst wordt gebundeld, zodat het werkveld dit kan gebruiken in de advisering aan bevoegde gezagen. 

Bekijk hier het volledige onderzoek.

Project veilige energietransitie
Onder leiding van het IFV is in samenwerking met Infomil en Relevant een online kennisdossier opgebouwd waarin nieuwe en bestaande kennis over veiligheidsaspecten van de energietransitie worden gebundeld en ontsloten. Dit platform zal in juni worden gelanceerd, hou voor meer informatie hieromtrent de site van het IFV en Relevant in de gaten. 

Daarnaast zijn er door het IFV een kennisbundels samengesteld voor windturbines, waterstof in de gebouwde omgeving, geothermie en zonnepanelen. 

Bekijk hier de kennisbundels.

Internetconsultatie circulaire windturbines bij risicovolle bedrijven

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een circulaire voor over windturbines bij risicovolle bedrijven. 

Doel van de circulaire
De circulaire heeft tot doel bij te dragen aan een goede afweging van de veiligheid bij het toelaten of vergunnen van windturbines in de nabijheid van bedrijven of buisleidingen met gevaarlijke stoffen.  Het bevoegd gezag wordt uitgenodigd de circulaire toe te passen bij de afweging van besluiten over het toelaten van windturbines in het omgevingsplan, of de vergunningverlening. Hiermee kan de uitvoeringspraktijk zich voorbereiden op de komst van de Omgevingswet. Onder de nieuwe wetgeving vindt de afweging van het groepsrisico op een andere manier plaats. Niet meer puur rekenkundig, maar meer gebiedsgericht. De verantwoordelijkheid voor het nemen van de genoemde besluiten ligt, net als in de huidige situatie, bij het bevoegd gezag.

Reageren
Je kunt tot en met woensdag 30 juni 2021 reageren op alle onderdelen van de voorgenomen circulaire.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontvangt graag uw reactie op de voorgenomen circulaire. Alle reacties worden benut bij de voorbereiding van de te publiceren definitieve versie.

Klik hier om te reageren en/of de bijbehorende stukken te downloaden.