Nieuwsbrief kinderopvang april 2021  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Nieuw op de website

Update informatie over schurft

We hebben gemerkt dat het niet voor iedereen duidelijk is wat je moet doen als er iemand in de opvang de diagnose van schurft heeft. Daarom hebben we de informatie op de website en de 'checklist - ziek' bijgewerkt.

  • Schurft is in het begin van de ziekte moeilijk te onderscheiden van andere jeukende aandoeningen. Daarom hebben we de informatie over het verloop van schurft geüpdatet én hebben we een brief voor ouders gemaakt. Die kan je hun bezorgen vanaf één geval in de opvang. Op die manier is iedereen alerter en zal de diagnose bij een tweede case makkelijker gesteld worden. Je kan ook verwijzen naar de folder van Zorg en Gezondheid.
  • Vanaf twee personen met schurft in de opvang moet je dat melden bij Zorg en Gezondheid.
Toevoeging over koorts

We hebben de aanpak koorts aangevuld met het advies dat ouders het best hun behandelende arts kunnen raadplegen als hun kind langer dan 3 dagen koorts maakt zonder ernstige symptomen. Doorgaans geneest een infectie na 3 dagen en zal de koorts verdwijnen. Als dat niet het geval is, kan er meer aan de hand zijn.

top
Agenda

Online communiceren in gezins- en opvoedingsondersteuning

EXPOO presenteert samen met Arteveldehogeschool een vormingspakket van 8 modules met handvaten om je online communicatie voor en met alle gezinnen vorm te geven. Want wie in de 21e eeuw communiceert, kan ook de digitale kanalen niet meer verwaarlozen. Chatten, beeldbellen, een online groepsaanbod ... Het is maar een greep uit de onderwerpen die aan bod kunnen komen. Je stelt zelf je pakket samen.

Data: tussen 11 mei en 26 oktober 2021.

De hele vorming verloopt online.

Save the date: Opgroeien congres 2021

Op vrijdag 3 december 2021 organiseert EXPOO/Opgroeien een congres met als titel 'ouderschap in een wereld in verandering'.

Gezinssamenstellingen zijn diverser dan ooit: wat zijn hun gemeenschappelijke noden, vragen, dromen en verwachtingen? Hoe sluit een geïntegreerd gezinsbeleid aan bij de vele gezichten van ouderschap? Hoe creëren laagdrempelige basisvoorzieningen verbinding? Hoe dragen woon- en leefomgeving en de inrichting van de buurt en openbare ruimte bij aan stevig ouderschap?

Over die boeiende vragen buigen we ons, in een mix van lezingen en workshops, online én in levende lijve!

Infosessie 'starten met kinderopvang voor baby's en peuters'

Op dinsdag 25 mei kan je van 19 tot 22 uur een volgende online infosessie 'starten met kinderopvang voor baby's en peuters' volgen. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

Meer info en inschrijven


top
Hervorming regelgeving voor subsidies voor zorginfrastructuur

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) subsidieert de realisatie van duurzame, toegankelijke en betaalbare zorginfrastructuur. De subsidies dienen om nieuwe gebouwen op te richten, of om bestaande gebouwen voor lange termijn in orde te stellen op functioneel en bouwtechnisch vlak.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke heeft op 2 april 2021 beslist om de regelgeving aan te passen. Voortaan komen ook de extra opvangplaatsen die de steden Antwerpen en Gent financieren in het kader van de zogenaamde 'convenanten' in aanmerking voor infrastructuursubsidies. Dat geldt ook voor de niet-gesubsidieerde plaatsen die in Brussel zijn gecreëerd door Actiris in het kader van extra tewerkstelling.


top
Kunst en cultuur voor baby's en peuters? JA!

Elk kind heeft recht op kunst en cultuur. Ook baby's en peuters beleven er plezier aan. Kunst en cultuur verrijken de leefomgeving van jonge kinderen, zorgen voor verbondenheid en kunnen ook een drijvende kracht zijn voor hun ontwikkeling en bijdragen aan hun welbevinden en betrokkenheid. Meer daarover lees je in de gezamenlijke visietekst van Opgroeien, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en de VVSG.

We willen dat álle kinderen kunnen genieten van kunst en cultuur. Daarom is het belangrijk dat professionals en organisaties die jonge kinderen en hun gezinnen bereiken, zoals de kinderopvang, Huizen van het Kind en partners, sociaal-culturele organisaties, lokale besturen en buurtwerkingen, daarop inzetten.

Maar hoe pak je dat aan?

Op de website van EXPOO vind je heel wat informatie, inspiratie en handvatten om binnen je organisatie of samenwerkingsverband mee aan de slag te gaan. Je leest er ook met welke cultuurorganisaties je kan samenwerken.

Neem ook zeker eens een kijkje op deze interessante webpagina's:
top
Herbeluister Radio EXPOO over samenwerken om aanstaande ouders te ondersteunen

In de uitzending van Radio EXPOO van 23 april 2021 praatten we met Katrien Beeckman, professor, lector en coördinator van het 'Born in Brussels' project. Aanstaande ouders staan voor een grote verandering. Naast het medische aspect van de zwangerschap en bevalling, betekent het ook mentaal een hele switch. In deze fase van het leven maken heel wat hulpverleners en ondersteuners hun opwachting in gezinnen. Hoe kunnen die professionals samenwerken om (aanstaande) ouders beter te ondersteunen?




top
Week van de Groeilamp: bestel nu je deelkaartjes

Op 16 mei 2021 gaat 'de Week van de Groeilamp' van start. Dat is de nieuwe frisse naam voor de 'Week van de Opvoeding'.

Bestel nu je deelkaartjes, of misschien deed het Huis van je Kind dat al voor jou. Met de deelkaartjes zet je ouders in de spotlights. Zij kunnen op hun beurt de helft van het kaartje doorsturen naar iemand die ze waarderen. Binnenkort komen ook de digitale kaartjes online.

De hele maand mei is er elke maandag en donderdag een boeiend webinar voor ouders!



top
 
 
 

 
 
  Naar de website