| Lente-editie LekkerVega Magazine: o.a. koken met kinderen :-) Het Lente-nummer valt deze of volgende week gratis op de deurmat van onze donateurs en leden! Echt een editie om extra blij, energieker van te gaan voelen. Want, naast 80 pagina's vol vega inspiratie, gaan we koken met kinderen, o.a. met de hulp van chefkok Pierre Wind, Esther Erwteman en vega kinderboekenauteur Karin Luiten. We halen 'geluk uit de grond' en hopen dat je met ons 'mee spruit'. Word nu donateur en we sturen je deze Lente-editie plús alle nummers van 2020 direct toe, plus het kookboek van je keuze natuurlijk. Wil je een los exemplaar? Koop de uitgave dan bij de supermarkt. Vanavond bekendmaking winnaars 8e LekkerVega Kookboekverkiezing Voor de 8e editie van de LekkerVega Kookboekverkiezing gaan we op zoek naar de populairste kookboeken met vegetarische en/of plantaardige recepten, uitgegeven in 2020. Vanavond, in deze Nationale WeekZonderVlees, maken wij via een video op Instagram de winnaars bekend in de categorieën 'Nederlandse Auteurs' en 'Buitenlandse Auteurs'. De uitslag wordt daarna bekend gemaakt op de website en in andere socialmedia-kanalen. www.lekkervega.nl www.instagram.com/lekkerveganl Covers finalisten in 'Nederlandse Auteurs' Het bloemkoolschaap op nationale tv Zo'n 2.500 producten in de schappen van supermarkten en natuurvoedingswinkels dragen nu het V-Label Keurmerk. En de aanwas groeit als kool; daarover andere keer meer. Om de toegevoegde waarde van het keurmerk bij de consument bekender te maken (transparantie, betrouwbaarheid, aankoopsnelheid), wordt deze week als afsluiter van de campagne die startte begin december jl, een heuse commercial getoond op NPO1, 2 en 3. Het bloemkoolschaap is in de prachtige 3D-animatie te zien, en in deze Week Zonder Vlees ook samen met V-Label gecertificeerde producten en bijbehorende recepten. Kieswijzer Voedsel Dierenwelzijn LandbouwOp 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De Vegetariërsbond wil haar volgers helpen in het doolhof van partijen en vroeg de politieke partijen drie vragen over de toekomst van de vee-industrie. Wij kozen landbouwsubsidies, verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon en dierenwelzijn als belangrijkste punten om standpunten over op te vragen. Ga nu naar de Kieswijzer en lees wat hun antwoorden zijn. Wist je dat.. .. het deze week Week Zonder Vlees is? En wij extra veel recepten delen op Facebook en Instagram? .. wij een vacature hebben voor een creatieve, veelzijdige en snelle 'Content Creator' (24u/wk) ? .. ondanks de corona-maatregelen er inmiddels bijna 100 restaurants met bovengemiddeld aantal vegetarische en plantaardige opties op het menu, zijn gecertificeerd met het LEKKER VEGA Keurmerk? ... er wekelijks nieuwe restaurants bijkomen? .. het aanbod ruim en reuze is, van burgerbar tot en met restaurants in het hogere segment? .. wij momenteel samen met restaurants een nationale LekkerVega RestaurantWeek aan het ontwikkelen zijn? .. dit het jaar 2020 samengevat in 5 vega trends is? .. dit ons expert-artikel is over vleesconsumptie en de correlatie met kanker? .. er nieuwe Factsheets van onze voedingskundige Sytske de Waart online staan? .. onze vernieuwde 30 Dagen LekkerVega 'challenge' steeds bekender wordt? .. en een 'budget'-versie op de planning staat? .. je ons kunt ondersteunen door donateur te worden? Maftoul-Salade Heerlijk frisse couscoussalade uit het boek 'NOSH', van Esther Erwteman Bereidingstijd: 60 mins Dit heb je nodig; Voor 4 personen Koop zoveel mogelijk biologisch! Voor de Palestijnse CouscousSalade maftoul 250 g gele ui 1 7-spice 1 tl gele paprika 1 grote rode paprika 1 grote olijfolie 2 el platte peterselie 80 g dille 60 g pijnboompitten 100 g Voor de dressing olijfolie 3 el rodewijnazijn 3 el citroen 1, sap en rasp honing of agave 3 el kaneel 2 tl rode chilivlokken 1 tl Maldon-zout zwarte peper, gemalen Zo maak je het Bereidingstijd: tot 30 minuten In de meeste keukens zul je niet veel gerechten tegenkomen waarin maftoul wordt gebruikt. Maftoul is een Palestijnse couscous die in Palestina zeer veel wordt gebruikt. Het komt oorspronkelijk uit Marokko en is door immigranten naar Palestina gebracht, waar het enigszins is aangepast. Maftoul wordt gemaakt door het rollen van bulgur door tarwe; vandaar het woord maftoul. Het is afgeleid van de stam ‘fa-ta-la’, wat 'rollen' betekent in het Arabisch. Je kunt maftoul redelijk makkelijk zelf maken, maar ik koop mijn maftoul via een vriend uit Jenin, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Voor dit gerecht gebruikt Esther de 7-spice van Souq: zwarte peper, piment, kaneel, koriander, gember, witte peper, nootmuskaat en kruidnagel. Je kunt dit kruidenmengsel ook zelf maken en dan de smaak naar eigen wens aanpassen. ♦ Maftoul kun je het beste stomen; gebruik hiervoor een pan met een hierin passend vergiet en een deksel. Je hebt ook speciale pannen hiervoor (de couscoussier) maar de vergiet-methode werkt prima. Zolang alles maar goed past en er geen stoom ontsnapt. ♦ Breng voldoende water aan de kook. Doe de maftoul in het vergiet. Zet het vergiet met de maftoul op de pan. ♦ Snipper de ui en doe dat samen met wat zout en de 7 spice in het midden van de maftoul. Bedek de ui met maftoul alsof je hem wilt verstoppen. ♦ Doe de deksel op het vergiet. Draai het vuur hoog en laat ongeveer 15 minuten stomen. ♦ Haal de maftoul van het vuur, overgiet met koud water zodat de maftoul niet plakkerig wordt. Haal dan uit het vergiet en doe in een mengschaal. ♦ Verwijder de zaden en lijsten van de paprika en snijd in kleine stukjes. ♦ Verhit de olie in een bakpan en bak de paprika’s ongeveer 8 minuten op hoog vuur. Haal ze uit de pan om af te koelen. ♦ Maak nu de dressing door alle ingrediënten goed te mengen. Verdeel de dressing over de maftoul en laat deze geruime tijd intrekken. ♦ Pluk ondertussen de blaadjes van de peterselie en hak de dille fijn. Rooster de pijnboompitten in een pan. Meng deze met de paprika en de kruiden door de maftoul. ♦ Proef en breng eventueel verder op smaak met Maldon-zout en peper. In 2040 eet Nederland 50% minder vlees. Het kán, maar alleen met jouw hulp. Wij benaderen de bedrijven en de politiek. En wij laten jou kennismaken met die rijke, smaakvolle vegetarische keuken. Zo inspireer je de mensen in je omgeving. Iedere stap telt. Met onze welkomstgeschenken helpen we je op weg. Als dank voor je donatie ontvang je: Gratis het boek 'ENERGY & Vegan' van vegan chefkok Alexander Gershberg (zie bovenaan) t.w.v. €30 OF het boek 'Vegabijbel' t.w.v. €32 OF Kies voor het LekkerVega Kookpakket bestaande uit een prachtig biokatoenen kookschort, de startersbrochure TastToe! én 'Vegatopia, het kookboek' Gratis! 4 x per jaar LekkerVega Magazine op je deurmat Korting! Je krijgt korting in vele bed&breakfast-adresjes en hotels geschikt voor vegetariërs, en korting op producten in diverse webshops zoals de biologische maaltijdbox-bezorger Ekomenu.nl Gratis! Persoonlijk voedingsscan van onze Voedingskundige Sytske de Waart. Dank je wel! | Je ontvangt deze nieuwsbrief van de Vegetariërsbond omdat je akkoord was hiermee, bijvoorbeeld bij de gratis download van de folder Gezond Vegetarisch. Niet langer ontvangen? Klik hierom je af te melden. | ©2021 NVB |
|