Online lezing Het linnen van de farao's. De textielcollectie van Alfred Wiedemann in Brussel en Leiden Linnen vervulde millennia lang een belangrijke rol in de Egyptische samenleving. Naast het gebruik in het dagelijks leven was het ook een onmisbaar element bij religieuze en funeraire praktijken, zoals het mummificatieritueel. Tot voor kort zagen de meeste egyptologen mummiewindsels echter als onbelangrijk, en niet de moeite om te bewaren. Veel funerair textiel werd zo weggegooid, of in stukjes geknipt en verhandeld als souvenir. De Duitse egyptoloog Alfred Wiedemann verzamelde deze stukjes textiel, en schonk rond 1900 een deel van zijn collectie aan de musea in Brussel en Leiden. Bijzonder aan deze verzameling is dat van bijna alle fragmenten de herkomst nog bewaard is. Van de meeste weten we zelfs nog de naam van de overledene aan wie ze toebehoorden. De collectie strekt zich uit van de 12e dynastie tot in de Ptolemeïsche periode, met een groot aantal stukken uit de Koningscachette (TT320) in Thebe, die gelinkt worden aan beroemde koningen zoals Ahmose, Thutmosis III en Ramses II. In deze lezing zullen we de herkomst van deze fragmenten nader bekijken, en onderzoeken hoe ze door de antiquiteitenhandel in Europa zijn beland. Daarnaast bespreken we ook de resultaten van een technische analyse van deze fragmenten. De informatie verweven in dit textiel geeft ons namelijk nieuwe inzichten over de evolutie van textieltechnologie in Egypte. Veerle van Kersen studeerde Archeologie en Egyptologie aan de KU Leuven. Tijdens haar studies nam ze deel aan de archeologische missie in Deir el-Bersha, en verdiepte ze zich in archeologisch textiel aan het Centre for Textile Research (CTR) in Kopenhagen. In 2019 behaalde Veerle haar Master met een scriptie over de Textielcollectie van Wiedemann in Brussel. Ze werkte daarna mee aan de tentoonstelling “Textiel uit Egypte” in het Rijksmuseum voor Oudheden, en liep stage bij het Textile Research Centre (TRC) in Leiden. Momenteel werkt Veerle als onderzoeker voor een archeologisch bedrijf in Vlaanderen, en schrijft ze aan een publicatie over de Wiedemann-collectie. Docent: Veerle van Kersen MA Datum: dinsdag 15 juni (19.30 - 20.30) Locatie: Online (Zoom) Voertaal: Nederlands Prijs: gratis voor donateurs en studenten | €5 voor niet-donateurs
Vorige maand is Ta-Mery jaargang 2020-2021 op de mat gevallen van onze donateurs! Heeft u onverhoopt de Ta niet ontvangen? Laat het ons weten via info@huisvanhorus.nl Bent u nog geen donateur en wilt u graag de Ta-Mery ontvangen? Via de onderstaande link kunt u meer informatie vinden over het donateurschap. Ook is het natuurlijk mogelijk om de Ta-Mery te bestellen als niet-donateur. Dit kunt u doen via de andere link hieronder.
Ter verdieping van de lezing 'Lassoing for Offerings or Lassoing for Visitors', gegeven door Inês Torres, heeft Danny Yvergneaux een interessant stuk geschreven over lassoscène's. Via de onderstaande button krijgt u toegang tot het document. Bedankt Danny!