In deze nieuwsbrief Op verzoek extra info dag Erkenning Jaarcursus en Opleiding Aromatherapie. Ode aan zevenblad Op verzoek extra info dag We hebben a.s. zaterdag 13 mei een extra infodag ingelast. Vanaf 9.30 staat de thee en koffie klaar. We beginnen om 10.00 uur en we sluiten af rond 13.00 uur. Voor meer info Erkenning Jaarcursus en Opleiding Aromatherapie. Onlangs zijn onze Jaarcursus en de Opleiding Aromatherapie erkend als bijscholing door de KTNO. Dit houdt in dat voor therapeuten door het volgen van deze opleidingen studiepunten verkregen kunnen worden. info KTNO info jaarcursus info Aromatherapie
Ode aan het zevenblad
Zevenblad komt voor in het grootste deel van Europa. Het is al sinds de Romeinse tijd bekend en werd door de Romeinen wellicht ingevoerd als groente. In de Middeleeuwen werd het zevenblad gekweekt als groente en als geneeskrachtige plant. Nu wordt het beschouwd als een van de meest hardnekkige onkruiden in de tuin. Het is belangrijk om te weten, dat het een van de meest waardevolle (on) kruiden is. We kunnen beter regelmatig zevenblad eten, dan veel groenten die in de supermarkt liggen. Zevenblad heeft 15 x meer vitamine C dan een krop sla en 4 x zoveel dan een citroen. Bij koken gaat het vitamine C gehalte wel snel achteruit. Verder bevat zevenblad veel mineralen zoals: kalium, magnesium, calcium, mangaan, zink, ijzer, enz. Het wordt beschouwd als een van de beste planten bij jicht. Het kruid ontzuurt het lichaam en kan goed ingezet worden tijdens een voorjaarskuur.
Jonge bladeren en stengels die nog teer zijn, zijn geschikt om toe te voegen aan salades en als gekookte groente. Zevenblad kan gebruikt worden als spinazie. Ook kunnen ze dienen als soepgroente. Oudere bladeren zijn kruidiger, maar moeten wel zacht gekookt worden.
Je kunt van de bladeren ook sap maken en dit regelmatig drinken.
Zevenblad is ook erg goed te combineren met brandnetel. Bv. in een soep of als sap in een sapkuur.
Zevenbladlimonade Een handvol vers zevenblad, een paar pepermunt- en melisseblaadjes wat kneuzen en in een afsluitbare glazen pot doen. Een in schijfjes gesneden biologische citroen toevoegen en vullen met appelsap tot alles onderstaat. Een nacht laten trekken en eventueel met water aanvullen. Je hebt dan een heerlijke verfrissende vitaminerijke drank.