Nature Today

Natuurberichten

Friday, 12 April 2024

Exoten-alert: oostelijke ringslang gezocht in Limburg

In Nederland is de ringslang (Natrix helvetica) inheems. Op enkele locaties in Nederland is de oostelijke ringslang (Natrix natrix) echter geïntroduceerd, waaronder in Zuid-Limburg. De exotische oostelijke ringslang handhaaft zich in Nederland en hybridiseert met de inheemse ringslang. Een onwenselijke situatie, omdat het de overlevingskansen van de inheemse ringslang negatief kan beïnvloeden.

12.04.2024

Lees verder

Natuurjournaal 12 april 2024

Bruine kiekendieven duiken het riet in en ga op zoek naar bloeiende dagkoekoeksbloemen.

12.04.2024

Lees verder

Impact klimaatverandering op zeeleven veel groter dan voorheen bekend

Vissen en ongewervelde dieren hebben veel meer last van de gevolgen van warmer en zuurder zeewater dan tot nu toe bekend was. Dat is de conclusie van een onderzoek mede onder leiding van Katharina Alter, marien bioloog bij het NIOZ, op basis van een nieuwe analysemethode die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

11.04.2024

Lees verder

De voorjaarsvlinders zijn er weer

Op de eerste mooie dagen in het jaar, in februari en begin maart, komen de vlinderoverwinteraars als dagpauwoog en citroenvlinder tevoorschijn. Nu, in de loop van april, zien we vlinders die als pop de winter hebben doorgebracht, zoals de koolwitjes, boomblauwtje, bont zandoogje en oranjetipje. Wil je deze te zien krijgen, zoek dan op zonnige dagen op plekken waar bloemen bloeien.

11.04.2024

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.