Nature Today

Natuurberichten

zaterdag 27 april 2024

Druppelzwammen houden je van de straat!

Het is heel goed mogelijk dat je aan het vogelen bent en dan een mooi stuk populierenhout tegenkomt met opvallende grote oranje tot oranjegele druppelvormige zwammen er op. Snel wat foto’s gemaakt en doorgegaan met vogelen. Thuisgekomen werden de foto’s bekeken, waarna de conclusie dat het wel moest gaan om een druppelzwam misschien te snel is getrokken.

27.04.2024

Lees verder

Grootste plantenstamboom ooit

Bijna tienduizend plantensoorten uit alle bloemplantenfamilies hebben een plekje gekregen in de grootste evolutionaire stamboom van planten ooit. En dat is niet alleen goed nieuws voor evolutiebiologen.

27.04.2024

Lees verder

Natuurjournaal 27 april 2024

Luister naar krassende rietzangers en nijlganzen op het nest.

27.04.2024

Lees verder

Haring zwemt door klimaatverandering steeds vroeger het wad op

Door het veranderende klimaat komen jonge haringen in het voorjaar steeds een beetje vroeger de Waddenzee op zwemmen. “Dát we dit konden aantonen, is te danken aan heel consequent, zestig jaar lang, ieder voorjaar en ieder najaar continu de vissen te bemonsteren met steeds precies dezelfde fuik. Het herkennen van dit soort veranderingen vraagt extreme precisie en uithoudingsvermogen."

26.04.2024

Lees verder

Zoek mee naar kokerjuffers en andere waterdiertjes

Dit jaar zet Waterdiertjes.nl samen met natuurorganisaties, wetenschappers en waterbeheerders de kokerjuffer in het zonnetje. Om te weten hoe het met dit waterdiertje én het Nederlandse water gaat, is jouw inzet als vrijwilliger cruciaal. Doe jij mee?

26.04.2024

Lees verder

De timmerboktor en het veranderend beheer van zijn bos

De aanwezigheid van dood hout is belangrijk voor de biodiversiteit. Door veranderend bosbeheer neemt de hoeveelheid dood hout in bossen na decennia van schaarste weer sterk toe. Hier reageren doodhoutkevers als de timmerboktor duidelijk op. Het creëren van dood hout in 'lege' bossen blijkt een positief effect te hebben op het voorkomen van de timmerboktor.

26.04.2024

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.