Nature Today

Natuurberichten

vrijdag 30 juni 2023

Oplaaiende sterfte onder kokmeeuwen en visdieven door vogelgriep

Het H5N1-virus, dat al bijna een half jaar lang voor verhoogde sterfte zorgt onder met name kokmeeuwen, is sinds begin juni flink opgelaaid in een aantal broedkolonies, van de Zuidwestelijke Delta tot het Waddengebied, maar lokaal ook in het binnenland. Deze nieuwe griepgolf treft in het bijzonder de jonge vogels. Uit sommige kolonies komen berichten over dramatische aantallen dode kuikens.

30.06.2023

Lees verder

Vijf voordelen van natuurherstel

De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. Gelukkig is de Europese Commissie bezig met een Natuurherstelwet. De voorgestelde wet zorgt vooral voor een verbetering van ecosystemen die koolstof kunnen vastleggen en opslaan. Natuurherstel komt zo de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en ook ons mensen ten goede. Helaas is er veel weerstand tegen de wet.

30.06.2023

Lees verder

Natuurjournaal 30 juni 2023

Gewone oeverlibel te zien en huiszebraspin op bezoek.

30.06.2023

Lees verder

De schaduwzijde van schoonheid: bedreiging waterhyacint voor Nederlandse Caraïben

De drijvende waterplant waterhyacint wordt een belangrijk probleem voor de eilanden Aruba en Curaçao. Deze plant kan een negatieve invloed hebben op ecosystemen door zonlicht te belemmeren, het zuurstofniveau te verlagen, de waterstroom te verstoren en lokale soorten te verdringen. De planten worden momenteel uit waterwegen verwijderd en er wordt gewerkt aan langetermijnplannen voor de toekomst.

29.06.2023

Lees verder

Veldparelmoervlinder: ambassadeur voor faunarijk grasland

Kruiden- en faunarijke graslanden vormen een natuurtype binnen het Subsidiestelsel Natuur en Landschap. Vaak zijn dit geen bijzonder soortenrijke graslanden, maar soms wel! In Noord-Brabant heeft de veldparelmoervlinder zich er gevestigd en worden beheer en monitoring gekoppeld om te leren hoe het beheer op deze ernstig bedreigde vlinder én andere graslandsoorten kan worden afgestemd.

29.06.2023

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.