Indien u deze e-mail niet kunt lezen klik dan hier.
 
ROL breidt uit
Café Pride één jaar

Ervaringsdeskundigen ingezet

Odion neemt locaties over
Bakkie Leut gaat door
Nieuwe stap in zeggenschap
Nederland Onbeperkt
Goede zorg: wat is dat?
Trots op certificaat
Odibaan voldoet 

Ook aan de slag in Edam-Volendam

ROL staat voor RIBW ZWWF, Odion en Leger des Heils en zij werken samen in drie sociale wijkteams in Zaanstad. Bij een wijkteam kunt u terecht voor vragen over welzijn, zorg, werk & inkomen, wonen en gezinsrelaties. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, financiële problemen, mantelzorg en problemen in het sociale leven, als eenzaamheid. Per 1 juni 2017 gaat ROL ook deelnemen in het zorgteam van gemeente Edam/Volendam. Zij gaan zich bezig houden met maatschappelijk werk (complex), ambulante hulpverlening (complex) en ambulante jeugd- en opvoedhulp. Het betreft een opdracht voor twee jaar en zeven maanden, met een mogelijkheid tot verlening.
Meer informatie over de Sociale Wijkteams vindt u via de website van de sociale wijkteam in de gemeente Zaanstad.
 
 

LHBT met een beperking

Op zaterdagmiddag 22 april vierde het ontmoetingscafé voor mensen met een beperking die LHBT (Lesbisch, Homo, Biseksueel of Transgender) zijn het eenjarig bestaan. Odion ontwikkelde op verzoek van cliënten het idee om een ontmoetingscafé voor deze groep op te zetten. In samenwerking met MEE en Stichting ReR (Roze en de Regenboog) uit Purmerend organiseert Odion elke maand dit café in Wormerveer. Door Café Pride kunnen mensen met een beperking op een veilige plek elkaar ontmoeten, herkenning vinden bij elkaar en anderen leren kennen. Iedere maand komt er een ander thema aan bod en er is altijd professionele begeleiding aanwezig. Café Pride wordt gehouden in De Groote Weiver in Wormerveer. Mocht u vragen hebben over Café Pride, dan kunt u mailen naar cafepride@odion.nl.

Cliënten doen eerste klussen binnen Odion

In maart was er op DAC De Boerderij in Middenbeemster een bijeenkomst ‘bemoeizorg’ voor alle medewerkers die werken op Odion-locaties voor mensen met een auditieve beperking. Om het thema te laten leven werden echte situaties gespeeld door Janna en een medewerker. Janna is opgeleid om haar taak als ervaringsdeskundige in te zetten. Dit was haar eerste klus en het was een succes. Medewerkers vonden het een meerwaarde dat de praktijk zo echt werd neergezet. Ook Billie Jean heeft een eerste succesvolle klus als ervaringsdeskundige gehad. Tijdens de introductieochtend voor nieuwe medewerkers vertelde zij hoe het is om door Odion ondersteund te worden. Odion wil steeds vaker de ervaring van cliënten inzetten in het werk.

Drie locaties van Heliomare

U heeft misschien al vernomen dat Heliomare haar woon- en dagbestedingslocaties overdraagt aan vier collega instellingen. Odion is één van deze instellingen en per 1 juli 2017 neemt Odion dan ook drie locaties over. Het gaat om woon- en dagbestedingslocatie Noorderhoofdstraat in Krommenie en dagbestedingslocatie Geulenstraat in Purmerend. De medezeggenschapsorganen van beide organisaties hebben een positief advies uitgebracht op het voorgenomen besluit van de besturen. Op maandag 19 juni worden de documenten getekend door bestuurder Henk Steen van Odion en Patricia Esveld van Heliomare. Het ziet er naar uit dat woonlocatie ‘WTC Wijk aan Zee’ (woontrainingscentrum) later in het jaar ook door Odion wordt overgenomen. Een groot deel van de bewoners heeft een nadrukkelijke woonwens voor Odion uitgesproken. Het  ‘voorgenomen besluit’ zal ook dit keer worden voorgelegd aan de medezeggenschapsorganen.

Tien jaar vergunning voor het terras van Bakkie Leut

Op 24 mei is het terras van Bakkie Leut aan de Zaan in Wormerveer voor het vierde jaar op rij geopend. Dit terras in de Zaanbocht wordt gerund door cliënten van Odion, een begeleider en vrijwilligers. De gemeente heeft voor 10 jaar een omgevings- en standplaatsvergunning afgegeven. Dat is goed nieuws, want de aanvraag was iedere keer veel werk en het bleef telkens onzeker of Bakkie Leut verder kon. De cliënten en medewerkers van Odion krijgen ook dit jaar weer hulp van een vaste groep vrijwilligers. Ook is er weer veel steun van de ondernemers in Wormerveer. Zo komt de stroom van juwelier Kuypers en stelt Artheco gereedschap verhuur de bouwketen/pipowagens en het toilet kosteloos beschikbaar. Water kan Bakkie Leut halen in de kerk en de koffie wordt deels gesponsord door Stichting Zuivere koffie. Kijk voor alle informatie op de vernieuwde website.

Nauwe afstemming ouders/verwanten en cliënten

Op 28 maart 2017 heeft de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) ingestemd met de notitie ‘organisatie (mede) zeggenschap cliënten’. De CMR wordt omgevormd tot een Raad van Ondersteuning die vooral actief zal zijn waar de cliënten (nog) niet zelf hun (mede)zeggenschap vorm kunnen geven. Zo kunnen cliënten beter meedenken op verschillende niveaus. Voor wat betreft de wettelijke adviestaken is er sprake van een nauwe afstemming tussen ouders/verwanten en cliënten. Met deze nieuwe afspraken is een volgende en belangrijke stap gezet in het zeggenschapsproces van cliënten. Op de website van Odion vindt u het verhaal van Gerard de Rouw. Hij is voorzitter van de CMR
Prinsenstichting en Odion houden regionale aftrap
Donderdag 8 juni organiseerden Odion en Prinsenstichting de regionale aftrap van de nationale campagne ‘Nederland Onbeperkt’. Deze campagne geeft mensen met een beperking een gezicht en schenkt aandacht aan de sector. Odion startte om 10:00 uur voor het stadhuis in Zaandam. Cliënten, medewerkers, vrijwilligers, verwanten en relaties stelden elkaar en voorbijgangers de vraag: 'Wat betekent voor u Nederland Onbeperkt?' De Prinsenstichting startte op hetzelfde moment met hetzelfde concept in Purmerend. Waarna beide organisaties elkaar troffen in restaurant het Heerenhuis in Wijdewormer. Onder leiding van Johan Ruijven (woordvoerder Nederland Onbeperkt) en Perez Dalloe (ervaringsdeskundige Nederland Onbeperkt) werd een interessante paneldiscussie gevoerd. Een panellid vroeg zich bijvoorbeeld af: ’Waarom worden talenten niet het uitgangspunt i.p.v. de beperkingen?’ Hopelijk brengt deze regionale aftrap veel inspiratie om verder te werken aan een onbeperkte regio voor iedereen! http://www.nederlandonbeperkt.nu/

Teams aan zet met nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

Wat is goede zorg? Hoe doen we de dingen die we doen?’ Dit kan het best beantwoord worden door de teams van Odion. Dit is dan ook de weg die Odion inslaat. Teamleiders hebben meegedacht over hoe we dit kunnen organiseren. Aanleiding is het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg, dat naadloos aansluit op hoe Odion al werkt. Bouwsteen 1 gaat over het ondersteuningsplan en bouwsteen 2 gaat over cliënt-ervaringsmetingen. Bouwsteen 3 gaat over teamreflecties, wat we al in Team & Talent doen. Hiermee gaan we door. Het management maakt een contourenplan en het team bepaalt vervolgens in onderling overleg hoe het wordt uitgevoerd. 

Inspectiecertificaat voor brandveiligheid

Natuurlijk vindt Odion het belangrijk dat bij brand alle cliënten, medewerkers en bezoekers snel in veiligheid worden gebracht en dat de schade beperkt blijft. Daarom is Odion heel blij dat we na een ingewikkeld proces van meer dan anderhalf jaar het inspectiecertificaat voor de brandveiligheid hebben ontvangen. Dit certificaat geeft aan dat alle 55 locaties van Odion, uitgerust met een brandmeld- en ontruimingsinstallatie, voldoen aan de installatietechnische, bouwkundige en organisatorische maatregelen. Hiervoor is intensief samen gewerkt met gemeentes, brandweer, installateur, inspecteur en alle locaties van Odion. Odion is niet alleen blij maar ook trots op dit certificaat, nog maar weinig zorginstellingen hebben dit certificaat op zak.

ISO 9001 en Blik op Werk Keurmerk

Bij Odibaan worden mensen begeleid naar en op school en naar en tijdens werk. Odibaan is een dochteronderneming van Odion en op 7 maart  vond daar de jaarlijkse externe audit plaats. Dit is voor het behoud van het ISO 9001 certificaat en het Blik op Werk Keurmerk. Dit laatste keurmerk is speciaal voor re-integratiebedrijven zoals Odibaan. Al sinds 2005 is Odibaan in het bezit van het Keurmerk (voorheen Borea  Keurmerk) en sinds 2007 ook van het ISO 9001 certificaat. In al die jaren zijn er geen kritische tekortkomingen naar voren gekomen. Ook tijdens deze audit kwamen alleen een 3-tal aandachtspuntjes naar voren, die inmiddels al zijn opgelost. Meer over Odibaan leest u op hun website.
 

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief is een uitgave van Odion en verschijnt 4x per jaar.
Odion biedt professionele ondersteuning aan mensen met een beperking in de regio Zaanstreek, Waterland en Kennnemerland.

Redactie: Henk Steen, Ans Sintenie, Lucy Kramp en Rinske Rill


> Naar website
> Afmelden
Stichting Odion
Purmerweg 19/A
1441 RA Purmerend

T: 0299-412812
E: info@odion.nl