Indien u deze e-mail niet kunt lezen klik dan hier.
 
Denk & Doe 
Dynamica integreert en leert!

Odion en Heliomare

Stuivertje wisselen
Goede zorg: wat is dat?
Eerste hulp bij dating
Nieuwe naam CB
Regiokantoor Zaanstreek en Kennemerland
Open week succes

45 hersenspelletjes

Medewerker Sandy Nibbering had een goed idee en Odion wilde dit graag ondersteunen. Zij wilde een boekje maken met hersenspelletjes. Spelletjes die zij bedacht en uitvoerde binnen de dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Verschillende (zelfgemaakte) spellen werden er gespeeld om zo het geheugen te trainen. Het sloeg aan en Sandy bedacht een boekje, zodat meer mensen deze leuke spelletjes  kunnen spelen. Het resultaat is prachtig! De spellen zijn gericht op snelheid, concentratie, inventiviteit en geheugen. Maar bovenal zijn de spellen erg leuk om met elkaar te doen. Bij ieder spel staan tips, variaties en voorbeelden. Het boekje is te bestellen via de Odion website.
 
 

Orthopedisch Dagactiviteitencentrum Dynamica integreert 

ODC Dynamica in Koog aan de Zaan van Odion is een fijne en veilige plek voor kinderen met een beperking. Medewerkers hadden voor de kinderen de wens om meer samen te werken met kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen. Zij hebben hard gezocht naar een locatie waar de kinderen samen kunnen spelen en leren. En dat is gelukt! Sinds begin dit jaar is een groep jonge kinderen van Dynamica geplaatst in een lokaal van kinderdagverblijf de Koppoter in Koog aan de Zaan. En met succes! Samen met de peuters is er veel buiten en binnen gespeeld. Zij hebben deelgenomen aan de voorleesochtend en dagelijks worden de plaatjes op elkaars kleding bekeken. Wat een mooie en goede ontwikkeling voor alle kinderen!  Het ODC is gevestigd binnen Bredeschool Dynamica. 

Positief advies op voorgenomen besluit

De voorbereidingen van de overdracht van een drie locaties van Heliomare aan Odion zijn in volle gang. De medezeggenschapsorganen van beide organisaties hebben inmiddels alle een positief advies uitgebracht op het voorgenomen besluit van beide besturen. Dit besluit behelst de overgang van een woonlocatie en een dagbestedingslocatie in Krommenie en een dagbestedingslocatie in Purmerend per 1 juli a.s. Daarmee wordt voldaan aan het uitgangspunt om  de continuïteit van de zorg en dienstverlening aan cliënten en de werkgelegenheid voor de betrokken medewerkers te garanderen. Op dit moment wordt hard gewerkt om alle zaken die aan een zorgvuldig overnametraject verbonden zijn een goede plek te geven. Ook de communicatie met alle in- externe relaties krijgt vanzelfsprekend de nodige aandacht.

Veranderingen in de Raad van Toezicht

De heer Han Steketee – al langer lid van de Raad van Toezicht – heeft per 1 januari jl. de voorzittersrol overgenomen van de heer Hans Ouwerkerk. Hans blijft wel lid van de RvT. Per 1 januari 2018 treden drie van de vijf leden af. Odion houdt zich daarmee aan de regels voor ‘Goed Bestuur’ die een maximum stellen aan de zittingsduur. De RvT is volop bezig met de veranderende eisen die aan het toezicht worden gesteld. Voor de werving van nieuwe leden wordt gebruik gemaakt van een extern bureau, Tirions Consultancy B.V. 

Teams aan zet met nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg

“Wat is goede zorg? Hoe doen we de dingen die we doen?” Dit kan het best beantwoord worden door de teams zelf! Dit is dan ook de weg die Odion inslaat. Aanleiding is het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Dit kader sluit naadloos aan op hoe we binnen Odion werken. Het kwaliteitskader bestaat uit drie bouwstenen. Bouwsteen 1 gaat over het ondersteuningsplan; dit hebben we onlangs op moderne leest geschoeid. Met de invoering van Ons Plan komt er steeds meer belangrijke informatie over de kwaliteit van zorg tot onze beschikking. Bouwsteen 2 gaat over het meten van cliëntervaringen, wat ook gedaan wordt binnen Odion. Bouwsteen 3 gaat over teamreflecties. Odion voert dit uit middels het project ‘Team & Talent’. Ook gaan teams bij elkaar op bezoek om verbeteracties uit te wisselen. Alles om de kwaliteit van zorg aan onze cliënten te optimaliseren. Informatie over het nieuwe kwaliteitskader vindt u op de website van de VGN.

Een boekje over hoe je daten kunt aanpakken

Voor volwassenen met een (lichte) verstandelijke beperking is er een boekje gemaakt over dating. Het boekje is geschikt om samen met begeleiding in te vullen. Het geeft handvatten en informatie over het datingproces. Onderdelen zijn o.a. ‘Wie vind ik leuk?’ en ‘Hoe leer ik iemand beter kennen?’. Aan het einde van het boekje is er een checklist ‘Ben ik klaar voor de date?’. Ook staan er handige tips en sites in genoemd! Voor Odion-begeleiders een mooi instrument om zo nodig cliënten hierbij te ondersteunen, die graag wil daten en dit ook (aan)kunnen. Het boekje is gemaakt door Fontys Hogeschool Pedagogiek voor Healthy Athletes. 
De nieuwe naam is Service Bureau
Het bevorderen van de regie van cliënten en medewerkers is een speerpunt van Odion. We hebben dat ook in onze structuur tot uiting laten komen. Om die reden is besloten om  de omgeving waar de ondersteuning wordt geboden – de locatie – en het team centraal te stellen. Vanaf januari werken we dan ook in twee regio’s om dichterbij de zorg georganiseerd te zijn. En ook de naam Centraal Bureau past niet meer bij onze nieuwe manier van werken. De medewerkers van het kantoor in Purmerend zijn juist ondersteunend. Vandaar hebben we de naam veranderd in Service Bureau. Service verlenen is wat zij daar doen. Voor iedereen die een vraag heeft, intern of extern, vraag het aan het Service Bureau.

Regiokantoor aan de Zaan

In Zaandam, op een centrale plek bij de Bernardbrug aan Westzijde 318, betrekt Odion het regiokantoor voor de Zaanstreek en Kennemerland. Door het werken in regio’s zijn we dichterbij de cliënt, medewerkers en locatie georganiseerd. De gehele 1e etage is voor Odion en haar bezoekers. Zo is er een behandelkamer voor het expertiseteam en cliënten en zijn er flexplekken voor ambulante medewerkers. Onze nieuwe regiomanager Arne Theunissen is verbonden aan beide regio’s en dus ook aan dit kantoor. Bezoekers voor Odion komen via de centrale hoofdingang binnen. Op de begane grond en op de 2e verdieping zijn twee bedrijven gevestigd. Het regiokantoor is van 8.30 – 17.00 uur bereikbaar. In Purmerend binnen het Service Bureau (zie vorig bericht) is het andere regiokantoor van Waterland gehuisvest.

Odion deed weer mee aan week Zorg & Welzijn

Bij acht Odion-locaties stond de deur wagenwijd open tijdens de nationale week Zorg & Welzijn. Van maandag 13 t/m zaterdag 18 maart bezochten zo’n 150 mensen verschillende locaties van Odion om eens binnen een kijkje te nemen. Dagbestedingslocatie en tevens zeilschip VD84 in Volendam had zaterdag over de hele dag aanloop. De bezoekers konden het schip eens van binnen bewonderen. De braderie op woonlocatie Londenhaven in Purmerend was een groot succes. Ondanks het miezerige weer kregen zij veel bezoek. Mensen uit de buurt, geïnteresseerden die een woonplek voor hun kind zochten of mensen die gewoon eens binnen wilden kijken kwamen langs. Bij woonlocatie Jan Ligthartstraat in Heemskerk konden bezoekers onder andere een woning bekijken en ervaren hoe het is om in een tillift te zitten. Volgend jaar doet Odion zeker weer mee aan de week van Zorg & Welzijn!
 

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief is een uitgave van Odion en verschijnt 4x per jaar.
Odion biedt professionele ondersteuning aan mensen met een beperking in de regio Zaanstreek, Waterland en Kennnemerland.

Redactie: Henk Steen, Ans Sintenie, Lucy Kramp en Rinske Rill


> Naar website
> Afmelden
Stichting Odion
Purmerweg 19/A
1441 RA Purmerend

T: 0299-412812
E: info@odion.nl