Bekijk deze e-mail in je browser
14 mei 2024

Connecting Communities
Hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg

Woensdag 26 juni, 12.30 – 17.00 uur, Jaarbeurs Utrecht

Mensen met een ongeneeslijke levensbedreigende ziekte of kwetsbaarheid willen vaak mee kunnen blijven doen in de samenleving. Naast goede zorg, willen ze blijven werken, naar school gaan of studeren, sociale contacten onderhouden en passend wonen. In het dagelijks leven blijkt dat niet zo eenvoudig.

Kwaliteit van leven in de laatste fase gaat, naast lichamelijk welzijn, ook om mentaal en sociaal welbevinden, zingeving en betekenisvolle relaties. Dat bereiken we alleen met passende zorg én ondersteuning die past bij de waarden, wensen, behoeften en de leefomgeving van mensen.

Tijdens het congres Connecting Communities op woensdagmiddag 26 juni in Utrecht, gaan we dieper in op de sociale aspecten van palliatieve zorg.
Meld je aan en laat je inspireren door sprekers als Pieter Hilhorst, Marcel Canoy, Marieke Groot, Sander de Hosson, Iris van Bennekom, Wies Wagenaar, Tamimount Kaddouri en Judith Rietjens.

Accreditatie
Accreditatie voor dit congres is aangevraagd bij V&VN, NVvPO, ABAN, SKGV en Registerplein.

Meer informatie en aanmelden

Visie: Recht doen aan sterven: de cruciale rol van public health in de palliatieve zorg

Een manier om recht te doen aan de multidimensionale aard van sterven is om van de zorg en ondersteuning voor mensen in de palliatieve fase en hun naasten, een publieke aangelegenheid te maken. Palliatieve zorg en ondersteuning zouden we moeten zien als een onderdeel van Public health, net als welvaartsziekten zoals obesitas.

In een verhelderend artikel bepleiten bestuurder Iris van Bennekom en beleidsmedewerker Berivan Yildiz van Agora een bredere benadering van palliatieve zorg. ‘Met het betrekken van de bredere gemeenschap zouden familieleden, vrijwilligers en buurtbewoners een veerkrachtig netwerk kunnen vormen om de ondersteuning voor mensen in de palliatieve fase te verbreden.'

Lees meer

Start samenwerking project 'Bewustwording noodzaak Passende Palliatieve Zorg en Ondersteuning vanuit het Sociaal Domein'

Onder de vlag van het NPPZ II programma slaan Agora en Stichting PZNL, samen met partners in het sociaal domein, de handen ineen om een eerste gezamenlijke stap te zetten in de bewustwordingsbeweging die een bijdrage wil leveren aan de integratie van palliatieve zorg (zowel kinderen als volwassenen) in het sociaal domein.

Om betrokken partners en hun achterbannen effectief te bereiken worden voor dit project inspirerende voorbeelden en verhalen van voorlopers ingezet in de vorm van podcasts, korte films, interviews en artikelen. Deze middelen worden, in het kader van kennisdeling, zichtbaar gemaakt via diverse kanalen- en activiteiten, waaronder een reeks webinars en het congres ‘Connecting Communities’ over de sociale benadering palliatieve zorg op 26 juni.

Lees meer

Terugblik symposium Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit in verbinding

Met veel plezier kijken we terug op het symposium 'Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit verbinding', dat Agora en de werkgroep Ethiek en Spirituele zorg dinsdag 16 april hielden in het Akoesticum in Ede.

De grote belangstelling voor het symposium en de brede variatie in deelnemers geeft aan dat zingeving een belangrijke dimensie is voor professionals in de zorg en welzijn. Van artsen en geestelijk verzorgers tot bestuurders, verpleegkundigen, beleidsmakers en welzijnswerkers. Werkzaam binnen ziekenhuizen, eigen praktijken, verpleeghuizen, hospices en in de wijk.

Lees het impressieverslag

Agenda

Masterclass Zingevingszorg bij huisarts en praktijkondersteuner.
Met casuïstiek van Sander de Hosson
23 mei 20.00 - 22.00 uur, online via Carend
Wegens succes herhalen we deze geaccrediteerde masterclass van Agora en ZonMw, in samenwerking met Carend.
In de praktijk van de huisarts en de praktijkondersteuners gaat het in de persoonsgerichte zorg met regelmaat over zingeving. Wat wordt bedoeld met zingeving? Hoe kunnen huisartsen en praktijkondersteuners zingevingsvragen signaleren, bespreekbaar maken en begeleiden?

Gaby Jacobs, Pieter Barnhoorn, Jos Somsen en Sander de Hosson gaan daar in deze masterclass dieper op in.
Accreditatie wordt aangevraagd bij de NVvPO, LV POH-GZZ, ABAN, V&VN en SKGV.
Meer informatie en aanmelden
Webinar: Een bitterzoete tijd - over nieuwe inzichten in passende ondersteuning door vrijwilligers in de laatste fase
28 mei 15.30-17.00 uur, online via 1SociaalDomein
Meer dan een half miljoen mensen hebben nu of de afgelopen vijf jaar te maken (gehad) met mantelzorg voor een naaste met een ongeneeslijke ziekte die thuis wilde sterven. Deskundige vrijwilligers zijn van grote waarde voor extra ondersteuning van mensen in de palliatieve (terminale) fase en hun naasten.

In dit webinar vertellen René Edinga en Carolien van Leussen over tijdige inzet van vrijwilligers in de laatste fase en lichten zij de uitkomsten toe van het onderzoek van Verwey Jonker en de Radboudumc. Aan de hand van stellingen gaan we met elkaar in gesprek. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen.
Meer informatie en aanmelden
Webinar: De rol van het sociaal domein bij kinderpalliatieve zorg.
Palliatieve zorg bij kinderen: hoort dat in het sociaal domein thuis?
13 juni 14.30-16.00 uur, online via 1SociaalDomein
Jaarlijks hebben tussen de 5000 en 7000 kinderen behoefte aan kinderpalliatieve zorg. Deze gezinnen komen allemaal in aanraking met ons zorgsysteem en hebben in meer of mindere mate te maken met hun lokale gemeente, die verantwoordelijk is voor het sociaal domein. Wat is de rol en de taak van het sociaal domein? Waar liggen de knelpunten én de mogelijkheden?

Tijdens dit webinar verzorgen Leandra Beeloo en Bianca den Outer en een ervaringsdeskundige ouder een presentatie over kinderpalliatieve zorg, over de Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) en de Indicatieteams Domein Overstijgend Indiceren (DOI). Ook bespreken zij de uitdagingen bij de overgang van jongeren van 18- naar 18+. Er is ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.
Meer informatie en aanmelden
Bekijk ook nieuws van onze partners:
Twitter
LinkedIn
Website
Agora ● Groeneweg 21a, 3981 CK BUNNIK
030-6575898 ● 
info@agora.nl ● www.agora.nl

Uitschrijven    
Gegevens wijzigen






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Agora · Groeneweg 21a · Bunnik, Utrecht 3981CK · Netherlands