Deze maand in het P&O nieuws:
Opleiden & Ontwikkelen
Bekijk de online versie van dit bericht.
Klik op 'Afbeeldingen downloaden' om de afbeeldingen weer te geven
Accountants » Fiscaal » Corporate Finance » Pensioen » Personeel & Organisatie
'De wendbare organisatie'
Column: Dorianne Oerlemans

Agile, Lean en Scrum zijn hypermoderne termen. Volgens de laatste managementontwikkelingen is dit wat je als organisatie nu moet doen en moet zijn. Anders hoor je er niet bij en kan je niet mee, maar is dat ook echt zo? Ja, wel wanneer je als organisatie toekomstbestendig wilt blijven. Het gaat niet zo zeer om het implementeren van methoden als Lean en Scrum, maar wel om het omarmen van het gedachtengoed; wendbaarheid in tijden van verandering.

De letterlijke vertaling van Agile is lenig. Agile in de context van organisaties betekent wendbaar. Wendbaarheid is cruciaal in een wereld waar continue veranderen nog de enige constante factor is. Wij geloven dat een organisatie alleen wendbaar kan zijn als de mensen die samen met jou als ondernemer de organisatie maken wendbaar zijn.


Hoe wordt mijn bedrijf 'Agile'? Dorianne Oerlemans, HR-adviseur/trainer/coach van Schipper Personeel & Organisatie vertelt u er meer over na de klik.
Lees verder »
Tips van onze specialisten
Jolanda van der Velden, HR-adviseur: "Coaching helpt bij het maken van bewuste en effectieve keuzes"
Wij horen vaak van leidinggevenden de opmerking “een medewerker is toch niet te veranderen” en van de werkvloer “ik wil mezelf blijven in mijn werk, niet iemand anders zijn”. Als je kiest voor coaching, gaat het niet over jezelf veranderen, maar over het verder ontwikkelen en effectiever maken van houding en gedrag.

Coaching is bewezen effectief in allerlei persoonlijke ontwikkelbehoeften op het gebied van ‘softskills’ waar geen opleiding op aansluit, zoals assertiviteit, communicatieve vaardigheden en grenzen stellen. Coaching is hierbij vooral een prettige spiegel en helpt van een onbewust ingeslepen patroon te werken naar het maken van bewuste en effectieve keuzes.
René Everwijn, Van der Spek Uitvaart: "Toon oprechte interesse in je medewerkers"
Mede door de cursus Leiderschapsvaardigheden heb ik geleerd dat je te allen tijden bewust moet zijn van je omgeving en oprechte interesse in je medewerkers moet tonen.

Door echt aandacht te besteden aan de mensen binnen je afdeling of team geef je aan dat zij er echt toe doen. Hierdoor vergroot je ook de betrokkenheid en inzet van je personeel.
Klantcasus: Cursus Leiderschapsvaardigheden op de 'Syntess manier'. 
Tijdens onze cursus Leiderschapsvaardigheden staat interactief samenwerken en samen leren in een kleine groep centraal. Vanuit onze persoonlijke aanpak leggen wij de verbinding met de dagelijkse praktijk, de individuele kennis en ontwikkelwensen van de leidinggevende.
Softwarebedrijf Syntess heeft haar leidinggevenden de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de cursus Leiderschapsvaardigheden. Inmiddels hebben onze trainers van Schipper Personeel & Organisatie al vijf leidinggevenden van Syntess mogen opleiden. Niet tegelijkertijd, maar alle vijf op een ander moment. Een bewuste keuze van Syntess, omdat hierdoor de leidinggevenden in contact kwamen met gelijkgestemden van andere organisaties. Op deze manier konden zij met anderen hun ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

Jan-Louis de Nooijer, leidinggevende bij Syntess, volgt de cursus Leiderschapsvaardigheden op dit moment afzonderlijk van zijn collega's en ervaart dit als zeer positief. “Ik zie het als meerwaarde dat je de cursus volgt met leidinggevenden van andere bedrijven. Je herkent situaties, wisselt gedachten daarover uit en legt casussen aan elkaar voor die je misschien niet zo snel met een collega van hetzelfde bedrijf deelt”, vertelt Jan Louis. “Zo leer je echt van elkaar”. Jan-Louis volgt op dit moment de cursus Leiderschapsvaardigheden en hoopt de cursus af te sluiten met concrete handvatten en nieuwe ervaringen om zijn manier van leidinggeven naar een hoger niveau te tillen.

 
Leestip
Hoe word ik een speedboot? De 7 principes van wendbaar werken, leren en ondernemen.
- Menno Lanting

Menno Lanting reisde de wereld over op zoek naar de meest inspirerende ondernemers en organisaties, zowel start-ups als grote multinationals. Hij leerde van hen wat de belangrijkste lessen zijn om ons voor te bereiden op de toekomst en op de nieuwe manier van werken, leren en ondernemen.

Als bedrijf moet je snel kunnen schakelen, zoals een speedboot, om te overleven. Hiervoor zijn 7 principes vereist: falen en weer opstaan, een leven lang leren, persoonlijk contact, slimmer en sneller werken, transparantie, balans tussen werk en privé en omring jezelf met talent.
Dit boek bestellen »
Winactie!
Wij geven elke maand een exemplaar van onze leestip weg! U maakt kans op dit boek door op onze Facebookpagina de leestip te liken en onze pagina te volgen.
Ga naar Facebook »
 
Over Schipper
Nieuws
Vestigingen & Contact
Downloads
Links
Disclaimer
Aanmelden    |    Voorkeuren aanpassen    |    Afmelden