Nieuwsbrief Poetry International - februari 2017

1 jaar geleden


Text only:

 
Poetry International Festival Rotterdam -  februari 2017
 
 
 
Ester Naomi Perquin is de nieuwe
'Dichter des Vaderlands'
 
 
 
 
 
 
 
 
fotograaf: Lenny Oosterwijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
“Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019 en de gedroomde opvolger van Anne Vegter, Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij.” - commissie Dichter des Vaderlands
Perquin heeft een grote kennis van het literaire veld, die haar bij uitstek geschikt maakt als ambassadeur van de poëzie in Nederland. Zo was zij stadsdichter te Rotterdam en redacteur van het literair tijdschrift Tirade, ze stelde de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot samen en is redacteur en mede-presentator van De Nacht van de Poëzie. Ze schreef columns voor De Groene Amsterdammer en NRC en is de vrijdagpresentator van het VPRO-programma Nooit meer slapen op Radio 1. Het engagement van de nieuwe Dichter des Vaderlands beperkt zich echter niet tot de poëzie of de literatuur: zo schreef zij bijvoorbeeld twee jaar geleden de uitgangspuntennota voor het Rotterdamse cultuurbeleid.
Ze excelleert evenzeer in ogenschijnlijk lichte observaties als in verhalende poëzie, zoals ze met haar bundel Celinspecties laat zien. De gedichten daarin zijn haar portretten van de gedetineerden met wie ze als gevangenisbewaarder jarenlang werkte.
Bekijk hier de acceptance speech van Ester Naomi Perquin. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De functie van Dichter des Vaderlands gaat eigenlijk terug tot in de Romeinse tijd. Deze titel  werd gegeven aan dichters als blijk van waardering voor hun werk. Sinds 2000 kent ook Nederland een Dichter des Vaderlands.  www.dichterdesvaderlands.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'Wat helpt is een wonder' Gedichten van Anne Vegter
 
 
 
 
 
 
 
 
Auteur: Anne Vegter - Uitgever: Querido
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De kroning van Willem-Alexander, de heropening van het Rijksmuseum, Dodenherdenking, MH17, vluchtelingencrisis, Jules Deelder, Gerrit Kouwenaar en Sinterklaas, Gronings gas en aanslagen in Parijs – alles wat de afgelopen jaren belangrijk was kreeg een echo in de gedichten die Anne Vegter er als Dichter des Vaderlands (2013-2017) over schreef. Dat deed ze met een eigenzinnige, karaktervolle pen, en tegelijk zo dat het iedereen kon raken, ook wie niet gewend was gedichten te lezen. ‘Twintig keer naar het journaal gekeken en het is nog steeds / waar: zomaar in het web gevlogen van de oorlog van anderen’ – zo wordt nieuws poëzie.  Alle door Anne Vegter geschreven vaderlandse gedichten en een aantal columns zijn verzameld in het boek "Wat helpt is een wonder" en is verkrijgbaar bij meerdere boekhandels. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op haar laatste dag als Dichter des Vaderlands presenteerde Anne Vegter de website HALLO GEDICHT!, waar een keur aan gedichten uit de moderne Nederlandstalige poëzie voor elke geïnteresseerde lezer toegankelijk wordt gemaakt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
VSB Poëzieprijs 2017 voor Hannah van Binsbergen
 
 
 
 
 
De winnende bundel VSB Poëzieprijs 2017 is 'Kwaad gesternte' van Hannah van Binsbergen
"Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen."
De video DichterBij met Hannah van Binsbergen geeft een gedicht en een schets uit het dagelijks leven van de dichter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De VSB Poëzieprijs is sinds 1994 dé prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel en bekroont de beste bundel van het jaar met €25.000.  De prijs is ingesteld door VSBfonds op initiatief van Huub Oosterhuis en is voor de  24ste keer uitgereikt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reizende poëzie van Jules Deelder
 
 
 
 
 
De schrijver van het Poëzieweekgeschenk Rotterdamse Kost, Jules Deelder onthulde op de laatste dag van de Poëzieweek 2017 een verse Deelder dichtregel die te zien is op de vuilniswagens van Stadsbeheer Rotterdam.
Deelder's voordracht van Rotterdamse Kost is te beluisteren op Poetry.nl en tevens  beschikbaar bij onder andere Boekhandel v/h Van Gennep. 
 
 
 
 
fotograaf: Arie Kers
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Poëzieweek vindt jaarlijks plaats in de laatste week van januari. Dit jaar was 'humor' de X-factor om poëzie aan de man te brengen. Dichtkunst wordt veelal met ernst geassocieerd, toch wordt er ook heel wat afgelachen in poëtenland.  Organisatie: CPNB
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kersverse stadsdichter van Rotterdam: Derek Otte
 
 
 
 
 
Derek Otte (1988) schrijft gedichten, treedt op en geeft taalworkshops. Hij schrijft in een eigenzinnige en eigentijdse stijl over alles wat hem bezighoudt, waarbij de invloed van hip-hop steevast aanwezig is. Over zijn nieuwe functie zegt Otte: “Als stadsdichter wil ik de aandacht voor poëzie en spoken word in de stad vergroten”. In zijn eerste project zal Derek ‘op visite’ gaan bij de Rotterdammers. 
 
 
 
 
fotograaf: Hans Reitzema
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De stadsdichter is voor een periode van twee jaar benoemd door het College van Burgemeester en Wethouders en heeft als taak jaarlijks meerdere stadsgedichten te schrijven en te presenteren over Rotterdam, de Rotterdammers en de Rotterdamse actualiteit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oh lala... het Rotterdamse Boekenbal!
 
 
 
 
 
Op 31 maart 2017 is het weer tijd voor het enige echte Rotterdamse Boekenbal. Deze tweede editie staat helemaal in het teken van het thema van de Boekenweek: Verboden Vruchten en belooft een avond te worden waarop schrijvers en lezers zich verzamelen in een wervelend feest met rafelige randjes.
Kaarten zijn hier te koop, entreeprijs is inclusief het Rotterdamse Boekenweekgeschenk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het Rotterdamse Boekenbal wordt georganiseerd door Arminius en Boekhandel v/h Van Gennep. Met dank aan J.E. Jurriaanse Stichting, Elise Mathilde Fonds, Gemeente Rotterdam, Studio Kers, Passionate Bulkboek en Poetry International Rotterdam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poetry International Festival, het jaarlijkse feest van de internationale poëzie: 30 mei t/m 4 juni 2017.
 
 
 
 
 
Poetry International Rotterdam haalt de beste dichters uit alle windstreken naar Rotterdam. Dit jaar worden er dichters verwelkomd uit onder andere Italië (Roberto Amato), België (Stefan Hertmans), Jamaica (Ishion Hutchinson), Frankrijk (Anne Kawala), Australië (John Kinsella), Canada (Marianne Morris), Verenigde Staten (Michael Palmer), Duitsland (Jan Wagner) Japan (Gozo Yoshimasu) en natuurlijk ook 'gewoon' uit Nederland (Cees Nooteboom en Mischa Andriessen). Het festival vindt plaats van 30 mei t/m 4 juni.
Daarnaast slaan alle Rotterdamse spoken word organisaties de handen ineen en organiseren 010 SAYS IT ALL. Dit festival wordt georganiseerd als spoken fringe festival van 2 t/m 4 juni.
 
 
 
 
fotograaf: Catherine Kennedy Garrett - ontwerp: Floor Houben
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het 48e Poetry International Festival opent in de Rotterdamse Schouwburg en vindt aansluitend plaats in het Ro Theater in het bruisende Witte de Withkwartier. Verwacht een uitdagende line-up van dichters met voordrachten in vele talen, verdiepende specials, het Poëziecafé, vertaalprogramma’s en crossovers van poëzie met film, kunst, muziek en strips. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met Andere Woorden - Vertaal zelf festivalpoëzie!
 
 
 
 
 
Met Andere Woorden is het vertaalproject waarmee Poetry International ieder jaar vooruitkijkt naar het aankomende festival. Liefhebbers van taal en poëzie kunnen bij dit project de gedichten die op het festival gehoord zullen worden, zelf vertalen naar het Nederlands, Engels of een andere taal.
Deelnemen? Volg Met Andere Woorden op Facebook.
 
 
 
 
Werksessies van Met Andere Woorden in volle gang. Vertalers bespreken hun werk met de dichters, Luis Chaves, Ann Vickery en Jeet Thayil.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met Andere Woorden is een jaarlijks terugkerend programmaonderdeel van het Poetry International Festival Rotterdam en wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aankomende evenementen
 
 
 
 
10 maart
Hotelkamerverhalen Bas Kwakman
Donner Rotterdam
 
20 maart
Boek & Meester
Rotterdam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25 maart t/m 2 april
Boekenweek 2017
Nederland
 
31 mei t/m 3 juni
Poetry International Festival
Rotterdam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Twitter
 
Facebook
 
Website
 
Nieuwsbrief
 
Instagram
 
YouTube
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 U ontvangt deze e-mail via Poetry International. Stelt u hierop geen prijs, meldt u zich dan via deze link af.

Poetry.nl

Categorieën: Events
Leeftijd: 65 jaar en ouder 31 t/m 64 jaar 19 t/m 30 jaar 14 t/m 18 jaar 7 t/m 13 jaar

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018