Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief Relevant juli 2019

In deze nieuwsbrief worden de volgende onderwerpen behandeld:

Datum en locatie jaarcongres Relevant 2019 bekend
Nieuwe versie signaleringskaart EV beschikbaar
Succesvolle bijeenkomst kennistafel aandachtsgebieden in Zwolle
Programma Landelijk Platform Veilige Leefomgeving 2019-2020
Stand van zaken vervolg Impuls Omgevingsveiligheid
Datum en locatie jaarcongres Relevant 2019 bekend

Dit jaar zal het jaarcongres Relevant plaatsvinden op 19 november. We vragen je dan ook om deze datum alvast met rood in je agenda te omcirkelen. We zijn net als vorig jaar te gast bij Hotel Casa in Amsterdam.

Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven volgt.

Nieuwe versie signaleringskaart EV beschikbaar

Sinds vrijdag 28 juni is er een nieuwe versie van de signaleringskaart externe veiligheid beschikbaar. De kaart bevat ten opzichte van de vorige versie veel inhoudelijke, grafische en functionele verbeteringen. De belangrijkste veranderingen zijn: 

  • Alle kaartlagen met betrekking tot de omgevingswet zijn geclusterd in één map.
  • ABC-zones van militaire en civiele opslag van munitie en ontplofbare stoffen ("EAG-omgevingsregeling") staan op de kaart.
  • Er is een kaartlaag opgenomen die een indicatie geeft over de aanwezigheid van minder zelfredzame personen in gebouwen en op terreinen.
  • De kaartlagen quick-scan en de kwetsbaarheid van objecten zijn via URL's uit de handleiding te importeren in GIS.
  • Er zijn  functionele en grafische verbeteringen doorgevoerd (je kunt o.a. je wachtwoord aanpassen, er zijn gedragsregels opgesteld en de coördinaten waar de muis zich bevindt zijn beter vindbaar).

Ontwikkeling signaleringskaart
De signaleringskaart is continu in ontwikkeling. Input van gebruikers om de kaart verder de verbeteren is dan ook onmisbaar. Dinsdag 2 juli heeft er in dit kader een gebruikersdag plaatsgevonden om enerzijds mensen kennis te laten maken met de nieuwe functionaliteiten en anderzijds op te halen in welke behoefte(n) de kaart nog niet voorziet. De resultaten van deze dag worden meegenomen als input voor de volgende versie. 

Meer informatie over de signaleringskaart, het aanvragen van een account of de handleiding van de laatste versie, vindt je op de website van Relevant. Vallen je dingen op of mis je iets op de signaleringskaart geef het door aan de Projectgroep data-infrastructuur.

Succesvolle bijeenkomst kennistafel aandachtsgebieden in Zwolle

Op 3 juni heeft de tweede bijeenkomst van 2019 van de kennistafel aandachtsgebieden plaatsgevonden in Zwolle. Tijdens deze bijeenkomst stond een casus nabij station Zwolle centraal. Bij de kennistafel waren communicatieadviseurs, planontwikkelaars, beleidsmakers, GGD en specialisten van verschillende stakeholders aanwezig.

Het gebied rondom station Zwolle ondergaat momenteel een transitie van bedrijvigheid naar wonen. Deze transitie is echter een proces van de lange adem en zal jaren duren. Bij de bijeenkomst gaven de deelnemers tips aan de planmakers om veiligheid goed mee te nemen in het ontwerpproces van deze ontwikkeling. De wijze van communicatie stond hierin centraal. Verder is bekeken hoe maatregelen voor geluid en omgevingsveiligheid elkaar kunnen versterken. Daarnaast is aandacht besteed aan gezondheidsaspecten.

Heeft u zelf een stedenbouwkundige ontwikkeling en wilt u die voorleggen aan de kennistafel om hiermee gezamenlijk aan de slag te gaan? neem dan contact op met Merle de Lange of Simone van Dijk.

Programma Landelijk Platform Veilige Leefomgeving 2019-2020

Het Landelijk Platform Veilige Leefomgeving (LPVL) heeft het programma voor het jaar 2019-2020 vastgesteld. In dit programma staat hoe het platform haar kennis gaat delen, zal adviseren over beleidsontwikkelingen en uitvoeringsknelpunten en hoe zij zal communiceren. Daarnaast is (juist dit jaar, vanwege de ontwikkelingen rondom de IOV) het verankeren van het platform een belangrijk aandachtspunt, zodat het platform kan blijven investeren in kennis en expertise omtrent omgevingsveiligheid. 

Naast de reguliere activiteiten zal het LPVL in de periode 2019-2020 een aantal aanvullende activiteiten uitvoeren. De nadruk zal liggen op activiteiten om ervoor te zorgen dat het LPVL ook in de toekomst een wezenlijke rol kan blijven spelen en dat de capaciteit vanuit de omgevingsdiensten en provincies behouden blijft. Op hoofdlijnen worden de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • Verbreding netwerk Externe Veiligheid (EV) op het vlak van Ruimtelijke Ordening (RO);
  • Versterken van de samenwerking met de Veiligheidsregio's (VR);
  • Actieve samenwerking met het ministerie van I&W, (door deelname aan bijvoorbeeld REV);
  • Toekomstmogelijkheden van het LPVL onderzoeken, verdere positionering van het
    LPVL en het benaderen van IPO / VNG met betrekking tot vervolgactiviteiten t.b.v. verankering van het platform;
  • Deelname aan programma MOV door bijvoorbeeld een actieve bijdrage te leveren aan het 'Handboek Omgevingsveiligheid';
  • Zorgen voor terugkoppeling tussen het LPVL, de kennistafels en vice versa;
  • Gemeenten voorbereiden op de komst van de omgevingswet;
  • Samenwerking met andere ketenpartners onderhouden en versterken;
  • Samenwerking met Relevant onderhouden en versterken, door samen een plan te
    ontwikkelen over de rol van LPVL op Relevant. 

Een overzicht van het gehele projectplan van het landelijk platform veilige leefomgeving is te vinden op de website van Relevant. 

Stand van zaken vervolg Impuls Omgevingsveiligheid

Achtergrond
6 maart jl. heeft het Bestuurlijk omgevingsberaad (BOb) geen overeenstemming bereikt over het vervolg van de Impuls Omgevingsveiligheid. Het is belangrijk dat hier afspraken over worden gemaakt, omdat het huidige programma tot eind 2019 loopt. Na dit overleg is afgesproken dat het ministerie IenW, VNG en IPO gezamenlijk een voorstel voorbereiden, waarover het BOb uiterlijk in oktober kan besluiten.

De insteek van dit voorstel is: 'Bereidheid tot het sluiten van compromissen'. Dit is logisch als je kijkt naar de geschiedenis en de ontwikkeling van de financiering van externe veiligheid en de IOV. Hoewel er door de opstellers van dit voorstel geen gedeeld beeld is over de gelden uit het verleden, wordt er vanuit het gemeenschappelijk belang nu een streep gezet onder deze discussie en is er een voorstel geschreven en aan de betrokken bestuurders voorgelegd. Hiermee komen de schrijvers van het voorstel tegemoet aan de wensen van het BOb om tot een gezamenlijke agenda en eenduidige aansturing te komen, waarbinnen de verschillende overheden samenwerken en niet langer tegenover elkaar staan.

Uitgangspunt van het geschreven voorstel is dat: Alle partijen het algemeen belang van een goede uitvoering van taken op het terrein van externe veiligheid en van verdere doorontwikkeling van dit beleid zien, hier gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn en bereid zijn om compromissen te sluiten.

Programma 2020
Om tot een betere programmatische aanpak te komen, stellen de instanties voor om het vervolg als interbestuurlijk programma (IBP) op te pakken, met een gezamenlijk belang, een gezamenlijke verantwoordelijkheid, een gezamenlijke agenda en een gezamenlijke financiering voor omgevingsveiligheid, maar wel met ruimte voor regionaal-lokale verschillen. Er moet een financieringsstructuur worden georganiseerd die dit faciliteert. Deze manier van structurele inbedding is niet zomaar geregeld. Een overgangsjaar 2020 is dan ook nodig, om geen zaken tussen wal en schip te laten vallen.

Het voorstel, geschreven door ambtenaren van IPO, IenW en VNG geeft globale uitgangspunten weer die tijdens de zomermaanden van 2019 worden uitgewerkt in een programma voor 2020. In de uitgewerkte deelprogramma's wordt ook een start gemaakt met de structurele inbedding vanaf 2021. Het programma bestaat uit drie pijlers waar aparte acties voor nodig zijn: Nieuwe wettelijke taken na Enschede, inbedding van structurele taken en activiteiten/aandachtspunten en incidentele taken.

Het programma van 2020 bestaat uit een overkoepelende governance door de Kerngroep (IPO, VNG, IenW en PZH). Deze gouvernance bevat sturing en geeft vorm aan de implementatie. Het programma wordt in de bestaande deelprogramma's uitgevoerd. De provincie Zuid-Holland zal wederom het secretariaat van het programma voeren. Daarnaast worden er twee deelprogramma's toegevoegd:

  1. Ontwikkel budget nieuwe prioriteiten: start met het schrijven van uitgangspunten en de belangrijkste aandachtspunten waar in 2020 gezamenlijk aandacht aan gegeven wordt. Dit wordt getrokken door de kerngroep.
  2. Omgevingsveiligheid breed beschrijft de werkzaamheden die hier onderdeel van uitmaken en wordt getrokken door het ministerie IenW.

De door de betrokken overheden geschreven notitie is in zijn geheel te lezen op de website van Relevant. Voor vragen kun je terecht bij Marlouce Biemans, Landelijk coördinator IOV.