Edu Loopbaan Hub helpt junior docenten vooruit | Onderzoek naar promotierendement
͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ 
Nieuwsbrief SoFoKleS juli 2024
Edu Loopbaan Hub helpt junior docenten vooruit met steun van SoFoKleS-lab
De Edu Loopbaan Hub is een begeleidingstraject voor junior docenten binnen de Vrije Universiteit Amsterdam. Junior docenten krijgen hier een steuntje in de rug voor een succesvolle carrière, binnen of buiten het academische werkveld. De Hub is een belangrijke plek voor de VU, omdat hier de innovatieve kwaliteiten van de junior docenten worden gekoesterd en aangemoedigd. Ook draagt de Hub bij aan goed werkgeverschap door ontwikkeling te stimuleren. Maiza Campos Ponce, universitair hoofddocent en onderwijsspecialist bij de VU, vroeg de SoFoKleS-lab subsidie aan voor het project. Ze vertelt meer over het project.
Lees het interview met Maiza
PNN onderzoekt relatie promotietraject en arbeidscontract
PNN onderzoekt relatie promotietraject en arbeidscontract
De meeste promovendi hebben op dit moment 60 maanden (5 jaar) nodig voor het schrijven van een proefschrift. Toch is voor een promotietraject vaak een arbeidscontract of overeenkomst van 4 jaar de standaard. Er lijkt dus een mismatch te bestaan tussen de daadwerkelijke lengte van een promotietraject en de contractduur die daarvoor gegeven wordt. Hoe komt dit? Met subsidie van SoFoKleS doet Promovendi Netwerk Nederland (PNN) hier sinds april onderzoek naar.

PNN onderzoekt het promotierendement en de factoren die bepalen of een promovendus het promotieonderzoek wel of niet op tijd afrondt. Het onderzoek richt zich op heel de wetenschappelijke sector: universiteiten, umc’s en onderzoeksinstellingen. De planning is dat PNN in maart 2025 de resultaten oplevert.
Save the date: bijeenkomst Eigen regie op loopbaanontwikkeling
Save the date: bijeenkomst Eigen regie op loopbaanontwikkeling
Duurzame inzetbaarheid en duurzame ontwikkeling van medewerkers zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Maar hoe geef je hier invulling aan? En wie doet wat? Op dinsdagmorgen 1 oktober, van 10.00 - 11.30 uur, organiseert SoFoKleS een bijeenkomst over ‘Eigen regie op loopbaanontwikkeling’. We kijken naar het beleidskader over Eigen regie, ontwikkeld door de SER. Welke handvatten geeft dit om aan de slag te gaan met loopbaanontwikkeling? Daarnaast delen we een voorbeeld uit de praktijk van een universiteit.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor hr-professionals, leidinggevenden, medewerkers en vertegenwoordigers van medewerkers.

Binnenkort delen we meer informatie over de bijeenkomst en de sprekers. Houd onze website en LinkedIn in de gaten voor meer informatie!
Nieuw project SoFoKleS-lab: Motiverende doelen stellen
Sofokles Lab universiteiten. Subsidie voor innovatieve projecten.
Met subsidie uit het SoFoKleS-lab start de Radboud Universiteit het project ‘Motiverende doelen stellen’. In dit project wordt wetenschappelijk personeel begeleid om motiverende doelen te formuleren voor hun verschillende taakgebieden: onderwijs, onderzoek en/of bestuur. Het idee is dat medewerkers meer grip op hun werk krijgen door persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Leidinggevenden leren hoe ze hun medewerkers hierin kunnen begeleiden vanuit een werkrelatie die gebaseerd is op afstemming, veiligheid en steun.

Het gaat om een 1-jarig project voor het wetenschappelijk personeel van het departement Taal en Communicatie van de Faculteit der Letteren. Bij positieve resultaten en feedback is het de bedoeling om het project breder binnen de universiteit te implementeren.

Heeft u ook een goed idee voor uw universiteit of voor de sector? Via het SoFoKleS-lab kunt u financiële ondersteuning aanvragen voor een projectvoorstel.
Lees meer over het SoFoKleS-lab
Werkdruknetwerk 2.0. Onderzoek Nederlandse Arbeidsinspectie naar werkdruk en sociale veiligeheid. Donderdag 26 september, 14:00 uur tot 15:30 uur, online.
Volgende bijeenkomst werkdruknetwerk: onderzoek naar werkdruk en sociale veiligheid
Ruim 70 procent van de werknemers binnen universiteiten ervaart meer dan incidenteel stress als gevolg van werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie naar werkdruk en sociale veiligheid op de Nederlandse universiteiten. Tijdens de volgende bijeenkomst van het werkdruknetwerk, op donderdag 26 september van 14.00 - 15.30 uur, gaan we dieper in op dit rapport. Onderzoekers Yvette van Osch en Judith Plomp van de Nederlandse Arbeidsinspectie presenteren de uitkomsten.

Na de presentatie gaan we in groepjes uiteen om het onderzoek te bespreken. Herkent u uzelf in de resultaten? Wat doen universiteiten al goed en wat kunnen ze beter doen als het gaat om werkdruk? We sluiten af met een plenaire bespreking en evaluatie.

Wilt u bij deze online bijeenkomst zijn? Meld u aan door te mailen naar Liesbeth Ellenbroek van SoFoKleS: l.ellenbroek@caop.nl.
SoFoKleS
SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt. Het fonds deelt zijn kennis met de Nederlandse universiteiten, onderzoekinstellingen en universitair medische centra (umc's).

Nieuwsbrief
Deze e-mail is verstuurd aan newsletter@newslettercollector.com. Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich afmelden. U kunt ook uw gegevens wijzigen.

Contact
Bezoekadres
Lange Voorhout 13
2514 EA Den Haag

Postadres
Postbus 556
2501 CN Den Haag

T (070) 376 57 27
info@sofokles.nl