2019-logo-hoormij
 
ponto4-banner-hoormij-2-okt
 

Nieuwsbrief

2 oktober 2019

 
 

Uitgelicht

portret-christine-kliphuis-klein

Niet-aangeboren hersenletsel, gehoorschade en tinnitus na een ongeluk

“Het is lekker weer. Voor het eerst heb ik het dak open van mijn gloednieuwe Volkswagen up! Dat ik moet wachten voor het rode stoplicht boeit me niet. Ik voel me gelukkig. Dan krijg ik een geweldige opdonder door een auto die met flinke snelheid achterop me klapt.” Dit is één van de eerste passages uit het autobiografische boek ‘Klap, als een ongeluk je leven op zijn kop zet’ van Christine Kliphuis (61). Ze is op weg naar haar werk als ze wordt aangereden door een appende automobiliste. Het gevolg: een ernstige whiplash en, wat pas later blijkt, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), gehoorschade en tinnitus. Hoe geef je je leven weer vorm als het zo ingrijpend verandert?

Lees verder
 

Wat verandert er in je zorgverzekering in 2020?

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet bekendgemaakt wat er allemaal verandert aan de zorgverzekering in 2020. De zorgpremie stijgt met ongeveer drie euro per maand en de korting op collectieve zorgverzekeringen gaat omlaag. Maar er is ook goed nieuws: de basisverzekering wordt uitgebreid met een aantal vergoedingen en medicijnen. En het eigen risico blijft op 385 euro.

Lees meer

Webshop aanbieding

De Smartshaker is een bluetooth trilschijf voor Android en iPhone smartphones. Ideaal voor wie de trilling van een smartphone niet sterk genoeg vindt als wekker. Stel via de gratis App de trilschijf in. Het werkt draadloos, maar je moet ‘m wel opladen. Dat kan met de korte mini-usb kabel. De trilschijf werkt niet als je gebeld wordt of als er meldingen op de telefoon binnenkomen. Het is dus alleen een wekker. Je krijgt nu 10% korting op de Smartshaker. Leden ontvangen nog eens 5% korting

Ik bestel de Smartshaker
smartshaker
 

Actueel

 

Hoorzorg verbetert kwaliteit van leven en bespaart maatschappelijke kosten

 

overhandiging-rapport-20-sirm-klein

Nederland telt ongeveer 2,6 miljoen mensen met leeftijd gerelateerd gehoorverlies. De helft hiervan kampt met matig tot ernstig gehoorverlies en de andere helft met mild gehoorverlies. Zonder hoorzorg zou dit gehoorverlies de maatschappij € 5,8 miljard kosten, vooral als gevolg van verminderde arbeidsparticipatie en verlies van kwaliteit van leven. Met hoorzorg komen de kosten uit op 3,6 miljard. Dit blijkt uit het rapport ‘De maatschappelijke impact van leeftijd gerelateerde slechthorendheid in Nederland’ van onderzoeks- en adviesbureau SiRM, in opdracht van Specsavers. Stichting Hoormij/NVVS was betrokken bij de totstandkoming.

Ik wil meer weten
 

 

Advertentie

 

Vier manieren om de nieuwe AudioLink te gebruiken

Heeft u al kennis gemaakt met de AudioLink? AudioLink is ons splinternieuwe verbindingsapparaat, speciaal ontworpen voor de SONNET en de SONNET 2 van MED-EL. Het helpt u met telefoneren, muziek luisteren, TV kijken en te horen wat aan de andere kant van de tafel gezegd wordt. Eén klein apparaat, 4 geweldige manieren om het te gebruiken. Dit is hoe het werkt.

 

 
audiolink-afb-med-el150x150-2-okt
 

Rondleiding Amsterdam Museum

Ben je slechthorend en wil je graag meer te weten komen over de stad Amsterdam? Op zondag 13 oktober 2019 organiseert het Amsterdam Museum voor slechthorende en dove bezoekers een rondleiding in NGT. Het museum heeft samen met de stichting Musea in Gebaren drie personen die zelf doof zijn opgeleid om in gebarentaal rondleidingen in het Amsterdam Museum te geven. 

Meer informatie

Promotie proefschrift Anika Smeijers

Op 15 oktober 2019 promoveert Anika Smeijers op haar proefschrift 'The availability and accessibility of healthcare for deaf and hard of hearing patients'. Vanwege deze promotie vindt er een symposium plaats over de taal-spraakontwikkeling van dove kinderen en de medische hulpverlening aan slechthorende en dove patiënten. Sprekers zijn onder andere Lauri Rush en Johannes Fellinger. 

Lees verder
 

Advertentie

 

Meer hoortoestel dragers zouden nieuwe toestellen moeten testen

Volgens onderzoek van de Raad voor gezondheidsonderzoek waren er in 2003 al 1,6 miljoen slechthorende Nederlanders waarvan een half miljoen mensen dit probleem niet aanpakt. Dat betekent dat meer dan een miljoen mensen wel een hoortoestel draagt! Juist deze mensen mogen steeds meer verwachten van hun hoortoestel. Veel typische problemen die men ervaart met een hoortoestel kunnen namelijk tot het verleden behoren.

Ontdek wat een nieuw toestel je op kan leveren.

 

 
van-boxtel-advertorial-afbeelding-plaatsing-rechts-2-okt
vanboxtel-logo-rgb
 

Prikkelarm circus voor het eerst in Europa

Utrecht beleeft de Europese primeur van een prikkelarme circusvoorstelling! Hoort het circus niet juist de zintuigen te prikkelen? Jazeker, maar sommige mensen die erg prikkelgevoelig zijn, kunnen normaal gesproken niet van het circus genieten. Daarom ontwikkelde het Nationaal Zorgcircus samen met de Stichting Onbeperkt Genieten en Magic Circus deze voorstelling. Waar? In de Magic Dome Circustent bij Station Utrecht Terwijde op 1 november 2019.

Kaarten bestellen
prikkelarm-circus-2
 

Uit de media

 

De grootste valkuilen voor ondertitelaars

Dankzij ondertitels zijn tv-programma's te volgen voor doven, slechthorenden en mensen die de taal niet goed spreken. Maar een goede ondertiteling maken is zo makkelijk nog niet. Het magazine 'Onze Taal' publiceerde er een titel over.

PDF Onze Taal
 

dagblad-lezen-media-a

 

Aandacht voor duizeligheid en evenwicht in radio-programma

Hoe werkt de Utermöhlen prismabril?

Evenwicht is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Stichting Hoormij/NVVS vroeg tijdens de internationale Balance Awareness Week van 15 tot 21 september 2019 aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van evenwichtsaandoeningen. Om die reden was Sandra Rutgers van de commissie Duizeligheid en Evenwicht te gast bij Omroep Wetering. Hier vind je het fragment uit die uitzending.

Naar het radiofragment

De oorzaak van de ziekte van Ménière zit in het evenwichtsorgaan en het slakkenhuis, beiden in het binnenoor. De onverwachte aanvallen van draaiduizeligheid met daarbij misselijkheid en braken worden als meest vervelend ervaren. Hoewel er geen algemeen geaccepteerde en afdoende behandeling bestaat, is in Nederland en België een opvallend aantal Ménière-patiënten tevreden met een Utermöhlen prismabril.

Lees meer
 

Jongeren met tinnitus opgelet!

vragen-antwoorden

Tinnitus kan een grote impact hebben op je leven en brengt vaak angst, onzekerheid en twijfels met zich mee. Je kunt bang zijn om je vrienden kwijt te raken of dat je er niet meer bij hoort. Mensen in je omgeving begrijpen het soms wel maar soms ook niet. Er is veel onbegrip over tinnitus en op internet vind je uiteenlopende en vaak onduidelijke informatie. Je kunt ook twijfels hebben over wat je nog wel kan bijvoorbeeld over uitgaan, of kun je nog naar een festival? Je staat er niet alleen voor! Via dit platform kun je contact leggen met andere jongeren met tinnitus. 

Lees meer
 

 
vrijwilliger

Vacatures

Vrijwilligers van Stichting Hoormij/NVVS zijn van onschatbare waarde en dat is niet voor niets: de ervaringskennis en betrokkenheid die zij meedragen, geeft de meerwaarde aan alles dat onze organisatie biedt. We zijn constant op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor mensen met een gehooraandoening. 

 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2