2019-logo-hoormij
 

Nieuwsbrief

3 april 2019

 
 

Uitgelicht

therapie-2

Nuancering berichtgeving 'nieuwe' tinnitus therapie

Naar aanleiding van recente berichten in de media over een ‘nieuwe’ therapie voor de behandeling van tinnitus krijgt Stichting Hoormij/NVVS en vooral de commissie Tinnitus en Hyperacusis de laatste tijd veel vragen over deze therapie. Denk aan vragen zoals: Waar wordt deze behandeling gegeven? En hoe verhoudt deze zich tot andere behandelingen?

Lees verder
 

Betere communicatie voor slechthorenden en doven noodzakelijk tijdens crisissituatie

Voor veel mensen was de crisiscommunicatie tijdens de aanslag in Utrecht op maandag 18 maart 2019 niet te volgen. Waar in Nieuw Zeeland premier Jacinda Ardern door een tolk gebarentaal vergezeld wordt, blijkt dat in Nederland nog steeds ingewikkeld. Een kwalijke zaak, vindt Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Bovendien is het ontbreken van toegankelijke informatie in strijd met het VN-Verdrag Handicap.

Lees verder

Webshop

Met de Hearlink tv Bloutooth zender kun je je BeHear hoorsysteem koppelen aan je TV, waardoor je de spraakverstaanbaarheid sterk kunt verbeteren.

 

hearlink
 

Actueel

 

Onderzoek natuurlijk beloop Ushersyndroom van start

afbeelding-jente-poster

In het Oogziekenhuis Rotterdam is gestart met een natuurlijk beloop studie bij patiënten met het syndroom van Usher type 1B. Deze vorm van Usher kenmerkt zich door ernstige doofheid en evenwichtsproblemen vanaf geboorte, gevolgd door het ontstaan van retinitis pigmentosa (RP) op kinderleeftijd. Het syndroom van Usher type 1B is veel zeldzamer dan bijvoorbeeld het syndroom van Usher type 2A. Daarom is er minder bekend over de ernst en de progressie van deze vorm van retinitis pigmentosa. Hier vind je de oproep van het Oogziekenhuis Rotterdam met het verzoek tot deelname.

Lees verder
 
 
 

Advertorial

 

Een speld kunnen horen vallen, met je bril 

De markt van hoorhulpmiddelen is gericht op klein en discreet. Maar is dat wel de juiste benadering? Varibel betwist dit en kiest voor een alternatief. Zien en horen combineren, dat is dé oplossing.

Meer weten? Ontdek de Varibel Hoorbril!

 
 
 

Advertorial

Een stap dichter bij normaal horen

Maak kennis met de nieuwe Oticon Opn S™. Onderzoeken tonen aan dat hoortoesteldragers met Oticon Opn S het verstaan van spraak in lawaaiige omgevingen kunnen ervaren als een normaalhorende.


Lees meer over de nieuwe Oticon Opn S.

oticon-opn-s-hoormij-nieuwsbrief-3-april
 
 

 

Internationaal Congres 'Teaching Deaf Learners'

Lesgeven aan slechthorende en dove kinderen is niet hetzelfde als lesgeven aan kinderen die horen. Dit prikkelende uitgangspunt staat centraal tijdens het 3e internationale congres Teaching Deaf Learners. Dit jaar vindt het congres plaats van 6 tot en met 8 november 2019 in de Philharmonie in Haarlem. Kentalis organiseert Teaching Deaf Learners samen met het National Technical Institute for the Deaf en Oxford University Press.  

Lees verder

Voorlezen in gebarentaal bij bibliotheek Rotterdam

Iedere derde woensdag van de maand zijn alle ouders en kinderen (horend, slechthorend of doof) van harte welkom om samen te genieten van een mooi verhaal. Tijdens dit voorleeshalfuurtje wordt het verhaal ook verteld in gebarentaal. Zo kunnen horende, slechthorende en dove kinderen samen genieten van een mooi verhaal en maakt de Bibliotheek Rotterdam voorlezen toegankelijk voor iedereen. Het eerst volgende moment is 17 april 2019.

Lees verder
 

Hoe is het nu met Ilse Borst? Zij kreeg een BCD

Ilse Borst vertelde eerder over haar overwegingen voor een BCD en haar beslissing om ervoor te gaan. In december 2018 werd zij geopereerd, onder lokale verdoving. Ilse: "Het is me zo meegevallen. Het is best een simpele, snelle, pijnloze en kleine ingreep. Ik kan wel zeggen dat ik gezond nerveus binnen kwam en lachend weer naar buiten ging. Ik heb geen pijn gehad. Niet gedurende de operatie en ook niet na de operatie. Ik hoop dat mijn verhaal de aanstaande BCD'ers een beetje gerust kan stellen.”

Lees verder
ilse-borst-2
 

Wel doof niet achterlijk

CI opende de grens tussen mij en wereld

Iemand die slechthorend of doof is, kan behalve goed horen, van alles net als ieder ander. Communiceren kan via een tolk, een spraakherkenningsapp of ouderwets met pen en papier. Met deze hulpmiddelen en jouw ondersteuning kan iemand die slechthorend of doof is, dus (bijna) overal werken. Grow2Work kijkt naar de mogelijkheden. Jij ook? Kijk op Grow2Work.nl. Wil je deze kaart versturen als echte kaart of (gratis) als e-card? 

Lees verder

Voor mensen die doof geboren zijn, plots- of laat doof geworden zijn, maar ook voor mensen die ernstig slechthorend zijn en gesprekken niet meer goed kunnen volgen, kan een cochleair implantaat (CI) een uitkomst zijn. Alexandra Engelfriet “De keuze voor een CI heb ik eigenlijk al meteen gemaakt toen ik de uitslag kreeg van de, toen net ontwikkelde, gentest en wist dat ik door DFNA9 onherroepelijk doof zou worden. Te weten dat de mogelijkheid van een CI bestond, dat ik niet volledig doof zou hoeven worden zoals mijn vader, gaf mij moed."

Lees meer
 

Rondleiding Rijksmuseum in gebaren - Alle Rembrandts

rembrandt

Elke derde zaterdag van de maand van 14.30 tot 16.00 uur organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam rondleidingen voor slechthorende en dove bezoekers. Zo zijn er nog plekken voor de tentoonstelling 'Alle Rembrandts'. Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het museum een aantal Rembrandt-tentoonstellingen en een jaar vol evenementen in het teken van de grote meester. Behalve dit verhaal, biedt de rondleiding een inspirerende oefening in kijken. Door samen de details in zijn werken aandachtig te bekijken, leer je wat Rembrandt als kunstenaar zo uniek maakt.

Lees verder
 

 
 
 

Vacatures

vrijwilliger
 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2