‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

10 juli 2025

 
 

Nieuwsbrief Ten Boer

 

Kinderen denken mee over speeltuin Nije Buurt Ten Post

In juni mochten kinderen meedenken over de nieuwe speeltuin in de Nije Buurt. In het dorpshuis bekeken zo’n 15 kinderen drie ontwerpen. Ze gaven hun mening en dachten goed mee. Vooral de klimtoestellen, glijbanen en basket waren populair. De ontwerper gaat nu aan de slag met alle ideeën en maakt één nieuw ontwerp. Dit ontwerp laten we binnenkort zien aan de kinderen en ouders. Zo wordt het een speeltuin die echt bij de buurt past!

 

Aftrap Van Hoes in Kloosterkerk Ten Boer

In de Kloosterkerk in Ten Boer vond woensdag de aftrap plaats van Van Hoes, een muziektheatervoorstelling van Gronings Vuur. De voorstelling is gebaseerd op verhalen van inwoners uit de voormalige gemeente Ten Boer en wordt in september vijf keer opgevoerd naast de kerk.

Zestig mensen doen mee, van 11 tot 88 jaar: muzikanten, rappers, een koor en twee professionele acteurs. Muziekvereniging Volharding vormt het muzikale hart van de voorstelling. Het verhaal gaat over thuis, vertrek en terugkeer, verteld via een moeder en haar zoon.

Van Hoes is te zien op 18, 19, 20, 26 en 27 september. Kaarten en info: groningsvuur.nl

 

Het ommetje van Ten Post

Eind juni is in Ten Post een nieuw ommetje geopend, samen met bewoners en de Historische Vereniging Ten Post. De wandeling begint bij molen Olle Widde op een prehistorische kwelderwal en voert door het omringende landschap. Je loopt langs De Graslanden, Oosterdijkshorn, de oude rivierbedding van de Fivel in Kröddeburen, de historische Stadsweg en het Damsterdiep. De hoofdroute is 3,3 kilometer en loopt deels over een boerenlandpad. Wie meer wil, kan de route uitbreiden tot 5,5 kilometer met een extra lus. Een prachtige manier om het landschap rond Ten Post te beleven.Meer ommetjes in Groningen vind je op routesingroningen.nl.

 

Bloeiend Perspectief groeit door

In steeds meer dorpen rond Ten Boer komt Bloeiend Perspectief tot bloei. In Wittewierum en Woltersum zijn bermen ingezaaid met een kruidenrijk mengsel. In Ten Boer planten bewoners bomen in de Riekele Prinsstraat. Garmerwolde krijgt een groener Dijkpark en in Woltersum ontstaat een (school)moestuin met bloeiende stroken. In Lellens werd het programma feestelijk afgetrapt bij de kerk, waar samen bomen en struiken zijn geplant. Komend najaar volgen nieuwe aanplantmomenten, waaronder tijdens de Nationale Natuurwerkdagen op 31 oktober en 1 november.

Bloeiend Perspectief is een programma van gemeente Groningen en Landschapsbeheer Groningen, mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Groningen. Meer informatie lees je op bloeiend-perspectief.nl.

 

Morgen weer Afvalvrijdag: samen houden we water netjes

In Groningen doen we veel om de gemeente schoon en leefbaar te houden. Zo helpen al meer dan 4.000 inwoners mee als ‘Stille Kracht’: ze ruimen afval op straat op. Helaas belandt er ook zwerfafval in onze grachten, vijvers en meren. Daar willen we samen iets aan doen.  

Vanaf nu kunnen alle inwoners van de gemeente Groningen WaterKracht worden. Je kunt een gratis schepnet aanvragen zodat je direct aan de slag kunt. We trappen dit nieuwe initiatief samen af met een SUP clean-up-race bij Dudok aan de Turfsingel: op vrijdag 11 juli tussen 12:00 en 14:00 uur. Kom langs, meld je daar aan als Waterkracht. Je krijgt dan een schepnet en doet mee met de wedstrijd: wie vist er als snelste zwerfafval uit het water vanaf de SUP of langs de kade? 

 

Denk mee over Groningen in 2050: meld je aan voor de Groninger Gesprekken

Hoe ziet Groningen eruit in 2050? Waar bouwen we huizen voor een groeiende bevolking? Hoe blijft onze gemeente groen, gezond en leefbaar? De gemeente werkt aan een nieuwe omgevingsvisie en nodigt inwoners, ondernemers en organisaties uit om hierover mee te denken. Kom daarvoor naar de Groninger Gesprekken die we in september organiseren.  

Wethouder Rik van Niejenhuis: “Omdat onze inwoners Groningen natuurlijk het allerbeste kennen en het over hun leefomgeving gaat, nodig ik iedereen van harte uit om mee te denken en mee te praten. Dus kom naar de Groninger Gesprekken. Ik ben heel benieuwd naar jullie mening, wat jullie belangrijk vinden en met welke ideeën jullie komen.” Meer informatie en aanmelden via Groninger Gesprekken.  

 

Wat eten we vandaag?

Iedere dag beslissen we wat we gaan eten. Rijst of aardappels, biologisch of niet, zelf koken of bestellen. Het zijn allemaal keuzes die invloed hebben op hoe gezond je eet. 

Met deze vragenlijst wil de gemeente Groningen een beeld krijgen van hoe jij over gezond en duurzaam eten denkt en waar je tegenaan loopt. Wat vind je belangrijk bij het kopen en bereiden van eten? Waar let je op bij het boodschappen doen? Zijn er obstakels die jou ervan weerhouden om gezonde keuzes te maken?  

Met de vragenlijst krijgt de gemeente inzicht in wat er speelt bij inwoners. Het doel is om concrete actie te ondernemen om gezond en duurzaam voedsel toegankelijker te maken voor iedereen. 
 

Jouw laptop kan langer mee

Grote computermerken willen natuurlijk dat je om de paar jaar een nieuw apparaat koopt. Maar meestal is dat helemaal niet nodig. Met een ander besturingssysteem, zoals Linux, kan jouw laptop nog heel lang mee. Linux is het meest gebruikte open source besturingssysteem ter wereld. Het is gratis, stelt weinig eisen aan je laptop of computer, biedt praktisch dezelfde mogelijkheden als Windows en is heel veilig. Vandaar dat veel computergebruikers erover nadenken om over te stappen op Linux.  

Ben jij ook geïnteresseerd? Kijk dan eens op groningenafvalvrij.nl. Daar vind je niet alleen nuttige informatie, maar ook mensen die jou in Groningen kunnen helpen bij de overstap naar Linux. Dat scheelt in je portemonnee. En zo zorgen we samen voor minder afval en minder verspilling van grondstoffen. 

 

Hoofdstation Groningen gaat weer open zondag 13 juli

Op zondag 13 juli gaan de treinen weer rijden, na negen weken intensieve en grootschalige werkzaamheden op en rondom het spoor van het Hoofdstation van Groningen.  

Vanaf zondag zijn twee grote verbeteringen in gebruik: de reizigerspassage en de doorkoppeling van het spoor. Daardoor kunnen Arriva-treinen rechtstreeks door richting Europapark, Leeuwarden, Delfzijl en Eemshaven. Met de reizigerspassage heeft het Hoofdstation een nieuwe ondergrondse verbinding tussen de Rivierenbuurt en het centrum. De komende tijd wordt verder gewerkt aan het busstation aan de zuidzijde en de fietstunnel en fietsenkelder onder het station. 

Van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 juli rijden er geen treinen maar vervangende bussen in de provincie Groningen. Houd rekening met extra reistijd. 

Meer informatie op groningenspoorzone.nl.

De reizigerspassage van het vernieuwde Hoofdstation. Foto door Stefan Verkerk.

 
 

Uitkomsten wijkonderzoek bekend

Een ruime meerderheid van onze inwoners is tevreden met het leven in hun buurt. Dat blijkt uit het wijkonderzoek Leefbaarheid dat eind 2024 voor de vijftiendekeer is gehouden. De betrokkenheid is groot: een ruime meerderheid voelt zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in de buurt. Bijna 15.000 inwoners deden mee aan het onderzoek. 

De uitkomsten laten een positief beeld zien op meerdere vlakken. Zo is de tevredenheid over de eigen deelname aan de samenleving toegenomen. Ook zijn meer inwoners gaan sporten. Verder vindt ruim driekwart van de inwoners dat buren prettig met elkaar omgaan.  

Tegelijkertijd zijn er ook aandachtspunten. De meest genoemde problemen in de wijken zijn verkeersveiligheid en geluidsoverlast. Meer weten? Bekijk de informatiebladen op oisgroningen.nl. 

 

Samen werken aan een duurzamer Groningen

Bewoners kunnen zelf actief meedoen met verduurzamen in hun eigen buurt of dorp. Dat staat in een nieuw plan, geschreven door bewoners en energiegroepen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen voor buurtbewoners, buurtwarmtenetten of acties om energie te besparen. Vrijdag 4 juli werd het plan aangeboden aan wethouder Philip Broeksma. 

De belangrijkste afspraken zijn: 

  • bewoners mogen meer bepalen over duurzame plannen in hun buurt. 
  • duurzame oplossingen zijn voor iedereen, ook als je minder geld hebt. 
  • geld dat verdiend wordt met lokale energie, blijft in de buurt of het dorp. 
  • er komt één gezamenlijke groep, zodat plannen sneller uitgevoerd kunnen worden. 

 Lees meer over het plan over verduurzamen in je buurt of dorp. 

 
                                                          Â