Project Duurzaam Nieuwolda, Tentoonstelling Gelukkig Gezond! Masterclass In de War succesvol.
Kunt u deze e-mail niet goed lezen?
Lees hier de nieuwsbrief in uw browser.
Nieuwsbrief header Follow on Twitter Friend of Facebook
Nieuwsbrief nr. 5 - 2017
Zorg Innovatie Forum
Masterclass In de War
Op 14 juni jl. hebben wij onze 2e masterclass ‘In de War’ georganiseerd, met 115 deelnemers! De eerste reacties zijn heel positief. Het afwisselende programma werd zeer gewaardeerd en over het algemeen werd geconcludeerd dat het mooie dag met leerpunten en nieuwe inzichten.  Door samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen hadden we de beschikking over prettige accommodatie en de lekkere lunch en het zonnetje maakten het geheel compleet.
 
Project Duurzaam Nieuwolda - Midsummer Event: Het nieuwe wonen, voor nu en in de toekomst!
Op 21 juni 2017 nodigt Woonstichting Groninger Huis u van harte uit voor het Midsummer Event. Deze middag staat in het teken van de eerste ervaringen met het proefwonen aan de Lindelaan 11 in Nieuwolda. Met dit project wordt een grote stap gezet op het gebied van veilig en langer zelfstandig thuis wonen. Het concept 'proefwonen' is bedacht om bewoners van Oost-Groningen gratis kennis te laten maken met een woning die is uitgerust met gebruiksvriendelijke thuistechnologie (domotica) en nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid. Ook vindt deze middag de lancering plaats van een sensorenpakket, waarmee Woonstichting Groninger Huis als eerste corporatie in Nederland een pakket op basis van zelfregie en onafhankelijkheid aan kan bieden aan haar bewoners. Hiermee kunnen mensen veilig en langer zelfstandig thuis wonen. Onder andere Ricky van den Aker (wethouder Gemeente Oldambt) en Jan Terlouw (schrijver, fysicus en voormalig politicus) zullen spreken tijdens deze boeiende middag. Het volledige programma volgt begin juni. 
 
Het Zorg Innovatie Forum is projectpartner van Project Duurzaam Nieuwolda.
 
Wanneer:    Woensdag 21 juni 2017
Tijdstip:        15:30 uur – 18:00 uur
Waar:            Het terrein tegenover de demonstratiewoning aan de Lindelaan 11 in Nieuwolda
Parkeren:     Hiertoe is gelegenheid tegenover de locatie
Aanmelden: proefwonen@groningerhuis.nl
 
Even voorstellen…
Ilona Siebers is vanaf mei 2017 werkzaam bij het ZIF als medewerker communicatie en marketing.
In 2010 behaalde Ilona haar Bachelor of Communication aan de Hanzehogeschool Groningen met een specialisatie op gebied van brand- en designmanagement. Na haar afstuderen is zij als medewerker ICT, communicatie en marketing actief geweest binnen de thuiszorg. Binnen het ZIF legt Ilona zich toe op marketing en externe communicatie.
 
Oproep aan nieuw kabinet om jeugd te beschermen tegen tabak
Vijftig organisaties roepen een toekomstig kabinet op om jeugd te beschermen tegen gevaren van tabak. 84% van de Nederlanders vindt dat de overheid actief beleid moet voeren om te voorkomen dat kinderen met roken beginnen.
Zo’n 50 organisaties, verbonden in de Alliantie Nederland Rookvrij, doen een oproep aan een toekomstig kabinet om samen op weg te gaan naar een Rookvrije Generatie. De organisaties, waaronder KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN),  AJN - jeugdartsen Nederland en de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Groningen, zetten zich al gezamenlijk in voor een Rookvrije Generatie. Zij vragen hiervoor steun van een nieuw kabinet. Ook een grote meerderheid van het Nederlands publiek is voorstander van verdergaande overheidsmaatregelen voor een Rookvrije Generatie.' Lees meer>>
 
Kamerbrief Ouderenzorg
De eindevaluatie van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) is gepubliceerd. Het NPO werd in opdracht van het ministerie van VWS door ZonMw uitgevoerd om de zorg en ondersteuning voor ouderen in een kwetsbare positie te verbeteren. Diverse projecten kregen subsidie. De nadruk van dit programma lag op zorg vanaf de eerste lijn (niet zozeer op preventie). Hier vindt u een samenvatting van de uitkomsten van de evaluatie. De opbrengsten van het NPO zijn ook de vinden op de website http://www.beteroud.nl/ouderen
Sowieso lijkt ouderenzorg steeds meer aandacht te krijgen als thema. Er is recent door RIVM een factsheet over preventieve ouderenzorg gepubliceerd en de GGD GHOR Nederland organiseerde recent een bijeenkomst over dit thema. Het Kenniscentrum onderzoekt de mogelijkheden om het thema preventieve ouderenzorg vanuit GGD Drenthe actiever op te pakken en schrijft hiertoe een voorstel.
 
Gemeenten verder na positieve uitkomsten 'SamenOud'
De gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam gaan samen met zorgverzekeraar Menzis door met activiteiten die zijn gericht op zelfredzaamheid en betere kwaliteit van zorg voor ouderen van 75 jaar en ouder. De activiteiten werden de afgelopen vijf jaar via het project SamenOud uitgevoerd in samenwerking met 15 deelnemende huisartspraktijken. Vanaf 1 juli 2017 worden de activiteiten toegankelijk voor alle ouderen vanaf 75 jaar. Pekela, Stadskanaal, Veendam en Menzis maken daarbij gebruik van de positieve uitkomsten uit SamenOud. Lees verder>>
 
Vragenlijst raadpleging ZonMw kwaliteitscriteria Palliatieve zorg 
Wat vindt u belangrijk in de zorg voor mensen voor wie het einde van het leven dichtbij komt? Wij horen graag uw mening! Klik hier voor de link naar meer informatie en de vragenlijst.
 
Tentoonstelling – Gelukkig Gezond! Histories of Healthy Ageing – vanaf 22 juni 2017 in het Universiteitsmuseum
Healthy Ageing, ofwel de vraag hoe we zo gezond mogelijk oud kunnen worden, is dé uitdaging van deze tijd, horen we overal in de media. Immers, nooit eerder hadden we te maken met zo'n grote vergrijzing.
Lees meer>>
 
11 jaar congres HRM in de Zorg – 19 september (Bussum)
Het congres zit boordevol met kennis, inspiratie en contacten om deze discussie te voeren. HRM in de Zorg is met jaarlijks zo’n 350 bezoekers, al 11 jaar het platform voor HR-, directie- en lijnmanagers werkzaam in de zorg- en welzijnssector. Ook dit jaar is er een beperkt aantal plaatsen, komt u ook?
Voor meer informatie, klik hier.
 
International Conference Family Health - 8 en 9 Februari 2018 in Groningen
Deze internationale conferentie wordt georganiseerd door het Lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek van de Hanzehogeschool Groningen. Zij zijn op zoek naar onderzoeken en/of projecten die zich richten op de gezondheid en het welzijn van families die te maken krijgen met zorg. Wat ons betreft mag dat in de volle breedte van de gezondheidszorg; van vroeggeborenen tot palliatieve zorg en van somatische problematiek tot mentale of psychiatrische problematiek. Het gaat wat ons betreft om breder, meer systemisch, kijken naar zorgsituaties. 
De website, www.familycaregroningen.eu is nu geopend en abstracts kunnen worden ingediend! 
 
 
 
Copyright © ZORG INNOVATIE FORUM

Postbus 1047
9701 BA Groningen
Bezoekadres:
L.J. Zielstraweg 2
9713 GX Groningen
050-800 32 45

info@zorginnovatieforum.nl
www.zorginnovatieforum.nl
Twitter: twitter.com/ZIF_Noord


Ruim dertig grote partijen uit de zorgsector zijn als stakeholder, kennispartner en partners uit het sociale domein, financieel en strategisch betrokken:

Zorginstellingen: Accare, Cosis/NOVO, Cosis/Promens Care, Drentse Huisartsenzorg, Koninklijke Kentalis, Kwadrant Groep, Lentis, De Noorderbrug, Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG)
, Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD), VNN en Zorgbelang Groningen

Kennispartners: Alfa-college, Drenthe College, Hanzehogeschool Groningen, NHL Hogeschool, Noorderpoort, RENN4, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Stenden Hogeschool

Partners uit het sociale domein: Gemeente Emmen, Gemeente Groningen, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Smallingerland, Gemeente Súdwest-Fryslân, Humanitas District Noord, 
MEE Groningen, Friesland en Drenthe, Politie Noord-Nederland, VNO-NCW Noord, Woningstichting Groninger Huis, ZorgpleinNoord

Jeugdpartners: Jeugdhulp Friesland


Op de website www.zorginnovatieforum.nl staan onder meer nieuwsberichten van en over onze stakeholders.


Colofon
Redactie en tekst: Zorg Innovatie Forum – Nanuschka Csonka

Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen of kent u iemand anders die deze nieuwsbrief wil ontvangen, dan is dit de link om in te schrijven:  http://www.zorginnovatieforum.nl/wat-we-doen/nieuwsbrief
Via dezelfde link kunt u zich ook weer afmelden. 
All rights reserved.
Email Marketing Powered by MailChimp