Nieuwsuur Vandaag
Nieuwsuur Vandaag
Door Nieuwsuur • Editie #1075 • Bekijk online
Welkom bij onze dagelijkse nieuwsbrief. We zijn om 21:30 uur te zien op NPO 2 én we zijn altijd online.
Cherson afgesloten van de buitenwereld
De Zuid-Oekraïense stad Cherson is al bijna twee maanden in handen van de Russen. Sinds gisteren is er geen contact meer mogelijk. De roebel is er vandaag ingevoerd komt volgens de Britten komt er een pro-Russisch stadsbestuur. We spreken Lada Danik, zij vluchtte met haar kind uit Cherson. Haar man zit er nog. Te gast is oud-commandant Llandstrijdkrachten Mart de Kruif.
Bedrijven en woningbouw in de knel door stroomschaarste
Het is zó dringen op het stroomnet, dat zelfs nieuwe woonwijken niet gebouwd kunnen worden. Door de oorlog in Oekraïne is de druk toegenomen om versneld te stoppen met Russische olie, gas en steenkool. Nederland moest toch al overstappen op duurzame energie, om klimaatverandering te beperken. Die energietransitie betekent wel dat de vraag naar elektriciteit enorm toeneemt. Maar het stroomnet groeit nog niet voldoende mee. Dat vraagt om onorthodoxe maatregelen.
Fotograaf was overtuigde nazi
Olympiaplein, 20 juni 1943
Olympiaplein, 20 juni 1943
Het zijn de bekendste razzia-foto’s: joden die in juni 1943 vanuit Amsterdam-Zuid naar Westerbork worden gedeporteerd. Bekend was de naam van de fotograaf: Herman Heukels. Dankzij een vrijgegeven familiearchief kan nu het verhaal achter zijn foto’s worden verteld: de fotograaf uit Zwolle was een antisemiet die niet alleen zijn camera voor de Duitsers inzette.
Vond je deze editie leuk?
Nieuwsuur
Door Nieuwsuur

Dagelijks een overzicht in je mail van onze reportages, artikelen en achtergronden bij het nieuws.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nieuwsuur met Revue.