Bekijk dit bericht in je browser
Nieuwtjes uit de gemeenteraad van 18 mei 2021
 

Op 18 mei kwam de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bijeen. In deze nieuwsbrief kan je de belangrijkste beslissingen nalezen.
Alle behandelde onderwerpen lees je in de agenda van de gemeenteraad/ de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De volgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn gaat door op 22 juni.

Project Proef-wonen: woonaanbod met begeleiding
 

Het project Proef-wonen creëert een woonaanbod voor mensen met moeilijkheden, gekoppeld aan begeleiding zodat die mensen maximale kansen krijgen om zich duurzaam ergens te vestigen. Het traject helpt inwoners die (tijdelijk) niet kunnen wonen zonder begeleiding. Dit zijn mensen die er niet of moeilijk in slagen om duurzame huisvesting te vinden, door zowel persoonlijke als maatschappelijke risicofactoren. Een grote meerwaarde van Proef-wonen is dat bij de start van de huurovereenkomst ook meteen een begeleiding wordt opgestart.

Iedere welzijnsorganisatie en OCMW uit het werkingsgebied kan mensen voordragen voor het traject. Daarbij zijn 3 selectiecriteria belangrijk:

  • voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden sociale huur
  • het dubbele begeleidingsengagement moet aangetoond worden: wonen en welzijn
  • er is een gebrek aan een alternatieve of beter passende woonvorm

De doelstelling van Proef-wonen is duidelijk: het bundelen van de aanwezige krachten om samen te werken aan één doel: het duurzaam, betaalbaar en kwalitatief huisvesten van (erg) kwetsbare personen en gezinnen.

Covid-19 beïnvloedt budgettair resultaat van 2020
 

De gemeentefinanciën kloppen het jaar 2020 af op een bijzonder gunstige manier. Door de coronacrisis heeft de gemeente Ingelmunster opvallend minder uitgegeven, met een positief eindresultaat als gevolg. Euforie is echter misplaatst, maar waakzaamheid is geboden. De gevolgen van de gezondheidscrisis zullen we pas dit jaar volop voelen en Ingelmunster heeft nog heel wat projecten op de planning staan.

Het gemeenschappelijk budget van gemeente en OCMW bedraagt ongeveer 20 miljoen euro. Daarvan gaat ongeveer 8,5 miljoen euro naar personeelskosten. Dit is inclusief het onderwijs, maar die lonen betaalt het Ministerie terug.
Zowel in exploitatie (dagelijkse uitgaven) als in investering is er minder uitgegeven dan voorzien. De coronacrisis is hier een belangrijke oorzaak van. Zo zijn er bijvoorbeeld veel minder evenementen geweest en daalde de energiekost door het verminderde gebruik van de zalen en de gebouwen. Daartegenover staan wel voor 400.000 euro aan uitgaven die covid-gerelateerd zijn, zoals de aankoop van mondmaskers, gels, poetsproducten, steun aan de verenigingen, het bloemetje voor elk Ingelmunsters gezin… Deze uitgaven werden wel gecompenseerd door 300.000 euro aan subsidies.
Een overzicht van enkele belangrijke uitgaven in 2020:

  • Energiekost daalt, maar toch nog altijd 380.000 euro, waarvan ongeveer de helft voor de openbare verlichting.
  • Informatica neemt een belangrijk deel van het budget. De aankoop van nieuwe servers kostte 216.000 euro. Daarnaast was er nog bijna 390.000 euro nodig voor software en andere IT-uitgaven.
  • Belangrijke investeringen in weginfrastructuur:
- Waterstraat: 153.000 euro
- Jan Breydel en Acaciaplein: 600.000 euro 
- Gentstraat: 175.000 euro
- Rodenbachwijk: 100.000 euro
  • Aankoop en aanleg van de hondenweide: 65.000 euro.
  • Twee nieuwe poetsmachines voor de Cultuurfabriek en het sportcentrum: 20.000 euro.
  • Nieuwe kasten en een update van de turnzaal van de gemeenteschool: 40.000 euro.
  • Een mini-graver, een aanhangwagen en een bestelwagen voor de technische dienst: 65.000 euro.
 
Lees meer
Dienst communicatie | communicatie@ingelmunster.be | T 051 33 74 14/0473 83 08 03
   

Je profiel aanpassen - Uitschrijven